Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:42, 23. 1. 2017.

Tajna veza

Tajna večera
Tajna Večera; Leonardo Da Vinči
Autor

Urednik informativnog sadržaja Južnih vesti.

Dobitnik nagrade "Slađana Veljković" za uređivački rad.

Ne znam šta se desilo od dočeka Nove godine naovamo, ali gradska vlast u Nišu je izgleda rešila da sa građanima, onima koji su je birali i koji je plaćaju, započne drugačiji, tajnoviti odnos.

Možda su za to “krivi” stari rokeri iz “Bijelog dugmeta”, koji su na Trgu kralja Milana u novogodišnjoj noći odsvirali svoju popularnu pesmu “Ima neka tajna veza”. Možda je baš tada nekome ko upravlja gradom, možda i samom gradonačelniku Darku Bulatoviću, zašto da ne, sinula ideja da u novoj 2017. sa građanima ima baš takvu vezu.

Zbog pesme ili nečeg drugog, u svakom slučaju od početka godine Gradsko veće je održalo 3 sednice, a javnost nije bila obaveštena ni o jednoj! Usvajane su odluke o visini novčane nagrade “11. januar”, formirane su dve "komisije", usvojene odluke koja se tiču izmeštanja pruge i Naučno-tehnološkog parka, a građani za to nisu znali.

Nisu znali ni oni koji bi u nekoj društveno-političkoj hijerarhiji trebalo da budu spona između vlasti i građana, mi novinari. Niko medijima nije javio da se sednica održava, pa je tako narušena dobra praksa ustanovljena poslednjih godina.

Na stranu što nije bilo poziva. Možda su, kako reče zamenik gradonačelnika Miloš Banđur, sednice zaista bile hitne, ali nije bilo ni obaveštenja nakon održanih sednica iz pres-službe gradonačelnika, jer složićete se, i odluke na tim sednicama se usvajaju zbog građana. Mada, možda mi samo mislimo da je zbog građana?

Tajnovitost je prekinuta kada je neki službenik, i hvala mu na tome, objavio odluke sa sednica u delu gradskog sajta u kojem su akti Gradskog veća. Tako se i saznalo da gradska vlast nešto radi iza zatvorenih vrata.

Da “tajna veza” sa građanima dostigne vrhunac potrudio se novi načelnik Gradske uprave Ljubiša Janić, koji je rekao da razlozi za smenu šefa gradskih finansija Miljana Stevanovića “nisu za novine”Drugim rečima, nisu za javnost i građane, jer novine, kako napisah koji red pre, zbog njih i postoje.

Zašto bi neko od građana krio razloge za smenu čoveka koji je raspolagao parama svih građana? Zašto bi neko u, kako kažu, demokratskoj zemlji koja teži EU izjavio da nešto “nije za javnost”, a pride nije državna, niti vojna tajna? Sve i da nije, kada se nešto krije, odmah deluje sumnjivo. Ima li razloga za sumnju pokazaće naredni dani, ali više od svega brine očigledno sve veća zatvorenost gradskih vlasti u Nišu.

Transparentnost i dostupnost informacija su neki od osnovnih demokratskih principa sadržanih u Lisabonskom ugovoru, koji je dopuna Ugovora o uspostavljanju Evropske unije. Nešto od čega ne odstupaju vlasti u državama Evrope. Ne odstupaju ni građani, što je još važnije.

Gradske strukture u Nišu bi toga mogle malo da se podsete, malo da se sete i građana, kako se ubrzo ne bi slušali neki drugi hitovi “Bijelog dugmeta”. Na primer “Lažeš”, neki će možda pevati “A i ti me iznevjeri”... A možda će sve to prekriti ruzmarin, snegovi i šaš.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • prof dr CVETKO prvi

    14:55 // 23. 1. 2017.

    Ovi su kao članovi SKOJ-a , sve rade u ilegali /pod okupacijom/ i ko nije njihov član - ostaće u neznanju ! Ali ,član SKOJ-a nije mogao da bude svako tj.
    svakakvi ! .'Ajde da se svi učlanimo da ne živimo u neznanju tj. kod očiju slepi !
    Kako mi umemo da izaberemo "prave" ljude , koji "znaju" da vode računa o nama... pa to je ludilo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: