Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:08, 9. 12. 2011.

Ajde Jano konja da prodamo

Autor

Predsednik Gradskog odbora Nove Srbije u Nišu.

Član Predsedništva stranke.

Gledam nešto ove sindikalne aktiviste naših javnih preduzeća kako su se rastrčali sa protestima, peticijama i zahtevima da se povuče upravo donešeni Zakon o komunalnim delatnostima, pa se setih one poslovice o "zakasneloj pameti".

Da li je to stvarno zakasnela pamet, loš tajming ili neorganizovanost sindikata da pravovremeno pokušaju da spreče nešto što po njihovom mišljenju, je protivno interesima zaposlenih radnika.

Zašto su čekali da se donese zakon i onda krenuli u skupljanje desetina hiljada potpisa da se taj zakon obori?

Nego, nije mi bio cilj da kritikujem sindikalce, neka oni odgovaraju onima koji su ih birali. Iza cele ove priče krije se veliki problem koji će vrlo brzo morati da se rešava, i toga moraju biti svesni svi oni koji su imali sreću, ili nešto drugo, i zaposlili se u javnim preduzećima.

Postavlja se pitanje: Dokle može da se tera ovako?

Prvo, već nekoliko godina slušamo kako je glavni problem funkcionisanja niških javnih preduzeća to što grad ne servisira svoje obaveze. To jeste problem likvidnosti ali je daleko od istine da je to osnovni i jedini problem. Čak i da grad isplati sva dugovanja (reče da hoće) to neće drastično poboljšati situaciju u preduzećima. Niška javna preduzeća se dave u gubicima i to rade najbolje, proizvode ih mnogo bolje od svoje osnovne delatnosti. S druge strane, sve što preduzeća rade za račun grada (horizontalna i vertikalna signalizacija, zelenilo itd...) fakturiše se gradu po nekoliko puta većim cenama od tržišnih. Jedno vrzino kolo oni `pumpaju` račune a grad kad im plati.

Šta to generiše tolike gubitke?

Najveće učešće u gubicima ima ogroman višak radne snage u javnim preduzećima, ali ne samo da je višak, već je i katastrofalna kadrovska struktura. Rečeno srpski, manjak radnika koji obavljaju osnovnu delatnost preduzeća, a višak je na stotinama izmišljenih radnih mesta ne bitno da li je to administracija, pr služba, novine preduzeća.... Efekat viška radne snage je dugoročan i poslovanje preduzeća tek posle dužeg perioda biva ugroženo a jednako su ugrožene osnovne funkcije preduzeća jer na tim poslovima ima manjka izvršioca. Kao kad žabu kuvate na tihoj vatri, ona se skuva a nije ni primetila.

Kad smo već kod viška radnika, moram da primetim i veliki doprinos koji daju grdni direktori preduzeća. Tržnica ima 19 direktora i rukovodioca na 300 radnika, Medijana ima 14, a situacija nije bolja ni u drugim preduzećima. Grad ukupno ima 49 javnih preduzeća i ustanova, pa izračunajte sami koliko je to direktora sa koeficijentom preko 6 ili 7.

Troškovi su posebna poslastica naših javnih preduzeća. Bez obzira što velika većina grca u gubicima, ničeg se ne odriču, reprezentacije kao u srećnim vremenima, posete sajmovima, putevi u inostranstvo, kafane, telefoni, papreno skupo plaćanje raznoraznih agencija, ugovora o delu itd... Pa tako u našim preduzećima ugovori sa mobilnim operaterima podrazumevaju i preko 300 brojeva, zamislite paket +300 i mesečno zaduženje od 500 000 dinara, 6 miliona godišnje, pa 49 preduzeća i ustanova....

Korupcija je na ovom mestu, samo zato što i pored najbolje volje ne mogu da odredim obim ove pošasti. Posebna boljka ovih naših dahija je potpuna averzija prema Zakonu o javnim nabavkama i kad uzmemo u obzir potpuno identična iskustva koja smo imali sa varijantom žutih od 2000-2004, odgovorno mogu da kažem da koja god nijansa pomenute boje nas je zadesila, strada Zakon o javnim nabavkama, nisu se nešto pretrgli i kod ostalih, ali ovaj očigledno mrze i pokušavaju da ga (s)krše kad god im se ukaže prilika. Merak cenu nema, naročito ako je građani plaćaju.

Drugo, već sam izgubio živce slušajući žalopojke o lošoj naplati potraživanja koja javna preduzeća imaju prema građanima i privredi. Kada god se raspravlja o poslovanju, prvo što ćete čuti je da su u gubicima jer je eto, loša naplata, krivi građani, ne plaćaju. Jedini način da nenaplaćena potraživanja utiču na bilans i rezultat preduzeća je da ta potraživanja budu otpisana ili utužena pa prebačena na sporna potraživanja. Da li je iko čuo da je nekom otpisan dug, makar iz socijalnih razloga?

Jedini izlaz iz ovog vrzinog kola je da sami sebe dovedemo u red. Da osnivač javnih preduzeća, Grad, preduzme mere i zaustavi propadanje po svim gore pomenutim osnovama.

Ako niko ne želi da krene u susret ovim problemima i počne da ih rešava, ako se i dalje zabija glava u pesak i čeka da neko čarobnim štapićem reši naše probleme, dočekaćemo da posle prodaje javnih preduzeća nekom padne na pamet da proda i opštinu, zašto da ne? Još jedna muka manje.

Dakle, dragi moji sindikalci sa početka priče, nema baš mnogo izbora, privatizacija ili potpuna reorganizacija ili bankrot?
Ovako dalje ne može.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • marko

    16:29 // 13. 1. 2012.

    Svi u Srbiji znaju da sindikati igraju po melodiji novopecenih bogatasa koji su privatizovali preko noci nasa preduzeca.Uostalom i Vlada Srbije se ponasa tako.Aman ljudi vidite li kako su asvaltirane ulice u MIN-ovom naselju na Ledenoj steni u Nis-u (drugog sloja asvalta nema nigde).Postavlja se pitanje gde su pare i ko ih je pojeo.Javna preduzeca u Nis-u su ispolitizovana od strane vladajuce strukture u gradu,tako da posao dobija samo onaj ko je clan vladajuce garniture.Kada budu poceli i ta preduzeca da privatizuju,bice "drz nu nane glavu".

    • sremac

      09:59 // 31. 8. 2012.

      Upropastio je taj "stručnjak" i KIP "Stevan Sremac"... Radio Sunce... i nije uspeo da se obogati... biser... još traga za izgubljenim blagom...

  • ZORAN P

    17:35 // 15. 12. 2011.

    Boze ova gospoda iz NS su stvarno inteligentna, narocito ovaj Avramovic, kako je samo pametan od sada pa na dalje samo cu za njega da glasam, upropastio je mnogo stosta, valjda se zasitio lopovluka pa bi sad da malo bude posten.JUL,SRS,NS.......dok se covek ne udomi

    • Ser Ferguson

      00:01 // 21. 12. 2011.

      Ccccc, nesto vas mnogo boli, ne lepe se te gluposti, verovatno je kriv i sto ih je provalio za Vind dzet, pa sad drste lopova, a zbog ovog Avramovica je i SKJ propao a pre toga SKOJ, smesno.

  • NIKA

    18:31 // 12. 12. 2011.

    AAAAU, SKUPILI SE DRUGARI PA PODRZAVAJU JEDAN DRUGOG, NISU NI SVESNI DA SMO ONI CITAJU OVE KOMENTARE, NE SKUPLJAJU SE TAKO GLASOVI, a TI BOJANE ETO NASAO SI DRUGARE KOJITE PODRZAVAJU , AKO USTVARI TO NISI SVE SAM NAPISAO SAMO POD DRUGIM IMENOM. NEKA,NEKA SUJETA JE CUDO....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: