Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:15, 7. 3. 2019.

Univerzitetska monarhija i akademske poruke

Autor

Urednik informativnog sadržaja Južnih vesti.

Dobitnik nagrade "Slađana Veljković" za uređivački rad.

Niš je svojevrsni grad paradoksa - imamo najpoznatiji džez festival u Srbiji, a nemamo klasičan džez klub u gradu, ponosimo se Konstantinom, a nemamo njegov spomenik, poklonimo aerodrom, pa predlažemo letove, konačno dobijemo Ogranak Srpske akademije nauka i umetnosti, a izgubimo akademsku zajednicu.

Sve gore pobrojano nekako deluje rešivo. Vratiće nam Država i taj aerodrom, samo da se malo poigra, da joj dosadi. E sada, u kakvom će stanju biti, videćemo.

Ali šta ćemo sa akademskom zajednicom? Ko će nju da nam vrati?

Gro mladih i pametnih ljudi odlazi. Završe fakultet, u jedan kofer knjige, u drugi neka dreška, slika iz srednje, njegova ili njena, pola flaše rakije i tegla ajvara i pravac “u svet”. Jačaju akademsku zajednicu Beograda, Novog Sada, Dortmunda, Vankuvera, Marseja, Njujorka, Londona...

Svi sada misle, pa da, odlaze zbog para. Ali nije baš tako.

Znam nekoliko njih koji su otišli ili odustali baš zbog toga što je akademska zajednica već izgubljena. Nema je. Ne postoji. Naravno, uz čast izuzecima. Prepoznaće se oni sami.

Umesto zdrave i jake akademske zajednice postoji univerzitetska monarhija u kojoj se na pojedinim fakultetima po krvnoj liniji nasleđuju dekani, profesori i njihova deca. Ništa kvalitet i pošteni izbori, već po srodstvu.

Umesto dobrih, pametnih i vrednih studenata, asistenti i profesori su postali rođaci, ćerke i sinovi.

Da se razumemo, i profesorska deca moraju negde da rade. Posebno ako su zaista kvalitetna, ali ne moraju baš svi na fakultetima gde im već rade roditelji i svakako ne preko nameštenih konkursa. Providno je, a i protivzakonito.

Elem, protiv vetrenjača se retko ko bori, a takva zapošljavanja sada mnogima deluju i kao normalna pojava, pa je zato lakše kofer u ruke i put pod noge.

Međutim, ima i onih koji su nepotizam i ostale zloupotrebe prijavili, pa bogami i dobili na sudu. Poništili konkurs. Reagovala je i Agencija za borbu protiv korupcije i preporučila smenu tih i takvih dekana i profesora. Imena nisu potrebna i oni će se prepoznati. Važnija je poruka koju nam šalju.

Bez obzira na preporuke, saveti fakulteta, koji bi trebalo da razreše dekane, ne reaguju. Zašto? Pa valjda zato što i tu ima nekih fakultetsko-porodično-monarhističkih odnosa. Dekani se nisu sami povukli i svi su i dalje u svojim foteljama.

To ne rešava ni Univerzitet, a Ogranak SANU čak predlaže njihovo napredovanje. Ni ove institucije nisu nadležne ili se sve pretvorilo u jedan krug “ja tebi-ti meni”?

Odgovor na poslednje pitanje takođe nije potreban, jer se i to ćutanje na jedan filozofski, ali opipljiv način manifestuje kao aktuelna akademska poruka, ne samo mladima koji bi da ostanu na fakultetu, već društvu u celini.

Jer baš ta akademska zajednica, na čelu sa Ogrankom SANU i Univerzitetom, treba u sredini u kojoj živi i radi, po logici, da stvara bolje društvo. Kvalitetnije ljude.

Za to nisu dovoljni samo leptir mašna, šešir, lula, crven karmin ili akten-tašna.

Bolje društvo se ne stvara samo uskostručnim znanjem na predavanjima i naučnim radovima, koliko god da je sve to kvalitetno. Potrebno je celokupno delovanje u zajednici, besprekorna etika, bonton, osećaj za pravdu i jednakost, tolerancija, skromnost, mudrost, gospodstvo, dostojanstvo, čist obraz, poštenje, ali i ono starinsko - davanje primera drugima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Н. Правдић

    18:49 // 12. 3. 2019.

    Наглашавам! Огранак САНУ у Нишу никога од корумпираних декана, ректора и професора Универзитета у Нишу никада није предлагао за било какво унапређење. О свему томе има изразито критичан став. Зато Вас молим, млади човече, да не износите такве нетачне информације и тиме компормитујете ову часну институцију.

    • Aleksandar Stankov

      14:03 // 13. 3. 2019.

      Poštovani gospodine Pravdiću,

      Pre kritike teksta pročitajte izjave predsednika Ogranka SANU, pa Vaše stavove ukrstite sa njim.

      Evo i članka - https://www.juznevesti.com/Drushtvo/Niski-Ogranak-SANU-za-akademike-predlozio-korumpirane-profesore.sr.html

      P. S. Pisanje o kompromitovanju, nije kompromitovanje.

      Svako dobro i hvala na čitanju.

  • Poznavalac, opet

    21:05 // 8. 3. 2019.

    Tekst je dobar ali kao uvod za tematsku raspravu, nepotrebnu jer se, načelno, sve zna. Ako je autor novinar i urednik a ne bloger, u tekstu mora da se kaže ko, šta, gde, kada, kako... ali je tu potrebna ona stvar, za istraživačko novinarstvo. Više puta sam poručivao: ISTRAŽITI I SAOPŠTITI, npr., koliko dece profesora radi na GAF (ima i dobrih), na kojim predmetima, kakva je praksa u svetu, itd.

    • qgo

      07:08 // 9. 3. 2019.

      ZAsto ISTRAŽITI I SAOPŠTITI koliko dece profesora radi na GAF? Sta ti imas protiv Medicinskog, Ekonomskog, PMF... Valjda su i ti fakulteti zasluzili da se pomenu u novinama. Cisto da znamo ko je zaposlio decu, ko zenu, ko sestru, ko rodjake, ko svalerku...

  • Tivat

    18:54 // 8. 3. 2019.

    Momce, dzaba vam je da ste u pravu, ovaj grad je ogromna margina i zabokrecina i oni sto znaju da ste u pravu, omedjeni sujetom, ne zele da vam daju za pravo, jer, pobogu i oni isto misle, al ne smeju da se eksponiraju!
    Vecina akademske zajednice razmislja iz stomaka i gleda da napuni svoj dzep i utne se u vladajuce strukture!
    Samo napred, svaka vam je kolumna sve bolja i bolja!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: