Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:13, 23. 7. 2020.

Kako je i zašto svaka kiša u Nišu hiljadugodišnja?

kisa-poplava foto citalac
Dokle ćemo da gazimo bare?; foto: Čitalac
Autor

Urednik informativnog sadržaja Južnih vesti.

Dobitnik nagrade "Slađana Veljković" za uređivački rad.

Da li se neki Nišlija seća jače kiše poslednjih godina, a da neki deo grada nije bio u kolapsu? Zetsku ne računamo, ona je maltene u kolapsu i kad orosi. Slavila je aktuelna garnitura na vlasti kada je završen taj Južni kolektor. Najavljivali su da će tako biti rešen višedecenijski problem u Zetskoj i ništa. Padne kiša i opet isto. Jezero. Bara. Reka po sred ulice.

Tako je, nažalost, i u drugim delovima grada. Od poslednjih padavina stradala je Palilula. I to ne prvi put.

Nadležni gotovo uvek kažu da su padavine bile nenormalne. Da su to nekakve hiljadugodišnje kiše i “da nijedan sistem ne bi mogao da primi tu vodu”. Doda se na to i da su građani krivi jer u kanalizaciju bacaju svašta, pa se ona začepi.

Istina je da ima svega po malo. Da smo nemarni, nemarni smo, a da su velike kiše, velike su.

Statistika Republičkog hidrometeorološkog zavoda za prošlu nedelju kaže da je u najkritičnijim danima u gradu palo više od 30 litara kiše po kvadratu. To je za 20 više od niškog proseka za ovo doba godine. Rekord i dalje drži 2014. godina kada je u Nišu, statistike kažu, palo 803 litara kiše po kvadratu za period od 6 meseci, čime je srušen 600-godišnji rekord.

rhmz padavine nis foto printscreen Podaci RHMZ o padavinama u Nišu za period od 13. do 19. jula

Dakle, jasno je da se klima poslednjih godina menja. Ono što se ne menja je pristup nadležnih rešavanju tih problema koji nam sa promenom klime stižu.

I tu zapravo dolazimo do suštine problema koji se ogleda kroz 2 aspekta - stručnost i prioriteti.

U Nišu se poslednjih godina dosta gradi. Puno je ulica asfaltirano u prethodnom mandatu, ali mnoge su zapravo dobile samo šminku. Samo površinski sloj asfalta dok je kanalizacioni sistem ostajao onaj isti od pre više decenija. A i taj novi asfalt je ovih dana kiša znala da ponese nizbrdo.

poplava Kruni tok na Bulevaru Nemanjića. Nov i pod vodom; Foto: čitaoci

Dodatno u nekim novoasfaltiranim ulicama situaciju otežava pogrešan ili suprotan pad, pa imamo šahte na suvom, a bare na kolovozu i trotoarima. Čišćenje kanalizacionih odvoda je posebna priča.

Krug stručnosti završava se na očigledno katastrofalno urađenom kolektoru kod Zetske koji i dalje ne služi ničemu i nije adekvatan za padavine koje već godinama pogađaju naš grad.

Umesto da se sanira i modernizuje kanalizacioni sistem i da se konačno fekalni odvodi odvoje od atmosferskih, kako bi njihov prihvat kišnice bio bolji, mi milione dajemo za popločavanje zdravog i čitavog gradskog trga i izgradnju još jedne fontane. I niko ne kaže da nam to nije potrebno, ali je posle svake kiše jasno da to nije prioritet. Baš kao što nam prioritet nije bio ni paun u Čairu ili milioni za novogodišnje koncerte raznoraznih “zvezda”.

taksi Zetska Redovna slika iz Zetske ulice; foto: Vanja KeserI za stručnost i za određivanje prioriteta su neophodni kvalitetni kadrovi na odgovarajućim mestima u gradskoj i opštinskim upravama i javnim preduzećima. Toga je od 2012. sve manje. Počelo je, naravno i pre toga, jer je još tada politika umešala prste, ali se od 2012. intenzivno radilo na “udomljavanju svojih” kako to naprednjaci, kao najjača stranka, vole da kažu.

Uglavnom su to ljudi bez ili sa vrlo malo iskustva i još manje znanja stečenog na sumnjivim fakultetima i sa sumnjivim diplomama. Oni zauzimaju bitne pozicije u preduzećima i upravama, pa se onda i oni koji nešto znaju povedu onom narodnom “ćutanje je zlato”. Rade šta im se kaže i čuvaju radno mesto.

Tako smo došli do zaključka da posle padavina u Nišu vozimo po trotarima i gazimo bare i govna zapravo zbog politike. Sa druge strane, isti taj SNS, koji nam kroji kapu poslednjih 8 godina, na izborima dobija veliku podršku. Veliku čak i kad im se oduzmu sve malverzacije. Vrlo verovatno glasovi stižu i od građana koji ih psuju dok kofama izbacuju vodu iz dvorišta.

Zašto?

Odgovor je jednostavan - građaninu nije dozvoljeno da misli o tome. Da misli o suštinskim, životnim problemima. Svakodnevno je u medijima zatrpan pitanjima velikih sila i Kosova, zaplašen ratovima i zadojen propagandom.

U predizbornoj kampanji, kada bi najviše trebalo da se misli na užasne ulice i kanalizaciju, posebno kada se bira lokalna vlast, glasač se usmerava na jednog čoveka - Aleksandra Vučića. Zato mi i dalje, mesec dana od izbora, ne znamo ko će biti gradonačelnik Niša.

podrum Poplavljeni i podrumi; foto: čitalac

To je isti onaj predsednik Srbije Vučić koji je pre neki dan primio predstavnike liste “Aleksandar Vučić - Za našu decu” koji bi da formiraju skupštinsku većinu i Vladu. I to je prava slika apsurdnog sistema u kojem živimo poslednjih godina.

Dok ne izađemo iz tog balona i počnemo od onih koje plaćamo da tražimo konkretno znanje, angažovanje, odgovornost i rezultate za naš grad, opštinu, ulicu i dom, gazićemo bare i govna posle svake kiše. A oni će posle svakih izbora čekati da im odozgo jave ko je gradonačelnik i piti šampanjac. Za nove 4 godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pppp

    04:27 // 29. 7. 2020.

    Pa prosto, ko je izvodjac radova? Zameniti firmu koja pravi ove divne puteve, nemoguce da ne postoji druga bolja ili je nesto drugo upitanju... Samo da znate ljudi, trose se naše pare a ne njihove!

  • oduzeto nam je pravo na neposredan izbor gradonačelnika

    15:48 // 28. 7. 2020.

    pravo da kaznimo prvog čoveka grada koji budžetom ne predviđa zamenu nefunkcionalne kanalizacije. Niš se proširio, a kanalizaciona mreža je još uvek ona iz prethodnog veka, daleko od optimalne. Šahte i slivnici u prošlom veku bili su u ravni kolovoza, a sada su upali ili vire iznad asfalta, prava su pretnja za sve učesnike u saobraćaju. Zbog njih biciklisti i motociklisti izleću pred kola...

  • ČEDO MIRA

    20:47 // 26. 7. 2020.

    Bravo! Tekst koji ubada u srž problema,analitičan i pametnom čoveku sve kazuje. Da li neko želi da čuje i vidi? Nikako,partijska knjižica mu je zamaglila vid. Oni iz partiskog bunkera ni ovoliku vodu ne vide. Ja,kao dete pamtim onu"vodurinu" iz 1948.godine, ispostvilo se i opametilo tadašnj

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: