Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:26, 25. 6. 2014.

Mala matura ponovo totalni promašaj

Autor

Nije mi jasno ko sastavlja pitanja na završnom ispitu za osnovce, koji je po mom skromnom mišljenju potpuni promašaj, jer su se kod testa iz srpskog jezika i književnosti pojavile dve ispravke, a kod matematike i u kombinovanom testu po jedna.

Ko to ne može za godinu dana da smisli i formuliše svega 20 pitanja kojima će se proveriti ili utvrditi znanje dece koja tek da su sposobna posle osmog razreda da prepoznaju želje u sebi, a kamoli da analiziraju svoje znanje?

Ti isti koji su sastavili testove sete se posle tek posle nekoliko dana da su se u njima potkrale greške. Tako su naknadno rešili nedoumicu pisanja latinice, precizirali dvosmislena pitanja, dozvolili napamet rešavanje matematičkih zadataka...

I umesto da se prosto izvine što su pogrešili, sada krive nastavnike koji su pregledavali testove i učenike koji nisu uvideli greške u "ključu".

Za nastavnike ima opravdanja, jer su ih prethodno plašili i pretili im da se moraju striktno držati ključa. Tako je trebalo bez razmišljanja i polemike prihvatiti predloženo rešenje, jer "stručni tim" stoji iza njega!

Za učenike takođe postoji opravdanje jer ne mogu sa osam razreda osnovne da znaju sve, ali koje je opravdanje za one koji sastavljaju test? Kako su oni smeli toliko da pogreše? Ko su ti od kojih zavisi sudbina svih osmaka? I odakle im pravo da krive drugog za svoju grešku?!

I na ovom promašenom testu, kao i na onom od prošle ili čak pretprošle godine, vidi se koliko svi zavisimo od onih koji sede po raznoraznim ministarstvima i koji olako prilaze poslu od kog zavisi budućnost drugih.

Jer, kada neko za godinu dana ne može da osmisli 20 pitanja za osnovce, kako će da se nosi sa mnogo važnijim i ozbiljnijim problemima?

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Ljuba

    07:52 // 29. 6. 2014.

    Test iz matematike nije ispravljen. Zadatak je mogao da se resi i napamet, proverom, a ne samo preko sistema jed. Pa je dodato da se i tako resenje prizna.

  • mile

    12:56 // 27. 6. 2014.

    Sve dok sveznajući Vučić ne povuče za uvo prosvetnog ministra i opomene ga šta mu je bio prvi zadatak na početku mandata,. da bar pročita testove

    • Меда

      13:08 // 29. 6. 2014.

      Да би неко некоме могао да "опомене шта му је био први задатак на почетку мандата" потребно је да се он сети за шта је он сам добио мандат.

      Сећа ли се ко предизборних лажи Вучића и СНС?

  • milan

    14:25 // 26. 6. 2014.

    Biljana, batali vise da se za sve pravis pametna. Da je u tvoje vreme bila matura neznam kako bi prosla ? Batali stvarno . . .

    • jof

      05:46 // 29. 6. 2014.

      Ja znam da ti ne bi prosao,jer se ne pise "neznam".

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: