Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:10, 31. 1. 2019.

Uključi mozak, isključi televizor

mejl-urgentno-printskrin
Autor

Urednik informativnog sadržaja Južnih vesti.

Dobitnik nagrade "Slađana Veljković" za uređivački rad.

Nisam 100 % siguran, ali mislim da je parola iz naslova nešto što se viđalo na transparentima tokom protesta devedestih godina.

Nažalost, ponovo je aktuelna, jer kako su Južne vesti pisale tokom protekle nedelje i danas se, pre svega uz pomoć televizija, ali i tabloida, stvara jedan ružičasti svet u koji se uvlače građani. Svakodnevnim lažima sa malih ekrana se ubeđuju da je sve lepo i dobro, a zapravo nije baš tako. Mada ima u tim programima i potrebe za stalnom tenzijom i strahom, kako bi se onda jedan čovek pojavljivao stalno kao spasilac i donosilac rešenja - stara književna matrica koju su primenjivala još braća Grim, a bogami je bila prisutna i kod Vukovih pevača epskih pesama.

Ako ima onih koji su sumnjali da postoji orkestrirana propaganda u kojoj živimo, sada je tu i dokaz u vidu mejlova koji se iz jednog centra šalju svim televizijama koje su na neki način pod kontrolom vlasti i vladajuće stranke, pa oni moraju i svoje informativne emisije da prilagođavaju tome. Nebitno je da li se radi o lokalnim televizijama, koje bi su suštini trebalo da se bave lokalnim problemima, uputstva u mejlovima su ista za sve.

Uglavnom se medijima naređuju dve stvari - da direktno ili indirektno veličaju vlast, u ovom slučaju predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića ili da kritikuju opoziciju, kao što je bio slučaj sa naredbama od protekle nedelje. Naredbe su i da se emituje “Kontravizija”, jer očigledno se taj treš program primio kod određenog dela publike, a pošto takođe radi na promociji vlasti onda je obavezan deo programske šeme.

Vučićevi mitinzi, govori, vanredne i redovne pres konferencije su takođe česta slika brojnih televizija, posebno u predizbornoj kampanji kada, na primer, miting SNS iz Kragujevca prenosi desetak nacionalnih i lokalnih televizija.

Pored toga što u čitavoj priči postoji etički, pa i zakonski problem i takvi mediji na različite načine krše Kodeks novinara Srbije, moguće je izvući i mehanizam dezinformacija i propagande.

Prema pisanju portala Raskrikavanje, koji se bavi otkrivanjem lažnih vesti, u pojedinim medijima primetno je “izvlačenje tuđih reči iz konteksta, pristrasno izveštavanje, bezočno laganje, izmišljanje od prvog do poslednjeg slova”.

Domaći mediji su razvili brojne tehnike manipulisanja - nekima se postižu određeni politički ciljevi, a neke od njih jednostavno služe povećanju klikova, tiraža ili rejtinga - piše Raskrikavanje.

Da stvar bude gora, određeni ljudi, koji se predstavljaju kao urednici ili vlasnici tih i takvih medija, neretko brane, pa čak i vode medijske ratove protiv političkih protivnika, drugih novinara ili neistomišljenika aktuelne vladajuće garniture. Crtajući im mete na čelo promovišu sebe u nekrunisane ministre propagande, funkcije koja je svoj zenit doživela tokom Drugog svetskog rata.

I da, kontrole medija je bilo i dok su bili “žuti”. Za to su, između ostalog, i platili cenu na izborima 2012. godine. Narod ih je promenio, jer je valjda tražio bolje. Samo da se razumemo, to je bila niža liga u odnosu na orkestriranu propagandu koja danas ide i do dirigovanih “in memoriama”.

Da je situacija u medijima u Srbiji zaista nikad gora pokazuju i brojni izveštaji - od Evropske unije do međunarodnih strukovnih udruženja. Zato je i krajnje vreme da se isključi televizor, a uključi mozak.

Čovek treba da gleda u svoj frižider. Da ga otvori i da gleda. Tu se krije više odgovora nego što Vučić može da ih da na konferencijama za medije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: