Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:27, 15. 11. 2011.

Bakšiš

Autor

Predsednik Gradskog odbora Nove Srbije u Nišu.

Član Predsedništva stranke.

Taman kad smo pomislili da je najzad završen račun koji se zove pomoć italijanskoj avio kompaniji, i da smo se provukli sa 1.1 milion evra štete, da su svi koji su trebali biti namireni sa 530.000 evra koji su bili potrebni da bi neko smislio kako da potroši gore pomenutih nešto preko milion evra, kada nevoljno moramo da konstatujemo da je red i da ostavimo bakšiš Italijanima i to od 50.000 evra, “a red je red”, reče pesnik.

Da nije na naš račun, neko bi rekao da je dobra šala: ‘italijanski partneri ne odgovaraju na zahteve da se deo depozita od skoro 50.000 evra vrati u budžet grada’, oni ne samo da ne vraćaju novac, već ne žele da imaju nikakvu komunikaciju pa u tom smislu ne odgovaraju na dopise i pozive.

Više od godinu dana upozoravam vlast u Nišu na posledice potpisanog ugovora sa Italijanskom avio kompanijom Vind Džet, na katastrofalno koncipiran posao, na   destinaciju Forli!!! Na činjenicu da je Gradonačelnik priznao italijanske zakone, da je priznao nadležnost italijanskog suda, na stotine miliona dinara koje se bacaju, na Zakon o javnoj nabavci koji je morao biti primenjen, na činjenicu da je Grad uplatio depozit bez ikakvog osnova....

Na kraju Gradsko javno pravobranilaštvo, koje niko nije konsultovao prilikom potpisivanja ugovora, moraće da tuži Vind Džet italijanskom sudu u Kataniji, po italijanskom Zakonu, jer je to ugovorio naš Gradonačelnik. Potpuno smo uvereni da pravnici u GJP nemaju nikakva iskustva, niti su kad vodili međunarodne sporove, a da ne pominjemo konkretno sudske sporove u Italiji, kao što smo i sigurni da Gradonačelnik i Gradsko veće apsolutno ne znaju na šta se odnose paragrafi italijanskog građanskog zakonika  koji se u ugovoru navode, niti šta ti paragrafi znače. Čak i da GJP jeste sve ono što sam pomenuo da nije, ovaj organ ne može ni formalno da zastupa Grad u ovom sporu, jer ne postoji bilateralni sporazum između Advokatskih komora Srbije i Italije, tako da naši advokati nemaju prava na zastupanje na sudovima u Italiji i obratno.

Sada se otvara novo poglavlje afere Vind Džet. Pošto su potpuno zabrljali, Gradonačelnik i Gradsko veće, tačnije većnik Boban Mihajlović, vruć krompir prebacuju ni krivom ni dužnom Gradskom javnom pravobranilaštvu, koje će morati da tuži kako zna i ume Vind Džet sudu u Kataniji, a što bi trebalo da bude pokriće za njihove prljave rabote.  Dodatne troškove će predstavljati i samo vođenje spora u Italiji i oni će uveliko premašiti sam iznos potraživanja.

Posebna priča je krivična prijava koju sam podneo nadležnim organima u kojoj je baš potencirana činjenica da je neosnovano uplaćen depozit, da je ugovorom definisana nadležnost suda u Kataniji i da se u ugovoru definiše nadležnost italijanskog zakona. Sve to, kao i činjenica da je načinjena milionska šteta, po Tužilaštvu i Mupu nema osnova za krivično gonjenje. Postavlja se pitanje kako je uopšte i postupano po podnetoj krivičnoj prijavi kada i Policija i Tužilaštvo nisu primetili da fali 5.200.000,00 dinara.

Da stvar bude još gora, i u ugovoru sa Montenegro erlajnsom je definisana nadležnost suda u Podgorici, takođe je uplaćen depozit od 100.000 evra, i data je garancija banke na još 200.000 evra (provizija banke za izdavanje garancije je 20%-25% godišnje) pa pravnici u Gradkom javnom pravobranilaštvu mogu odmah da počnu da proučavaju i crnogorske zakone, što će u svakom slučaju biti lakši zadatak od prethodnog.

“Znam da ništa ne znam”, kaže kineska poslovica.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Petar

    19:35 // 10. 12. 2011.

    "Znam da nista ne znam" nije kineska poslovica nego Sokratova misao.

    Inace, sam tekst je veran odraz brloga u kome zivimo.

  • memory

    09:18 // 21. 11. 2011.

    ZORAN ZIVKOVIC VLASNIK VINARIJE
    ACA SAPA VLASNIK SVEGA PO BEOGRADU
    TOPLICA DJORDJEVIC PRIVATNIK
    GORAN CIRIC DIREKTOR POSTE
    BRANISLAV J.
    VLASNIK VILA U GRCKOJ
    SMULJKO PENZIONER

  • Милош ГРОЗДАНОВИЋ.

    11:19 // 17. 11. 2011.

    Ne podržavam gospodina Avramovića, niti političku opciju kojoj pripada (niti one kojima je pripadao), ali molim sve one koji postave komentar, komentarišu kolumnu, a ne autora! Potpuno je nebitno šta je autor radio nekad, šta radi sada, a šta će raditi u budućnosti! Ovde je on kolumnista i ovde bi trebali komentarisati ono što je napisao. Uzdržite se od ličnim animoziteta ili naređenih stranačkih pljuvačina i usredsredite se na tekst, jer ovde je samo on bitan. Gledajte da komentarišete ono šta je pisano, a ne onog ko je pisao!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: