Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:13, 23. 1. 2012.

Kako napisati čitanu knjigu

Autor

Novinarka. Autorka književnog bloga mojmakondo.blogspot.com.

Ovih dana objavljeno je dajdžestirano izdanje kultnog Ekoovog Imena ruže, nastalo tako što je autor izbacio opterećujuće opise i pasuse u kojima do izražaja dolazi njegova ogromna erudicija. Intervencija je izazvala oprečne komentare - od jadikovanja nad mladima koji su nedovoljno obrazovani i kojima zbog toga ne treba izlaziti u susret, do ukazivanja da svaki pisac mora da nađe način na koji će se približiti novim generacijama. Jedna moja prijateljica primećuje da skraćivanje i nije bilo nužno jer čitaoce ni do sada niko nije mogao da spreči da pasuse i poglavlja preskaču do mile volje.

Za razliku od Umberta Eka, Haruki Murakami ne odustaje od pisanja “debelih” romana, a prodaja njegove trilogije 1Q84 odlično funkcioniše širom sveta. Murakamijeva šema je sledeća: nesnađen junak traži sopstveni put u svetu koji je prilično neprijateljski raspoložen spram individualnosti, sreće enigmatične likove i usput prolazi kroz događaje koji sadrže elemente fantastičnog. Njegov stil karakteriše jednostavno i uzbudljivo pripovedanje, blisko publici koja voli rafinirane ljubavne romane, priče o sazrevanju, fantastiku, Dostojevskog, Kafku i Selindžera. Murakami u intervjuima često izjavljuje da sebe ne vidi kao umetnika već kao nekoga ko voli da piše.

Iz štampe će uskoro izaći novi roman Nišlije Dejana Stojiljkovića Duge noći i crne zastave, amalgam proze i stripa. Autor bestselera Konstantinovo raskršće ovoga puta piše o borbama koje su prethodile Kosovskom boju, o neslozi velikaša i pravim vitezovima koji u sebi nužno imaju i nešto od onostranog. Kako bi, inače, ušli u mitove?

Koji je “trik” uspešno primenio ovaj mladi pisac probijajući se ka brojnoj publici? Stojiljković je ukapirao da današnji čitalac voli dinamičnu radnju, scene koje može da zamišlja kao slike i priču koja na neki način ima veze sa istorijom. Smislena primena fantastičnih elemenata obezbeđuje mu dodatne poene.

U Srbiji se, uz romane, trenutno najbolje prodaju autobiografske knjige intrigantnih ličnosti, pogotovo ako izdavač može da im obezbedi veliki medijski publicitet. Uspeh Lauševićeve knjige Godina prođe, dan nikad pokazuje da čitaoci vole iskrenost onih koji imaju šta da kažu.

Šta je, dakle, zaključak: kako da napišete hit, ako vam je do toga? Poželjno je da pišete o nečemu što zanima veliki broj ljudi, a pre svega vas lično, jer zašto biste, inače, uložili veliki trud u taj poduhvat? Mudro je da pripovedanje sadrži više događanja a manje elaboriranja (u književnoj terminologiji poznato kao dominacija dinamičkih nad statičkim motivima) i da priča bude dobro osmišljena a ne krojena u hodu, po sistemu “ma sve će to doći na svoje”.

Nauka se trudi da nam razjasni sve misterije, čak je i fenomen zaljubljivanja “dešifrovan” kroz priču o hormonima. Čitaoci, ipak, i dalje imaju potrebu za nedokučivim.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Yossarian

    14:48 // 18. 2. 2012.

    A kakve tačno veze ima sakaćenje Eka sa Murakamijem? Može da se nasluti šta ste hteli da kažete, ali to ne menja činjenicu da vam je priča nepovezana, i da svaki pasus takoreći stoji sam za sebe.

  • Bojan Miladinovic

    19:38 // 30. 1. 2012.

    Ja ću da proširim ovu priču konstatacijom: To kako pišete dolazi do izražaja samo ako izdavač nekako obrati pažnju na vas (kvalitet pisanja postaje jedna finesa). A, obratiće samo pod uslovom da ste bilo kako poznati široj javnosti. Da li po dobru ili zlu - totalno nebitno. Ako ne ispunite taj osnovni uslov - kao da ne postojite. Napisao sam dva romana i oba su završila na netu, jer niko od izdavača se nije smilovao da pročita (onako brzo urednički). A, zašto bi kada imaju gomilu stranjskih koji su dobili silne nagrade (za koje prosečan konzument nikad nije čuo).

    • Biljana Janković

      10:29 // 23. 1. 2017.

      Bojane, Knjizevna omladina Srbije je otvorena za nase nove autore i bas sad imaju konkurs za nove neafirmisane pisce :)
      http://www.kosrbije.rs/
      Sa njihovim autorima sam radila nekoliko intervjua, mozete ih videti na www.talasi.org..
      Srećno!

  • Aleksandar-Nis

    22:29 // 29. 1. 2012.

    Ajde, ajde, branite koleginicu... Bolje da joj na vreme neko kaze da pise veoma dosadno i da se "pravi pametna", pa da se zamisli i vidi da li tu mozda ima bar malo istine. Znam i da je na knjizevnosti pomenuti g-din Cosic vrhovno bozanstvo i ko se usudi da ga pomene na los nacin, udrite ga svi u glavu dok ne crkne :) pa sam ga zato i pomenuo kao primer za dosadu od coveka. Dexo, odavno sam zavrsio osnovnu, a Danijela i procitao sam ponesto u zivotu, a i da nisam, kakve to veze ima? Ona pise, ja citam i kazem joj da je dosadna i da promeni nesto u stilu pisanja umesto sto pusta te fore koje su joj na faxu utuvili u glavu... To je samo moje misljenje, ne znaci da sam u pravu. Uzgred Dexo, ako si to ti, tebi sve pohvale za KR i pozz

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: