Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:04, 26. 9. 2019.

Načelnica i mantra o boljem životu

Autor

Urednik informativnog sadržaja Južnih vesti.

Dobitnik nagrade "Slađana Veljković" za uređivački rad.

Sintagma “bolji život” je nešto što lepo zvuči u ušima onih koji je izgovaraju. Setu budi kada se pomisli na istoimenu TV seriju koja je osamdesetih, za mnoge najbezbrižnijih godina na ovim prostorima, emitovana na nacionalnoj televiziji. Ali iako bi serija po naslovu trebalo da prikaže blagostanje, ona se, između ostalog, bavi egzistencijalnom borbom jedne srpske porodice toga doba.

Drugim rečima, iako su osamdesete bile možda i najbolji period za život, scenaristi serije su malo drugačije videli tadašnju situaciju i dosta je realističnije opisali.

Međutim, to nije bio slučaj sa članicom Glavnog odbora SNS i načelnicom Nišavskog upravnog okruga Draganom Sotirovski, koja čvrsto stoji iza tvrdnje da se u Nišu danas bolje živi nego pre nekoliko godina i da za to velike zasluge ima lider naprednjaka i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. To je dokumentovala statističkim podacima o padu broja nezaposlenih na Birou rada, ali i povećanjem prosečne plate.

Na sve to je dodala i pune kafane i kafiće, kao i po njenom utisku, sve više automobila na ulicama.

Nišlije su joj u komentarima i anketi Južnih vesti pokazali šta misle o tome - većina je zaključila da se živi i gore, a svoj sud su dali i ekonomisti i sindikalisti. Zaključak je da mi i dalje nemamo ni minimalnu, ni prosečnu platu koja bi bila blizu cenama minimalne ili prosečne potrošačke korpe.

To su podaci, zaključuju stručnjaci, koji najbolje opisuju životni standard građana koji i dalje ne mogu da zarade ni za osnovne potrebe.

Činjenica je da do “boljeg života” mora još puno da se radi, ali nije nikakvo čudo to što je jedna političarka iskoristila baš tu sintagmu ili bolje reći političku mantru.

Da se vratimo na popularnu seriju koja je svoju premijeru imala 1987. i paradoks da je u istoj godini Savez komunista Jugoslavije dobio svog novog lidera Slobodana Miloševića. Čoveka koji će kasnije Jugoslaviju i Srbiju odvseti bezmalo na put bez povratka. To ga ipak nije sprečavalo da u godinama teških sankcija, ponovo izvuče dobro proverenu mantru.

Naravno da se teško živi, sankcije su nam i uvedene da bismo teško živeli, ali mi smo pokazali da možemo da se odupremo tome i da možemo da živimo i da gradimo svoju zemlju sve bolje i bolje - rekao je Milošević decembra 1996. godine.

2012. godine Srbija je bila pogođena svetskom ekonomskom krizom iz koje se teško “čupala”. Partokratija i propratni oblici korupcije i nepotizma izjedali su tadašnji sistem kojim je upravljala Demokratska stranka sa svojim partnerima.

Ipak, to nije bila prepreka da iste godine predizborna kampanja DS-a i tadašnjeg njenog lidera Borisa Tadića ponese slogan “Izbor za bolji život”. Ne moramo puno da kopamo po arhivi kako bismo shvatili da je ta mantra bila “lajt motiv” svih govora u kampanji, a ista arhiva bi pokazala i koliko često političari sa svih strana političkog spektra koriste baš te dve reči.

Sedam godina nakon pomenutih izbora, koje je dobila Srpska napredna stranka, mi imamo veći javni dug, reke mladih van zemlje, još jaču partokratiju koja se preliva u autokratiju, lažne doktore, korupciju i nepotizam na svim nivoima, privilegovane rođake i kumove, zarobljene institucije i medije, ukočen proces integracija i kritike EU, pa i pored stabilnijeg kursa dinara ili povećanja minimalca i dolaska stranih investitora, malo je degutantno pričati o boljem životu.

Ali kao što vidimo, političarima nije problem da to izgovore. Ostaje pitanje da li je to zato što na život gledaju kroz prozor službenog automobila ili zbog izbora koji nam se bliže?

Možda je i jedno i drugo, ali to ne menja suštinu - Giga Moravac i danas ne zna kako da plati sve račune i dočeka sledeću platu bez pozajmice i sa punim frižiderom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dexer

    05:44 // 1. 10. 2019.

    Rece neki nas zaboravljeni politicar_SAMO LUSTRACIJA (navsvim nivoima) I
    KASTRACIJA,nego sta.Niko vise ne veruje bajkama!

  • Djunta

    19:08 // 26. 9. 2019.

    Gospodja Nacelnica,ne prica iz svoje glave,vec joj je naredjeno kada i sta da kaze! Ponavljace to,kao mantru,jos 100 puta,ako joj se naredi ! Normalno,zarad svoje pozicije i privilegija, a ko se usprotivi,dozivece goru harangu nego Djilas.

    • sonja

      00:48 // 1. 10. 2019.

      bas mi se nesto čini da je uplašena, kako da ne!

  • Овца за шишање

    08:11 // 26. 9. 2019.

    Поента свега је - кад пукне тиква, а пући ће кад-тад, једва чекам да их се нагледам где ће и шта ће! Лустрација!

    • Petar

      15:53 // 30. 9. 2019.

      Znaš gde će? U sledeću garnituru na vlasti. Ne bojim se ja za njih, pre će oni da prelete u drugu stranku, nego što pukne tikva, imaju oni nepogrešivo čulo da to predosete i da se na vreme premeste na sigurno ... i opet da jašu. Tako to ide u Srbiji prokletoj.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: