Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:12, 2. 7. 2019.

Najlepši gradski trg i septičke jame

centar trg
Foto: Sekretarijat za izgradnju Niša
Autor

Urednik informativnog sadržaja Južnih vesti.

Dobitnik nagrade "Slađana Veljković" za uređivački rad.

218 miliona će biti potrošeno iz budžeta Niša na kompletnu rekonstrukciju Trga kralja Milana, centralnog gradskog trga, koja je započeta krajem prošle nedelje. To je samo osnovna cifra. Tu nije uračunata, kako su rekli nadležni, prekopotrebna rekonstrukcija Tvrđavskog mosta, postavljanje rasvete i izgradnja još jedne fontane.

To će, dakle, biti dodatni troškovi koji će uvećati postojeću sumu.

Arhitekte i stručnjaci kažu da će novi trg podsećati na Trg Svetog Marka u Veneciji, jer će biti slične površine.

Tako će Niš dobiti venecijanski trg, a više od 60% Nišlija će i dalje svoju kanalizaciju sprovoditi u septičke jame. Jer zvanična statistika Fiskalnog saveta iz 2017. godine kaže da svega 38% domaćinstava u Nišu ima priključak na kanalizacionu mrežu.

Očigledno da za aktuelnu vladajuću garnituru koja upravlja Gradom nije prioritet smanjenje broja septičkih jama, već stotine miliona treba utrošiti na rekonstrukciju trga čiji je jedan deo izgrađen pre svega nekoliko godina. Laički gledano, ništa tu i nije toliko bilo “zrelo” za tako hitnu i sveobuhvatnu obnovu.

A izgradnja kanalizacione mreže u gradu je i te kako neophodna, jer pobogu, 21. je vek. Već pomenuta statistika kaže da je Niš daleko od srpskog proseka. U srpskim gradovima i opštinama čak 60% stanovništva ima kanalizaciju, što je znatno više od niških 38%.

I nije samo to gorući gradski problem. Niš ima deponiju “Bubanj” koja je prepunjena i koja prema rečima stručnjaka predstavlja potencijalnu ekološku katastrofu. Smeće se odlaže na poslednjem polju, a svi planovi oko izgrdnje regionalne deponije “Keleš” su, izgleda, u njemu i zaglavljeni.

O broju neasfaltiranih ulica u gradu i okolini nećemo da govorimo. Iluzorno je.

Lista čekanja za niške vrtiće je svake godine duga. Mnogi roditelji nezadovoljno dočekaju objavu rezultata o prijemu dece u vrtić. Oni bi sigurno više voleli neku novi zgradu sa vaspitačicama u koju bi išla njihova deca, nego fontanu na “bugarskom parkingu”.

Ne moramo da se upoređujemo ni sa kim izvan granica naše države. Samo jedan Novi Sad, koji ima sličan broj stanovnika, imao je u 2017. godini 16.000 mališana u vrtićima, a Niš svega 6.500 i 2.200 na čekanju.

Zašto ovo nisu bili prioriteti? Zašto se niško rukovodstvo odlučilo da stotine miliona uloži u trg, a ne u neke druge, infrastrukturno bitnije stvari?

Jedan odgovor se krije u “orbanizaciji”, tom populističkom i megalomanskom trendu o kojem sam pisao pre nekoliko nedelja. Jer ipak smo mi u predizbornoj godini i 2020. na proleće trebalo bi da budu raspisani lokalni izbori.

Drugi se najlakše objašnjava takozvanim pijačnim rečnikom. Kada preprodavci kupe neki auto po nižoj ceni sa željom da ga prodaju skuplje, prvo što urade je “šminka”. Zakrpe od novina, najlon čarapa, kitovanje, farbanje, pranje i poliranje. Retko ko od njih se bavi motorom, jer važno je, kako vele niški majstori, da “tera”.

“Šminka” je ono što diže cenu. To prodaje auto, iako je on suštinski i dalje truo, a motor mu štuca.

Tako ćemo i mi u Nišu, zbog pomešanih prioriteta, živeti u jednoj groteski. Dobićemo, kako kažu, najlepši, moderan evropski trg i delovaće da je sve super, ali ćemo i dalje gumama otpušivati WC šolje, zvati nekog “čika Peru” koji prazni septičke jame i moliti Boga i džedaje da deponija ne eksplodira.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pastojed

    09:28 // 5. 7. 2019.

    Gde ćete zasaditi drveće?
    Gde je zelenilo?

  • Markos

    19:15 // 4. 7. 2019.

    Nemoze to tako rekonstrukcija i to je to treba valjda više rešenja za rekonstrukciju pa da se vidi šta je najbolje i tada odluciti.Zatvaranjem mosta je došlo do veće gužve grad se širi a ulica sve manje.

  • Статистичар

    00:37 // 3. 7. 2019.

    Званични подаци из Пописа 2011:
    - укупан број домаћинстава на територији Града Ниша: 89903
    То значи да је 38% око 34163 домаћинстава.
    Ако узмемо само урбано градско језгро за општине Медијана, Палилула, Црвени Крст и Панталеј (где су углавном 99% њих прикључени на канализацију) и званичне податке из пописа 2011 долазимо до цифре да ту живи 65491 домаћинство. Да ли је то 38 % ... или 72,85?

    • Aleksandar Stankov

      10:33 // 3. 7. 2019.

      Zanimljiva matematika. Treba videti kojom metodologijom se došlo do 38%, ali isti podatak ima i Republički zavod za statistiku.

    • Статистичар

      12:48 // 3. 7. 2019.

      https://www.juznevesti.com/Drushtvo/Tumacenje-podataka-najveca-boljka-domace-statistike.sr.html

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: