Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:49, 27. 11. 2020.

Dečije igrarije sa Gradskom upravom Niša

gradska uprava
Šta nas čeka sa novim promenama Gradske uprave?; foto: V. M.
Autor

Urednik informativnog sadržaja Južnih vesti.

Dobitnik nagrade "Slađana Veljković" za uređivački rad.

Jedva da su prošle 4 godine od poslednje reorgaizacije niške Gradske uprave, a već se za neki naredni period najavljuju nove izmene.

Drugim rečima, nova garnitura Srpske napredne stranke koja vodi grad, pljunuće na izmene koje je uvela, takođe većina okupljena oko SNS.

Prema šturim najavama, ništa novo neće biti uvedeno, već će se vratiti na staro. Baš kako je bilo od 2008. do 2016. godine - nekoliko uprava i svaka ima svog načelnika.

Suštinski “već viđeno” u vreme DS-a, ali će tako otići u zaborav aktuelni “sovjetski” sistem koji su kao tandem uveli prekaljeni socijalista i doktor lokalne samouprave Mile Ilić i naprednjak Zoran Perišić.

U početku je njihova ideja bila da postoji načelnik, 11 sekretarijata i komunalna milicija. Nakon 4 godine, brojnim reorganizacijama došlo se do čak 17 sekretarijata, kojima upravlja 17 sekretara.

U tom sistemu postoji, u kontekstu borbe protiv korupcije, samostalnosti i transparentnosti u radu, samo jedna “slaba” tačka. To je načelnik Uprave. Ukoliko neko odluči da na bilo koji način utiče na njega, lako je ostvariti svaki cilj, jer samo jedan čovek kontroliše sve sekretarijate, pa i komunalnu miliciju.

Koliko je takva Uprava bila centralizovana prethodnih godina pokazuje i odnos sa medijima, gde niko od 17 sekretara nije smeo da komunicira sa novinarima, već je sve išlo preko načelnika Ljubiše Janića. On se, sa druge strane, svojim neodgovaranjem na pitanja profilisao kao prvi ćutolog među funkcionerima.

Konačan rezultat - građani su ostali uskraćeni za informacije o radu uprave koju oni plaćaju i čiji je prvi cilj da bude na usluzi njima.

Iako ideja još nije prezentovana, prema onome što izjavljuje gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, u narednom periodu Uprava bi trebalo da se vrati na staro. Sekretarijati bi postali pojedinačne uprave, a svaka bi imala svog načelnika.

Tako bi se izgubila ta “slaba” tačka, ali ne valja što se već čulo da će načelnici uprava odgovarati direktno gradonačelnici. Prvo, to je protivzakonito, jer nijednim aktuelnim zakonskim aktom nije predviđeno da načelnici “odgovaraju” gradonačelniku. Drugo, obaveze gradonačelnika, propisane postojećim Statutom, su brojne tako da je pitanje koliko će biti vremena za bavljenje pojedinačnim radom svake uprave.

Ali da bi rekonstruisali Upravu mora da se menja i Statut Grada, tako da ne bi trebalo da čudi ako se u nekom od članova nađe i najavljena vrsta kontrole.

Što je Ustav za državu, to je Statut Grada za grad. Najviši pravni akt koji ne bi smeo da se menja kao čarape tj. sa svakom promenom vlasti. I to, ali i najavljena rekonstrukcija Uprave pokazuju koliko je za naprednjačku garnituru, koja zajedno sa socijalistima već 8 godina upravlja Nišom, sve to samo igrarija.

Nepostojanje sistema, vizije i jasnog plana razvoja grada unutar Gradskog odbora SNS-a najbolje se vidi na ovim primerima. To dovodi do situacije da se prema aktima i institucijama Grada ponašaju kao deca u vrtiću - svako donosi svoju igračku.

A osnov postojanja Statuta i raznoraznih poslovnika, a posebno Gradske uprave jeste da građanima olakšaju život i nadasve obezbede jednaka prava. Sigurnost i mir u njihovim životima. Manje-više suština civilizovanog sveta.

Ako oni moraju na svake 4 godine da se navikavaju na nova pravila i nove promene u organu koji je njihov servis, onda bolje da promenimo i ime grada. Može u Džibuti. Što da ne? Eto prilike kad se već menja i Statut.

Paradoks je veći ako se zna, pokazuju izborni rezultati, da većina građana uvek glasa istu stranku, a u svakom četvorogodišnjem ciklusu dobija različit sistem. Jedino što se ne menja jeste vrednost partijske knjižice i njena “moć” prilagodljivosti promenama sistema.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Činovnik

    00:36 // 1. 12. 2020.

    Guska se u sve meša.Marija Stanković zavodi diktaturu u opštinu Pantelej i samo preti radnicima da ce nas kazni,otpusti,promeni radno mesto.Gusko,gusko gde je postavi gore da radi i da nas maltretira.
    Pretera ga ,,za sve pare.

    • Dzamutka

      22:05 // 1. 12. 2020.

      Pa, isclani se iz sns, ako smes ! Zentujes,a !

  • Razbibriga

    06:18 // 28. 11. 2020.

    Zato im je i Templarka odobrila da se isplati solidarna pomoc iz budzeta , za nerad ! I,to svima, od kurira do sekretara i Janica ! Za komunalnce ne moze, oni su bednici , jer rade danonocno ! Sram vas bilo ,i za nerad, neznanje i nemoral !

  • Janko

    21:57 // 27. 11. 2020.

    Pa Statut je vec promenjen, o cemu vi to?
    A kome ce da odgovaraju uprave ako ne gradonacelniku?
    Pa kome je odgovarao do sada Janic?
    Darku ili nekom trecem?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: