Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

07:00, 19. 12. 2019.

Slobodni izbori u Srbiji - (ne)moguća misija

Glasovi glasanje
Arhivska fotografija; Foto: Đ. R.
Autor

Urednik informativnog sadržaja Južnih vesti.

Dobitnik nagrade "Slađana Veljković" za uređivački rad.

U ovom trenutku u Srbiji ne postoje uslovi za fer i poštene izbore - zaključak je evroparlamentaraca koji su posetili Srbiju prošle nedelje.

Možda svima nama to deluje nekako normalno, jer smo, na osnovu odnosa vlasti i opozicije, svesni da ih nema, ali pitanje je koliko smo svesni ozbiljnosti tog problema.

Sada kada su to glasno izgovorili i predstavnici Brisela, problem je još ozbiljniji i trebalo bi da zabrine svakog od nas, nebitno koju političku opciju simpatišemo i koji su nam političari omraženiji ili draži.

Mi živimo u državi u kojoj ne postoje uslovi da se održe slobodni izbori. Ne postoji mogućnost da punoletni građanin slobodno izrazi političku volju. Da slobodno i samostalno razmisli i izabere opciju za koju on misli da je najbolja za budućnost ove zemlje.

Ko je 2012. godine, kada je na demokratskim izborima pobedila koalicija okupljena oko SNS zahvaljujući slobodno izraženoj volji građana koji su podržali ovu opciju, mislio da za 7 godina neće imati tu mogućnost? Mogućnost da na izborima nešto menja.

Te godine su naprednjaci imali slogan “Pokrenimo Srbiju”, ali osim možda u infrastrukturnom smislu kroz završetak auto-puteva započetih još pre njihovog dolaska na vlast, u ostalim segmentima Srbija nije pokrenuta - ona je danas zaustavljena. Pre svega u demokratizaciji i oslobađanju, otvaranju društva.

Da stvar bude gora, deluje kao da je rađeno suprotno - umesto slobodnomislećeg građanina stvaran je poslušnik koji svoju sudbinu prepušta jednom čoveku, a javni diskurs je umesto debatnog pretvoren u jednostran, pun govora mržnje, zveckanja oružjem i oštre retorike.

Zato smo i došli u situaciju da je danas nemoguće održati poštene izbore. I to je činjenica.

Međutim, iako su naprednjaci svojim učešćem u dijalozima koje je koordinisala EU, pre toga i Fondacija za otvoreno društvo, priznali da je situacija zaista takva, odluke koje donose nakon tih razgovora deluju kao da ne žele da je menjaju.

Čini se da je ideja vladajuće većine da samo formalno ispune dogovore i kažu “evo, usvojeno je to što je dogovoreno” iako i dalje suštinski ništa neće biti promenjeno jer će i u novoformiranim odborima i komisijama koji treba da prate izborni proces sedeti ljudi bliski SNS.

Takođe, da se ni po pitanju otvaranja šireg društvenog dijaloga ništa neće menjati pokazali su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić. On govoreći da ograničenja u funkcionerskoj kampanji ne želi da primeni u svom slučaju, a ona javno kritikujući objektivnost evroparlamentaraca.

To su samo delići sveukupne situacije koja zaista ide u prilog tvrdnjama opozicije da su fer izbori u Srbiji nemoguća misija i nakon posredovanja EU. Zato se jedan njen deo i odlučio za bojkot.

Ali u priči o slobodnim izborima nisu bitni ni vlast ni opozicija, bitni smo mi - građani.

Zbog nas je važno da postoji mogućnost slobodnog izražavanja političke volje. Zbog nas su bitni slobodni mediji, pravosuđe i nezavisne institucije. Zbog nas je bitno da možemo slobodno da biramo i da nas biraju.

Samo to je demokratija kojoj po Ustavu težimo i to su preduslovi za život dostojan čoveka 21. veka.

Ako se za to ne izborimo, sve će nas tovariti u autobuse, davati sendvič i vodu i gledati nas kako igramo kolo na auto-putu uz pesmu “Auto-put”, baš kao što se desilo na otvaranju obilaznice od Obrenovca do Surčina. A oni, šačica privilegovanih, će se i dalje bogatiti o našem trošku i govoriti kako živimo u zlatnom dobu, kako su najbolji u istoriji i kako će nam za dve, najviše tri godine biti bolje.

I tako u krug.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ČEDO MIRA

    20:12 // 20. 12. 2019.

    Aleksandar Stankov, veliiki novinar!? Ili prodavac magle?! Pitam se, pitam...

  • Шишач снс-ОВАЦА

    07:38 // 19. 12. 2019.

    Кампања и избори у Србији не могу бити слободни, једино (с)лоботомни!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: