Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:42, 20. 9. 2019.

Direktori, mašite zastavama

medvedja
Direktori na tribinama ispod sike AV; foto: printscreen
Autor

Urednik informativnog sadržaja Južnih vesti.

Dobitnik nagrade "Slađana Veljković" za uređivački rad.

Postoji u Nišu jedna priča, da su navodno nekom iz SNS-a u kafani, tada samo regularnom članu, neki funkcioneri stranke obećali da će biti direktor.

I on to nije shvatio kao šalu, nego čovek odštampao vizit-karte na kojima je pisalo "taj i taj, DIREKTOR". Ni gde, ni čega direktor. Samo funkcija koja mu je obećana. Rešio da sedne u fotelju o državnom trošku i to ti je. Na kraju, navodno je taj i postao direktor, naravno u v.d. stanju.

I to ni manje, ni više nego u jednoj ustanovi kulture. Nušićevski, zar ne?

Zato nije čudno što ljudi pričaju i da je danas lako da neko postane direktor. Kažu, lakše nego ikad pre. Dovoljno je da imaš člansku kartu, prvenstveno Srpske napredne stranke, ali može i neke od stranaka satelita koje se uz nju šlepaju i završena priča. Fotelja je zagarantovana.

Nije bitna ni škola, ni radno iskustvo. Evo, imali smo slučajeve u Nišu, u Domu učenika srednjih škola, gde su bile dovoljne samo neke potvrde. Nema veze što taj radni staž nije bio upisan u radnu knjižicu. Kao što naučismo, postoji neka druga, važnija knjižica.

Šta ti direktori rade u svojim foteljama, vidimo u praksi, opet nije mnogo bitno ako su vojnici partije.

I baš tu priča “lako je da se postane direktor” dobija potpuno novu dimenziju. To se, naravno, odnosi na one direktore koji vode preduzeća iz struke za koju su se školovali. Na one koji su fakultete završavali redovno i u roku. Koji su se radnim iskustvom pre toga pripremali za to mesto. Ne na diplomirane menadžere magle koji su kupili neku diplomu čisto da se nađe.

Jer zaista je teško shvatiti da, što bi narod rekao, pismen čovek pristane na ulogu partijskog vojnika. Da obilazi mitinge i maše zastavama bilo kome, pa i Aleksandru Vučiću koji na taj način sebe promoviše u velikog vođu. I ne samo njemu, nego na primer i Vladimiru Putinu. Ili što je najgore Aleksandru Vulinu.

Ali to nije retkost. Naprotiv. Evo, na mitingu koji je Vučić držao u Zaječaru, u prvom planu u publici bio je direktor JKP “Mediana” Dragoslav Pavlović. Pre neki dan u Medveđi, na tribinama, u istom kadru direktor Direkcije za javni prevoz Milan Milić, direktorka “Pčelice” Svetlana MItić i direktorka Istorijskog arhiva Snežana Radović.

Zašto su išli tamo? Zašto su napustili radno mesto u radno vreme (kretalo se oko 14 sati)?

Pored njih zastavom maše portparol Direkcije Nenad Stanković. Ali to njemu nije strano, jer on političke barjake vitla maltene od tinejdžerskih dana. Samo menja boje i ambleme. Tu je i predsednik Opštine Pantelej Bratimir Vasiljević. I njemu je tamo mesto kao dugogodišnjem radikalu, a on i nije završio fakultet na vreme, već skoro. Prvo je dobio fotelju, pa onda diplomu, a kako sam jednom reče, ne seća se ni koje je škole izučio.

Međutim, uvek se zagledam u ove druge ljude koji su, nadam se, odrastali i školovali se verujući u jedan normalniji, pošteniji sistem vrednosti, a sada moraju na tribine. Da viču “Aco, Srbine”. Lomi li se nešto u njima ili im je koža baš toliko zadebljala?

Nije valjda da plata i službeni auto mogu da nadomeste svaki kamen koji se stvori u stomaku kada ti tamo neki vođa SNS autobusa naređuje gde da sedneš i šta da radiš? Kad ti udeli sendvič i flašicu vode. Nije valjda to dovoljno da “staviš glavu u torbu” i namestiš tender? Jer i to je posao partijskog vojnika. Da zapošljavaš nestručne, neobrazovane. Otpuštaš stručne i one koji misle svojom glavom. Koji su hrabri, slobodni i neće da ćute. Da isteruješ ljude sa radnog mesta na stranačke mitinge i ucenjuješ.

Ako sve to “pokrivaju” plata, auto, sitne privilegije i vizit-karta, onda direktori, mašite zastavama da vas svi vide.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • odoh odavde

    09:58 // 23. 9. 2019.

    zadnje vreme je doslo da se narod uzme u pamet... ako je to ikako moguce!?

  • Bibliotekarka

    12:00 // 22. 9. 2019.

    Ta osoba koja je pomogla da Snežana Radović bude direktor, kada bi saznala neke stvari o njoj koje se i nje tiču letela bi brže nego što je i izabrana. Živela partijska država! Nema ovde leba za poštene.

  • Sasko

    23:17 // 21. 9. 2019.

    Kad već pričaš o diplomama, Živkoviću nađoše li diplomu a znamo u koju je stranku bio. To je bilo i biće, nažalost.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: