Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:38, 16. 1. 2014.

O novinarstvu, s povodom

Autor

Magistar političkih nauka.

Novinar bez zaposlenja.

Aktivista YUROM centra.

Državi nije trebalo ni 15 godina da, uz nesebičnu pomoć „gospodina Legije“ otkrije ko je osumnjičen da je potegao pištolj (17 puta) u Slavka Ćuruviju.

Da li će iko ikada utvrditi ko je sve kriv za ubistvo jedne profesije u Srbiji – novinarstva? Ubijali su ga polako, sistematično... Ubijali su ga svi: država, političari, tajkuni, istaknuti medijski radnici, nezamenljivi državni novinari, medijski magnati, analitičari, nevladine organizacije, novinarska udruženja, oni koji treba da edukuju novinare, sami „poslenici javne reči“...

I, svako je tu imao neki interes, uglavnom lični, eventualno parcijalni, svakako materijalni.

Država se oslobodila "korektiva vlasti", što bi novinarstvo trebalo da bude prema knjigama po kojima su neki od nas učili.

Političari su dobili poslušnike koji samo povlažujući, klimaju glavom i sa obožavanjem gledaju dok postavljaju unapred dogovorena pitanja.

Medijski magnati su uspeli da nametnu svoj "koncept novinarstva", oličen u buđenju najnižih osećanja i promovisanju polusveta i površnosti, otvarajući tako put za manipulisanje, uz pomoć "čarobne kutije", šerova i istraživanja javnog mnjenja.

Tajkunima je omogućeno da, za sitne novce, naruče i dobiju plaćenike koji svoj talenat traće na naručene teme i zadatke u prljavim kampanjama koje za cilj imaju samo ličnu korist i promociju.

Istaknuti medijski radnici ili nezamenljivi državni novinari, perjanice srpskog novinarstva, osim na ličnoj promociji i obezbeđivanju materijalne sigurnosti za svoje potomstvo isticali su se u "pripremanju terena" za neke važne događaje, u odvraćanju pažnje javnosti od krucijalnih, egzistencijalnih tema fabrikovanjem "skandala" i ekskluzivnih informacija "iz izvora bliskih vlasti".

Mnogobrojni tzv. analitičari, srpska varijanta gatara koje umesto u kristalnu kuglu gledaju u kameru i trude se da izgledaju pametno, sve objašnjavaju ili propustima prethodne vlasti, ili konstelacijom odnosa političkih snaga u svetu, eventualno neopravdanim zahtevima EU.

Nevladinim organizacijama odgovara stanje posrnulog novinarstva zbog bojazni da ih slobodni mediji ne propituju gde su se denule silne milijarde evra koje su ušle u ovu zemlju preko projekata koje su finansirali stranci.

Novinarska udruženja se uglavnom bave podelom spratova u zgradi u Resavskoj ulici, jer od članarine ipak ne može baš dobro da se živi. Uspeli su, ruku na srce da se izbore za novinarski popust od 20-tak posto na autobusku kartu (ukoliko imate uredno plaćenu članarinu), reaguju uredno saopštenjima kada su ugroženi njihovi drugari, objasnjavaju, ne baš uspešno zašto treba pogasiti sva lokalna glasila u Srbiji, osim u Beogradu... I, ne nude nikakvo rešenje, bar ne suvislo.

Pojedini fakulteti koji edukuju novinare svojim programima nisu predvideli ni jedan politički, ekonomski ili pravni predmet, tako da dobijamo diplomirane novinare koji nemaju teorijsku osnovu o najbitnijim pitanjima funkcionisanja države, pa tako ne mogu ni da je kontrolišu.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, krivi smo mi, novinari - "krivi smo sto smo ih pustili". Dozvolili smo da nam profesija bude najnezaštićenija, da svako ko uhvati mikrofon ili olovku i blok može sebe da nazove novinarom.

Novinarstvo bi trebalo da se bavi pitanjima od opšteg interesa, da traži odgovore u ime građana, da ukazuje na greške, da nudi rešenja... Za sve to je potrebno verifikovano predznanje koje kontroliše neko državno telo zaduženo za izadavanje licenci.

Status novinara sa licencom mora da štiti kredibilni sindikat koji ne bi dozvolio da njegovi članovi rade za 20-ak hiljada dinara i bez ugovora. Mora da postoji mreža lokalnih javnih medija koji će imati stabilne uslove finansiranja ali i potpunu uredjivačku slobodu, što bi značilo da ne mogu urednici i direktori da se postavljaju partijskim fermanima.

Srbija nije demokratsko društvo. Neće ni biti, bez obzira na sve uspehe u borbi protiv korupcije i kriminala, približavanju EU, reformi pravosudja i sl. sve dok ne oslobodi medije ekonomskog, partijskog i svakog drugog pritiska.

Kolege novinari, niko nam neće na tacni dati ono što nam pripada. Moramo da se borimo za bolje uslove rada, veću slobodu, za dostojanstvo profesije.. Ja to radim na ovaj način.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • M.gandhi

    15:00 // 29. 1. 2014.

    Prvo će ti se smejati,potom će te ignorisati,onda će se boriti protiv tebe, zatim ćeš pobediti.Bravo Ana.

    • bs

      08:57 // 30. 1. 2014.

      M.Gandhi, Mislim da onaj ko ti je dao negativnu ocenu, nije razumeo. Ustvari, sigurna sam u to, jer se smeje i to pred svima. Za Anu je to dobro, znaci da je pocelo...

  • СРБИН

    09:39 // 29. 1. 2014.

    Ана и обожаваоци, смешно што мислите да сте неке месије.Ви сте само неспособњаковићи који не могу да нађу себи посао па тако револтирани нападате без реда.Може само криво да вам буде :)

    • vesnap

      15:59 // 24. 2. 2014.

      E moj'SRBINE'da si pazljivije citao komentare ukapirao bi da smo mi'Anini obozavaoci'zaposljeni. tako da od ono "nesposobnjakovici"nema nista. mi smo samo imali vise srece od Ane pa smo nasli veze.

    • vesnap

      16:05 // 24. 2. 2014.

      pa moj'SRBINE'ukoliko si zaposljen onda je to i tvoj slucaj. Ne laskaj sebi da si sposoban pa si tako dobio posao,ili da nisi mozda prosao testiranje.Cetvrt veka vec ta praksa ne postoji u Srbiji.

    • vesnap

      17:54 // 24. 2. 2014.

      I jos samo ovo da te pitam'SRBINE'po kom redu treba da napadamo pa da nam ne bude krivo?Da nisi i ti mozda od onih sto su studirali"uvece prelistaj ujutru zablistaj" pa preko stranke u javno preduzece

  • bs

    12:56 // 23. 1. 2014.

    Bravo Ana, jos jednom nam vraćas veru u to da imamo pametnih ljudi, a ovog puta i da ne ubijaju svi novinari svoju profesiju. Na žalost, a tebi za utehu, nije tvoja profesija jedina koja se srozala...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: