Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:07, 23. 7. 2019.

Paun i vile u naprednjačkoj mitologiji

Paun Čair
Foto: J. C. M.
Autor

Urednik informativnog sadržaja Južnih vesti.

Dobitnik nagrade "Slađana Veljković" za uređivački rad.

Šta bi drugo aktuelna gradska vlast u Nišu izmislila kao simbol grada i kao simbol političkog “pecanja” roditelja preko dece, do pauna i vila?

Ništa im bolje i ne pristaje, a ništa manje i ne zaslužuju.

Mi, koji u ovom gradu već gazimo i četvrtu deceniju, a posebno oni stariji, sećamo se čuvenog jata paunova iz kruga nekadašnje Mašinske industrije u Šumadijskoj ulici, koja se trenutno rekonstruiše.

Sećamo se njihove pesme u suton. Ona je znala da bude i uznemirujuća za one koji je prvi put čuju, a tako se tumači i u mitologiji. Kao pesma koja ne donosi dobre vesti.

Paun je, ipak, tu negativnu konotaciju zbog vokala potpuno skrajnuo svojim izgledom i pojavom. Gracioznim hodom, predivnim bojama i, pre svega, ogromnim repom koji su još stari Sloveni povezivali sa suncem i u svemu tome videli nešto lepo i pozitivno.

Osim zanimljive estetike, tog nekadašnjeg jata iz MIN-a, po kojeg kućnog ljubimca u okolini i paunova koji su sada deo gradske bašte u Tvrđavi, ova ptica ni po čemu nije zaslužila da bude simbol grada i da baš oko nje piše - ja volim Niš.

Direktor JKP Mediana, preduzeća koje je za cvetnu figuru pauna postavljenu u “Čairu” dalo skoro 600.000 dinara naših para, rekao je bi to tako trebalo da bude “jer je Niš grad investicija” i jer je paun jedina životinja koja se pominje u Bibliji. Netačno.

Da, paun se pominje, na primer, u Knjizi o Jovu, mada bez nekog posebnog značenja. Ali svakako nije jedina životinja u Svetom pismu, kako je rekao direktor, jer se već u istoj rečenici pominju i čaplja i noj.

Jesi li ti dao paunu lepa krila i perje čaplji ili noju? - piše u Knjizi o Jovu.

Ono što tumači najčešće vide u paunu su arogancija i gordost, te zato i ne čudi što se vladajuća većina u Nišu odlučila da izmisli svoj simbol grada i da za njega uzme baš ovu životinju.

Da opravda simboliku pauna, brzo posle njegovog postavljanja u najvećem niškom parku, potrudio se jedan od funkcionera SNS i predsednik Opštine Pantelej Bratimir Vasiljević. Kako drugačije, nego u razgovoru sa novinarima Južnih vesti.

Je l' ja srpski govorim ili ćete da me naljutite da prekinem vezu? Ja treba da prekidam posao da bih vas zadovoljio. Doviđenja - rekao je između ostalog Vasiljević.

Bio je pitan o akciji Opštinskog odbora SNS u Panteleju gde su tzv. “SNS dobre vile” na dečijem igralištu mališanima delile čoklade sa naprednjačkih štandova koje krasi slika Aleksandra Vučića.

Ova akcija, za razliku od cvetnog pauna, među građane je zaista donela jedan simbol Niša - vilu.

Međutim, pošto je na delu potencijalna zloupotreba dece u političke svrhe, jer dok im daju čokolade, vile i ostali funkcioneri “pecaju” njihove roditelje političkim programom naprednjaka, reklo bi se da one nisu na Panteleju predstavljale našu najpoznatiju vilu Naisu.

To su, izgleda, bile neke zloćkaste vile, u narodu poznate kao “samovile”.

I paun i vile su često prisutni u bajkama, pa zato ne treba da nas čudi što su baš sada, nekako zajedno izvučeni iz naprednjačkog šešira.

Baš sada kada živimo “zlatno doba”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Devoted

    18:24 // 23. 7. 2019.

    Paunovi nikada nisu sami...očekujte još tih skupih ptičica po trgovima. Što se tiče vila, znajući odakle izviru, pre će biti da su to nezajažljive Harpije u društvu par zlih vilenjaka...

  • Ouzo

    18:03 // 23. 7. 2019.

    Mladicu,to se ukratko zove-zamajavanje ove ustajale zabokrecine od nekadasnjeg grada!
    Primetio bih,ako mi je dozvoljeno,da minimiziranje Pedje Blagojevica,iz bilo kojih razloga je otupelo ostricu JV,jer je "istrazujemo" retka a materijala ima,i to sto botovskom masinom,"castle",obaraju sajt u toku dana.
    Dobronamerno.

    • Aleksandar Stankov

      22:12 // 23. 7. 2019.

      Gospodine, hvala na komentaru. Ne bih se složio da je oštrica otupela, istražuje se svakodnevno. Posebno nije tačno da "castle" obara sajt. Bez brige.

  • Alex

    15:34 // 23. 7. 2019.

    Nisu to vile, to su naprednjačke omaje. Imaju zadatak da što više zašašave čoveka, da ne zna ni gde ide, ni šta radi. Samo da glasa za njih, kad dodje vreme.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: