Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Aleksandar Stankov

Urednik informativnog sadržaja Južnih vesti.

Dobitnik nagrade "Slađana Veljković" za uređivački rad.

 • Mi Grdelicu, Nemci auto-put na struju

  Novi auto-put je ušao kontekst “zlatnog doba”, o kojem je ranije govorio predsednik Aleksandar Vučić, a u kojem svi mi navodno živimo. U programu uživo koji je trajao nekoliko sati i koji je prenosilo nekoliko televizija, taj infrastrukturni projekat je predstavljen kao neko svetsko čudo, a Nemci su i pre Grdelice otvorili svoj električni autoban koji im je napravio "Simens".

  (5) detaljnije
 • Rat i dalje naš najveći strah

  20 godina od poslednjeg rata, 30 godina od početka podela na prostorima bivše SFRJ, više od 70 godina od završetka Drugog svetskog rata, a Srbi i dalje najviše strahuju od novih oružanih sukoba.

  (1) detaljnije
 • Stabilokratija je mrtva i šta ćemo sada?

  Zarad nečijih interesa, nekih dogovora ili tržišta, u slučaju Balkana, zažmurilo se na sve vrednosti, ne Evropske unije, nego antifašističkog talasa svih evropskih naroda koji se širio Starim kontinentom nakon 1945. godine.

  (1) detaljnije
 • Kulturna revolucija na južnjački način

  Možda smo zaboravili, ali umetnost je sloboda. Ona pomera granice. Ne pravilnici i odluke pojedinaca iz fotelja.

  (1) detaljnije
 • busevi miting

  Zašto su naprednjaci mitingovali u Beogradu?

  Prošlo je nekoliko dana, a meni i dalje nije jasno zašto su naprednjaci masovno, rekom autobusa putovali u Beograd na miting? I na koji miting - predsednika Srbije ili predsednika stranke? Te dve funkcije su, naravno, zakonski nespojive.

  (6) detaljnije
 • Na vlasti sam, kao opozicionar živim

  Jedno mesto na jugu Srbije. Odbornici vlasti tiskaju se u memljivoj sali lokalne Skupštine. Odbornik Ika poslednji stiže i ide pravo do Raleta, glavnog kmeta koji je upravo zaključao ulazna vrata i ključ predao portiru Krlji.

  (5) detaljnije
 • Demode načelnica

  Posle svih javnih, ko zna da li ih je i koliko bilo tajnih, susreta Aleksandra Vučića sa Aleksom Sorošem, sinom Džordža Soroša, potpuno su u srpskom društvu deplasirane i besmislene teze “strani plaćenici”, “soroševsci”, “špijuni” i uopšte ideje “sumnjivog” finansiranja sa Zapada.

  (9) detaljnije
 • Ograničeni opozicionari

  Suštinski se radi o spremnosti i hrabrosti da se zastupaju političke ideje suprotne onim idejama koje dolaze iz ruke koja te hrani.

  (13) detaljnije
 • Prošlost u koju verujemo

  Ništa. Naš narodni usud je životarenje u prošlosti, jer istorija nas uči da one koji su izistinski vukli napred, u budućnost, nismo razumeli ili smo ih prekasno shvatali.

  (1) detaljnije
 • cvetanovic

  Faraonizacija umesto decentralizacije

  Umesto decentralizacije koja bi lokalnim samoupravama, a samim tim i lokalnim zajednicama, donela više autonomije u svakom smislu, ojačala ulogu građana, otvorila javne rasprave, od uprava napravila servise, pa i ostavljala više novca u kasama, mi smo u 21. veku dobili faraonizaciju - lokalne funkcionere koji “puštaju kišu”.

  (15) detaljnije

Naši autori