Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:58, 18. 6. 2015.

Koeficijent po meri svake vlasti

Autor

Urednik informativnog sadržaja Južnih vesti.

Dobitnik nagrade "Slađana Veljković" za uređivački rad.

Od uvođenja višestranačja, na političkoj sceni Srbije je sve promenljivo, makar bi tako trebalo da bude. Doduše, devedesetih je bilo problema sa pojedincima, ali dobro, da se ne vraćamo u prošlost.

Menjaju se funkcioneri, menjaju se zakoni, pravilnici i uredbe. Poslednjih godina je u trendu i promena stranaka i partijskih knjižica. 

Međutim, ono što se izgleda ne menja i što odgovara svakoj političkoj garnituri koja dođe do vlasti jeste takozvani “funkcionerski dodatak” od maksimum 30%. Oko važnih stvari za građane često nema konsenzusa i dogovora, ali kada je reč o dodatku, niko se ne buni.

Ovaj dodatak deo je zakona, uredbe i pravilnika o platama. I pored silnih promena od 2012. na ovamo pomenuti akti koji regulišu plate nisu menjani. I dalje se primenjuju odluke koje je propisala i potpisala prethodna vlast.

“Funkcionerski dodatak” vodi se kao koeficijent za obračun plate, kojih inače ima dosta, ali za razliku od ostalih koeficijenata koji su različiti i definisani funkcijama, platnim razredima i slično, ovaj “funkcionerski” nema nikakva pravila i ograničenja.

Jednostavno je funkcionerski i platu “imenovanim i postavljenim licima” uvećava do 30%. Ne zna se kada, ni zašto se dodeljuje, ko ga zahteva, ni pod kojim uslovima. Prosto piše da funkcioner na to ima pravo.

Pa kad već ima pravo zašto da ga i ne iskoristi, je l’ tako? Miloš Simonović, bivši gradonačelnik Niša je, kako pokazuju platni listići, na platu dopisivao još 30% preko na osnovu ovog dodatka. Njegov naslednik Zoran Perišić to nije menjao, a i zašto bi kada je umesto 115.000 dinara, mesečno “izlazio” celih 145.000 zbog famoznog koeficijenta. Na sreću Odbor za administrativna pitanja niške Skupštine više neće odobravati ovo uvećanje, ali ko zna koji su sve funkcioneri širom Srbije koristili i koriste ovu “povoljnost”.

A onda je stigla odluka Vlade Srbije - plate smanjujemo po 10% da bi građani nekada osetili boljitak.

Čekaj, meni nije jasna baš ova matematika - dozvoljeno im je da povećavaju 30% “na lepe oči” i to niko ne menja, a štedi se oduzimanjem 10%?!

Nama građanima koji nemamo nikakve dodatke, a mnogi ni plate ni posao, izgleda ne preostaje ništa drugo do da se setimo Šurdine rečenice iz popularne serije “Vruć vetar” - da nisam ja vas potezao za nos?

Ne znam za vas, ali mene nos već boli.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • SLUŽBENIK GO PALILULA

    13:45 // 18. 6. 2015.

    I laiku je jasno da imenovana i postavljena lica POJEDOŠE BUDŽET !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: