Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:57, 5. 3. 2020.

Izbori bez slobode

Izbori-ponavljanje-Vanja-Keser.jpg
Nema skrivanja. svi su već na spisku; Foto: Vanja Keser
Autor

Urednik informativnog sadržaja Južnih vesti.

Dobitnik nagrade "Slađana Veljković" za uređivački rad.

Ko ima izbor ima i slobodu - smislio je nekad neko pametan, ali svi u Srbiji ne bismo bili to što jesmo da ne prkosimo svemu, pa čak i logici, koja je u pomenutoj mudrosti više nego evidentna.

Mi ćemo 26. aprila imati izbore, ali to ne znači da smo slobodni.

Neki će zbog ove konstatacije negodovati, neki će reći da je to nemoguće, ali slučajno ili ne, istog dana kada su raspisani izbori, objavljen je i izveštaj “Fridom hausa”, svetske organizacije koja meri nivo sloboda.

Rezultati nisu ni malo povoljni po nas - Srbija je među zemljama sa najvećim padom sloboda u poslednjih 10 godina.

tabela Tabela država sa drastičnim padom sloboda u poslednjih 10 godina; foto: printscreen FHU toj grupi od 29 zemalja, mi smo na 20. mestu. Srbija je i dalje delimično slobodna zemlja, a sloboda medija, diskreditacija i maltretiranje opozicije, kao i utisak nesmenjivosti vladajuće partije i dalje su glavni problemi koje primećuju u ovoj organizaciji.

Mi koji živimo ovde dodatno primećujemo da se vladajuća stranka igra sa našim ličnim podacima, pa su njihovi emisari sa tabelama na naša vrata počeli da kucaju i pre nego što su izbori raspisani.

Vode evidenciju ne o svakom glasu, nego o svakom glasaču, novinari se prisluškuju, a zaposleni u javnom sektoru ucenjuju - pa zar nije onda logično pitanje da li u svim ovim nezakonitostima i zlouptrebama uopšte ima slobode za običnog čoveka.

Čemu izbori, ako neko unapred zna koji glasač će da bojkotuje, ko će da podrži opoziciju, a ko vlast? Ako neko unapred zna koji medij kakav tekst priprema? I čini sve da to spreči ili okrene u svoju korist.

Ali da se vratimo na rezultat “Fridom hausa” - beležimo pad sloboda zadnjih 10 godina. Ko je nama građanima za to kriv?

Dakle, najmanje 10 godina mi dozvoljavamo da neko kome smo mi, opet na nekim izborima, dali tu moć, sebi prilagođava, a zapravo urušava sistem uskraćujući nam slobodu. I nikom ništa. Osim što možda ponekad opsujemo od muke. Ili što pustimo koju suzu kad nam prijatelji, rođaci i deca odlaze tamo negde gde se lakše diše.

Umesto da se kaže “dosta” i “neću”, mole se rođaci i komšije da postanu naši “kapilarni glasovi”, umesto da se stisne pesnica, stisne se sendvič, a umesto zastava slobode, maše se stranačkim transparentima.

Na mikro-primeru iz Leskovca se vidi da su današnje geneacije spremnije da ustanu protiv homoseksualaca, nego za sopstvena prava. Ali i to je produkt već pomenutog višegodišnjeg urušavanja sistema.

I sada ti isti koji su nam prethodnih godina natenane oduzimali slobodu pozivaju na glasanje kako bi čitavom procesu dali legitimitet i stvorili privid normalnosti, zaboravljajući da mudrost sa početka teksta može i drugačije da se čita - kada nema slobode, nema ni biranja. Zato su i izbori besmisleni.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pepe l.tv.

    12:41 // 11. 3. 2020.

    Gospodine Stankov, svuma je već odavno jasno da su FH, HRE, ... i slične NVO politikantske organizacije zavisne od svog izvora finansiranja. Prave ovakve analize prema „naručiocu ankete“ i tako opstaju. Ko ovakvo istraživanje „naručuje“ u Srbiji je već druga tema. O tome bi Vi novinari trebalo da istražite malo podrobnije.

  • marković

    23:16 // 8. 3. 2020.

    Neko pre neki dan reće na tv N1 : " Pametnim narodom ne može niko da vlada "

  • Dzamutka

    08:21 // 7. 3. 2020.

    Bojkot,bre i ne samo izbora,vec svih njihovih medija,organizacija...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: