Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:49, 18. 2. 2012.

Crno-bela Andželina Džoli

Kad neko, u želji da bude arbitar, previše pretera u pojednostavljivanju, za koju god stranu i vrlinu navijao, onda priča postaje groteskna i gubi dubinu. 

Povratak na vest
Pošalji komentar
Poslednji komentari:
  • Меда

    16:09 // 18. 2. 2012.

    Lakonski, naizgled lako...

    Bravo.

  • Jovan

    19:19 // 18. 2. 2012.

    Aleksandra, da li ste pogledali film?

    • Јово Капичић

      21:56 // 18. 2. 2012.

      Јоване,

      Александра не мора да чита књигу или гледа филм да би имала мишљење.

      Јово

      ПС

      Поздрав за моју комшинку Александру

    • Jovan

      22:42 // 18. 2. 2012.

      Jovo,

      Slažem se sa Vama da ne mora da pogleda film, niti da pročita knjigu da bi imala mišljenje.

      Kao što neko reče: "Mišljenje je kao i zadnjica, svako ga ima.".

      A kao što Aleksandra sama kaže: "Kad neko, u želji da bude arbitar, previše pretera u pojednostavljivanju, za koju god stranu i vrlinu navijao, onda priča postaje groteskna i gubi dubinu.".

      Ovim rečima je upravo opisala svoju kolumnu, a i sebe.


      Pozdrav Vama i Vašoj komšinici,

      Jovan

    • Cappuccino

      08:15 // 23. 2. 2012.

      E, Jovo, Jovo... Komsinka nista! :))) Ni da pisne...
      Mene kad bi neko toliko pazio, pa jos javno, pa jos komsija, odmah bi morao da nadjem neki nacin da mu se zahvalim... Makar kafica neka, ili bar poljubac (u obraz naravno)... :)))

  • Marko Velickovic

    19:27 // 18. 2. 2012.

    Cinjenica je da je velika vecina zlocina silovanja u Bosni pocinila srpska strana (pogledaj samo predmet Dragoljub Kunarac). Kao jedina strana koja je u ratu u Bosni silovanja cinila sistematski i masovno, Vojska Republike Srpske je zasluzna sto je silovanje, po prvi put u ljudskoj istoriji i sudskoj praksi, tretirano kao ratni zlocin. Zao mi je, ali je tako. A kakav je film, navijacki ili ne, napisi kada ga ti budes odgledala. Umetnicki aspekt (gluma, kadrovi, karakteri itd.) moci ces da procenjujes i bez nekog predznanja vezano za cinjenice o silovanjima u Bosni. Ali ako si vec dala sebi za pravo da dajes sud o kaubojcima i indijancima (a to je vec politicki aspekt), ne bi bilo lose da se uputis u i faktografski u celu stvar. To mozes i pre nego pogledas film.

    • Меда

      13:25 // 21. 2. 2012.

      Kad budes uspeo da objasnis zrtvama silovanja da treba da im je lakse jer njihovo silovanje su pocinili oni koji su "vise" silovani nego sto su silovali, onda moze odrastao covek da te uzme ozbiljno.

      Ovako, neozbiljno i preterano pristrasno, da ne kazem jednoumno. Moras da se vratis u LDP na dopunsku nastavu.

    • Marko Velickovic

      08:51 // 22. 2. 2012.

      @Меда
      Ali protiv ovog filma su se najvise bunili sve isti oni koji su najpre tvrdili da postoji svetska zavera protiv Srba, pa da u Srebrenici nisu ubijani civili, pa kada se ispostavilo da to vise ne mogu da negiraju onda je kao zadnji zid opravdavanja zlocina bilo to da su to radili i drugi. Zato si i ti ovo napisao/la. Svakako ne zbog toga sto silno zalis bilo koju zrtvu silovanja u ratu, pa i da je sa tvoje strane. Dok se nije pojavila informacija o tome cime se ovaj film bavi, niko od vas nikada nije pomenuo bilo kakve zrtve silovanja u ratu u Bosni. Sada, kada se suocavate sa cinjenicom da su najmasovniji zlocini silovanja pocinjeni od strane VRS, odjednom vam je stalo do zrtava silovanja rata sa srpske strane. Jeste, bilo je silovanja i Srpkinja, slucaj Celebic, Hazim Delic osudjen. A ti o tome nisi imao/la pojma. Nego pokusavas da sebi objasnis da je bilo silovanja i Srpkinja da bi olaksao onima koje bas briga ili podrzavaju najmasovnija silovanja pocinjena nad Bosnjakinjama.

  • Jevtic Danijela

    20:19 // 18. 2. 2012.

    kolumna je fantasticna! podseca me na 90-te vreme mog odrastanja kada su sa posebnim zarom pisali maric, mojsilovicka itd.... o vremenu koje jedu skakavci.... novi milenijum a okolnosti skoro pa iste...

    • kiza

      14:35 // 20. 2. 2012.

      Ne preterujte Danijela.

  • Velibor Petković

    22:07 // 18. 2. 2012.

    Tekst je odličan, nezavisno od gledanja filma. A treba ga pogledati, bez previše uzbuđivanja, jer jedan film neće promeniti našu "sjajnu poziciju" u svetskim razmerama. A sarajevska grupa "Letu štuke" odavno ima zajebantski stih:"Koga sada voli Angelina Joli?" (baš takav je i izgovori, čitaj kako je napisano!)

  • Marko Smiljkovic

    02:45 // 19. 2. 2012.

    Odavno više ništa ne komentarišem jer stomak ne može više da izdrži ni ono što ja mislim! Ali, ovo što si napisala ima sjajnu težinu gde tasovi zaista imaju meru. I zato ovo i pišem. Budi uvek hrabra kao u ovom tekstu. To ti lepo stoji.

  • Jelena

    08:29 // 19. 2. 2012.

    Izuzetno duhovit članak. Možda je Andjelina imala inspiraciju u našim filmovima o Nemcima i partizanima...

  • Petar Kojic

    18:34 // 19. 2. 2012.

    Skoro nista gluplje nisam procitao, ovi sto hvale tekst su verovatno prijatelji.Strasno

    • Меда

      09:25 // 20. 2. 2012.

      Netacno.

      Svi moji komentari na sve dosadasnje tekstove Aleksandre su vise ili najvise negativni prema tekstu. Ovo je njen preokret.

      To sto angelina narucenim politickim trecerazrednim filmom pokusava da nametne kolektivnu krivicu iskljucivo Srbima nekome moze da smeta a nekome ne.

      Manjina koja je glasna u negativnim komentarima na ovaj tekst, cini mi se, ima vazalsku obavezu da chedojovanovicevski pljuje po 700 godina istorije Srbije zarad zlodela koje su pocinili pojedinci tokom nekoliko godina rata u Republici Srpskoj. Naravno, identicna ili jos veca zlodela ostalih u gradadjanskom ratu u BiH za njih nisu postojala.

    • Jovan

      17:11 // 20. 2. 2012.

      Petre slažem se sa Vama da jedino prijatelji koji slebo veruju mogu da hvale ovaj tekst.

      Medo, na stranu cela priča oko zločina i krivice, da li neko ko je završio književnost može da dozvoli sebi da komentariše neko delo koje nije pročitao, ili u ovom slučaju odgledao? Ako je Aleksandra išla na premijeru u Sarajevo ili Zagreb, i pogledala film, izvinjavam se.

      Verujem da ni na Fakultetu nije mogla da komentariše, i iznosi mišljenje o recimo Ani Karenjinoj, a da je nije pročitala. Ukoliko je to činila, svaka njena reč je zločin protiv kulture i obrazovanja.

  • palilulac

    23:53 // 20. 2. 2012.

    Od celog teksta i svih komentara najvise mi se dopao poslednji komentar Jovana.Odlican i strasno realan komentar.

  • Меда

    13:40 // 21. 2. 2012.

    @ Jovan

    Koliko sam zakljucio iz teksta, namera teksa nije bila kritika filma kao umetnickog dela (to je ustvari nemoguce). Potpuno se slazem da neko ne moze dati kritiku umetnickog kvaliteta bez i da pogleda isti.

    Kritiku MOTIVIMA za psiholosko propagandni film naravno da moze neko da da bez da se upusta u maltretiranje mozga 90 minuta.

  • Aleksandar-Nis

    14:08 // 21. 2. 2012.

    Moj komentar nije objavljen iz nekog cudnog razloga pa cu pisati opet (u blazoj varijanti da izbegnem cenzuru) ;)
    Prosli put sam najdobronamernije kritikovao Vas stil i nacin izrazavanja, ali izgleda da nije pomoglo...
    Ukratko, pisete veoma dosadno, sa pravopisnim greskama i pljujete po filmu koji niste gledali (bas me briga i za Andju i za njen film, ovde se radi o principu)... Nedopustivo za jednog diplomiranog filologa. Znam ja za pesnicku slobodu, ali jos u 1. osnovne me uciteljica naucila da recenice ne pocinjem sa A, I itd.
    Uzgred, siguran sam da ste pozitivne komentare dobili od prijatelja i molim Vas popijte vec jednom kafu sa komsijom, pa vidite da se covek polomi oko Vas :)))

  • Меда

    08:14 // 22. 2. 2012.

    >>Glumac Tihomir Stanić koji je film gledao u Zagrebu, kaže da ga film "U zemlji krvi i meda" ničim nije dirnuo.

    "Ono što me je uznemirilo i što mi je čudno i što prvi put vidim je to što se pred početak filma na platnu pojavljuje Anđelina Džoli sa svojom porukom u kojoj gledaocima kaže da će sada videti jedan film i jednu istinu koja je bolna i teška. Ona praktično daje uputstvo za gledanje filma u kome kaže da oni koji se ne slože sa tim da su za rat i silovanje. I ta njena poruka, to je stvar koja je čudna i govori o tome da to nije samo film nego da ima i politiku", navodi Tihomir Stanić.

    • Vladimir Jovanovic

      17:16 // 22. 2. 2012.

      Medo, koliko sam shvatio većina komentara nije upućena filmu, već Aleksandri koja nije gledala film a piše o njemu. Pisanje na osnovu utiska drugih je rekla-kazala i ne priliči nekom ko ima završen fakultet. Kao što je Jovan već napisao, Aleksandra nije pogledala film, piše o njemu na osnovu onoga što drugi kažu, i to je nedopustivo. Svi koji to čine pokazuju da su isti kao i oni na koje film, knjiga, ili bilo šta što predstavlja fikciju i viđenje samo jedne osobe može da utiče da formiraju mišljenje. Ovo me podseća na situaciju kada se pojavio "Da Vinčijev kod" i kada je jedna koleginica na fakultetu pričala sve najgore o ovom romanu, a da ga nije pročitala, jer njoj kao velikoj vernici ništa ne može da pomuti veru. Ovde dolazi do zamene teza, jer je roman nije istorijski izvor, kao što nije ni ovaj film koji NIJE DOKUMETARAC. Sve je to fikcija i plod mašte autora.

    • Меда

      08:31 // 23. 2. 2012.

      Uopste se nisam upustao u razmisljanje kako je pisac zakljucio i napisao to sta je napisano... slozio sam se sa tekstom i u dubinu petoparackih kolumni nisam smatrao da ima potrebe da ulazim.

      Evo ti Vladimire +
      pa da zatvorim(o) temu...



      ;-)

  • LJiljana Markovic

    10:10 // 26. 2. 2012.

    Cini mi se da je film samo povod da se govori o crno-belom u zivotu,kako smo uceni u detinjstvu do otreznjenja u zrelom dobu.Ako vas zavodi naslov, pronadjite glavnu zicu u tekstu. Pozdrav!

  • Ivana Budic

    23:53 // 27. 2. 2012.

    Okružena sivilom, u ovom crno-belom svetu, pokušavala sam da odgledam film. Film koji je samo bio povod za Aleksandrin tekst. Pošto sam na pretraživaču pogrešno otkucala naslov - "U zemlji mleka i meda" (znam da smešno zvuči)saznala sam puno toga. Na primer, odgledala sam dokumentarac o malom gradiću Pulaski u državi Tenesi u kome je osnovan Kju Kluks Klan, čiji se stanovnici sada duboko gnušaju rasizma. Zatim divan promotivni film o Srbiji u kojoj bih ja zaista volela da živim. Kada sam se trgla i vratila delu Andželine Džoli, uspela sam da odgledam trejler o kome ne želim da dajem sud dok ne odgledam ceo film, ali sam se silno zabavila čitajući komentare. Koristeći neku vrstu engleskog jezika, koji savršeno razumemo svi mi kojima to nije maternji jezik, dopisivali su se pripadnici nekada bratskih naroda, kudili, hvalili...Posebno mi se dopao komentar "Ma ne dajte ljudi da nas Anđelina svađa!"

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: