Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:50, 21. 8. 2010.

Iz ugla provincije

Autor

Baš tako nas zovu i mi to prihvatamo. Nema ljutnje, činjenice ipak neizbrisivo stoje.. Ali ima i provincija svoj glas. Ona ćuti, trpi, čeka, ali kada ga pusti - ORI SE DALEKO!

Posmatram ja, kao svaki mali građanin šta se dešava. Odmeravam, sudim u sebi i čekam. Jednoga dana rećiću šta imam, pa nek se ori glas na daleko. Jer, ništa manje nije važno moje slovo od onog koje se kaže u metropoli. Ako ni zbog čeg drugog, barem nas je u brojkama više. Kada se skupimo sa svih strana od centra..

Na sreću, sada imamo samo jednu i po glavu, a nekada ih je bilo šest plus dve polovine. Pada brojka.. Još malo strpljenja i čuće se valjda i glas provincije. E, tada treba reći sve. DOSTA JE BRE CENTRALA I SLEPOG SLUŠANJA PAMETNIH SLOVA, KOJA NAM SE SERVIRAJU UVEK KADA POTRAŽIMO NEŠTO, ILI UKAŽEMO NA NEŠTO.

Nisu ništa pametniji oni koji su od skoro na asfaltu Beograda, ili oni koji su „starosedeoci sa dubokim korenima“ u provinciji!!! Dok se sva ta velikogradska pamet stvarala na našim leđima i iz naše krvi i dok smo mi gradili njihov život, kaskali smo. Bilo je to za dobrobit svih, tako su nas učili. Ni hvala nismo dobili. A oni koji su stali na asfalt metropole, zaboraviše ko su, ko ih je tu postavio i odakle su u stvari. Okrenuše leđa i samo ponekad, u vreme odmora prošetaju da vide kako teče život južnije. Kažu da je tužnije. Stara fraza u kojoj odavno nema nikakve istine. Imamo i mi sve, doduše skromnije i jednostavnije. Teče život i kod nas. Nekad sporije, nekad brže. Znamo da sudimo, smejemo se, uživamo i radimo. Volimo da šetamo obalama reka i pijemo kafu u nekoj od bašta kafića. Znamo i mi da gradimo i stvaramo, vozimo kola i čitamo novine.

Valjamo i mi kamen uzbrdo, ali možda razbijemo čak i grčki mit, pa se popnemo na brdo. Ima ih mnogo u okolini.. Pa kada pustimo slovo..

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan Stefanovic

    22:03 // 8. 11. 2011.

    Lepo je receno da je provincija stanje duha.

  • Zlatko Nečevski

    14:15 // 22. 8. 2010.

    "Ali ima i provincija svoj glas. Ona ćuti, trpi, čeka, ali kada ga pusti - ORI SE DALEKO! " Kad će ovo da bude? NIKAD!!! Kao zavisnici se, krišom, "bockamo" istinom da smo prevareni. U svojim retkim minutima samosvesti i iskrenosti , makar sebi, priznamo koliko su nas puta do sada izneverili ti koje smo birali a kolumnista ne sme da im navede imena. Kao i onaj koji pre par dana napisa da je poslanikov sin vozio pijan i toliko...ni inicijale nije smeo da stavi. E pa da se vratim na one koje smo birali, nadajući se da će se makar nekako odužiti svom Nišu odakle su krenuli.. Kad zarad evropskih integracija, ti koje smo izabrali u silnoj brizi za naše dobro čak i deklaraciju pomirenja dve partije, na vlasti ali ne zbog vlasti (da li iko u ovo veruje?) potpisali, da ponovim ne zarad vlasti, nego zato što oni znaju a mi ne. Niš jeste provincija. Grad Niš je nestao posle protesta iz devededesetih koji su pokrenuli demokratske procese u celoj Srbiji, grad Niš je nestao u buretu građanske neposlušnosti gde smo bacali račune za struju i vodu i tako dalje. Grad Niš je nestajao sa KK Ergonomom, FK Radničkim, RK Železničar... grad Niš je nestajao sa propadanjem MIN-a,EI Niš... Pa Nitex, Jasterbac, Srbija Turist i tako dalje...Ogoliše nam grad, sve što je vredelo upropašćeno je. Al je to urađeno kvalitetno, demokratski... A sad odo da pecam na Nišavu!!! Nju ne mogu da mi ukradu

  • goodweather

    19:50 // 21. 8. 2010.

    Provincija - provincijalizam je najpre stanje svesti i ugao iz koga gledamo na svet u kome zivimo. Provincija kao teritorijalni tiponim ima opravdanje samo na geografskim kartama.
    Ako bilo ko definise provincijalca na osnovu mesta zivljenja, onda je njegov problem mnogo siri od teritorijalnog. Smoprozivanje provincijalcem, zbog nezivljenja u METROPOLI je licni izraz kompleksa i frustracija, jer je uvek "riba sa druge obale mnogo veca" (posebno ako se radi o obali Dunava i Save :) ). "Problem" mesta zivljenja je lako resiv, svako moze da ode iz provincije ali jedno je sigurno; kad se provincijski kompleks "useli" u coveka onda tu ostaje za navek.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: