Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:10, 3. 12. 2015.

Ide maca oko tebe

Autor

Inženjer elektronike.

Član Gradskog odbora LDP Niš.

Ne mogu a da se ne setim one fine pričice o kuvanim žabama u trenutku kada razmišljam u kojoj fazi kuvanja se mi ("običan" narod, prim. aut. ) nalazimo.

Jesmo li u raskuvavanju, potpuno skuvani, rasušeni ili definitivno mrtvi?

Peto nema, jer iole živi sigurno ne bi ovo trpeli... Ili možda...

Naime, skoro da sam zaboravio, a verujem da ste i vi, da vozila specijalne namene za transport vozila, tzv. "pauci", normalni gradovi sa normalnim saobraćajem koriste za prenos vozila, koja iz ma kojih razloga značajno ometaju odvijanje saobraćaja ili su prepreka istom.

Lepo i racionalno zvuči, mora se priznati.

Ajd' sad, da mi, kao još uvek (ili se varam) normalan grad, sa manje-više normalnim čelnicima vidimo čemu gorepomenuta vozila nama služe?

Svakako, svemu drugom, pa čak ponekad (samo ponekad) i onom za šta su namenjena!

Da se manemo finih reči... Ovo šta radi grad, policija, komunalna policija i tzv. "Parking servis" je "hunting trup", iliti lov u podmuklo smišljenu zamku, sa katastrofalnim finansijskim posledicama za ulov, a naravno sasvim suprotnim efektom za lovce.

Sve je, čini se, godinama detaljno pripremano i sada je vreme masovnog lova!

Ako se malo osvrnemo unazad, videćemo da su razni građevinski magovi uz nesebičnu podršku gradskih urbanista gradili zgrade kako i gde im se htelo, bez ikakvih obaveza da izgrađenim objektima obezbede dovoljan prostor za parking vozila, pa sada imamo ogroman broj zgrada, zgradica, nadgradnjica i ostalih stambenih krševa koji skoro da i nemaju regulisan parking prostor, a o dovoljnom nema ni govora.

Ko je o tome trebalo da misli?

Svakako investitori, pa projektanti, pa izvođači, a najviše urbanističke službe koje su, pretpostavljam uz određene ustupke "ladno" prelazile preko ove činjenice i tako današnjim vlastima obezbedili masovnu lovinu, što su se oni, moram priznati, „inteligentno“ setili.

Naravno, osmišljen je "Parking servis" koji je trebalo da nam olakša problem javnog parkiranja. Ali ne lezi vraže, oni su iscrtali čitav grad, i gde treba i gde ne treba, tako da i ono malo nenamenskog prostora oko zgrada više nije na raspolaganju stanarima.

Samo stanite u neku gradsku četvrt na pola sata (stajao sam) i videćete svojevrstan cirkus-ringišpil. Stanari sa svojim vozilima kruže po nekoliko puta oko svojih zgrada u potpunom beznađu da će pronaći mesto da svoje vozilo bezbedno parkiraju jer jednostavno - nemaju gde!

Oni bahatiji (čitaj jači) su počeli da ograđuju javne površine kao svoje, pa u zgradama izbijaju pravi mali ratovi oko prava nad tim prostorom.

Među svim "normalnim" problemima koji su nas zadesili, na jedno od top mesta istih pojavio se i problem parkiranja koje treba veoma ozbiljno planirati, ako je to moguće.

S druge strane, hajka je proširena učešćem svih gradskih službenika (komunalna policija, Mediana, Parking servis, Gorica...), koji mogu da vas slikaju gde god i kad god, pošalju sliku policiji i ako srećom uteknete pauku, eto bar kazne, u korist lovaca - naravno.

Hajka ko hajka, mora da ima i lovce, i konje, i pse da bi lov bio uspešan, valjda.

Ljudima se bukvalno otimaju vozila. Vrebaju vas na svakom ćošku... Ako se nešto dešava gde će biti gužva u gradu - tu je neizostavno i - pauk. Inače, čini se da je jedina realna gradska investicija bila - nabavka pauka!

Pa što ne kupiše kamione za odvoz smeća, na primer? Pocrkasmo od smrada prepunih kontejnera i rasutog đubreta!

Zar nije bilo drugih prioriteta u ovom bednom gradu od nabavke pauka?

Pa nije, ovo je investicija sa velikim "I", koja donosi ogroman novac... Kome, zašto i kako - nije tema ovog teksta. 

U gradu se vozači dele na one kojima su odnosili kola i kojima će odneti. Onih kojima nisu i neće - nema.

A da vidimo kolika je "kazna" za parkiranje pored kontejnera ili jednim točkom na tzv. zelenoj površini, koja nikad nije bila, niti će biti, zelena?

Pazi sad, to zavisi od težine vozila. Da se pauk ne "pretrgne" valjda!?!

Od 8 do 10 hiljada jadnih i bednih dinara! Plus kazna od 5 hiljada, na koju velikodušno dobijate popust od čak 50 % ako je platite u roku od nekoliko dana.

Zamislite sebe sa 20 hiljada zarade, što realno mislim da je prosek ovog grada, bez obzira na republičke statistike, kada vam Grad otme 15 hiljada! To nikako nije kazna, to je atak na goli život!

Da ne dužim, ovde ću se vratiti na početak priče.

Jesmo li toliko oguglali da više nikakav zulum ne može da nam pokrene želju da se otrgnemo pljački i otimačini onih koje smo birali da nam život bude bolji?

Jesmo li stvarno toliko lagano "kuvani" da ćemo mirno čekati kraj, bez želje da iskočimo iz ovog paklenog lonca?

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Serdar

    09:14 // 4. 12. 2015.

    Znam ja jednu kafanu koja ima svoj parking.

  • Hipnotisano Pile

    00:08 // 4. 12. 2015.

    Apsolutno se slazem sa autorom teksta osim sa tim sto autor vidi problem u tome sto stanari kruze oko svojih stanova trazeci parking. Elem, problem je u tome sto je vecina "gradjana" "neprosetano" i sislo sa brda u centar grada pa jedino im je prihvatljivo da se parkiraju "pred svoju kapiju".Taman posla da se pesaci 100m do sledece ulice. Problemi su koliko birokratski toliko i u nasem mentalitetu

  • shaft

    19:21 // 3. 12. 2015.

    Kolega injzenjeru,sve je tacno sto napisaste,ali kako pokrenuti narod,koji je sebican i nesolidaran?Preovladava retrogradna poslovica kod Nislija-"USE I U SVOJE KLJUSE"!Sta Vi,kao pripadnik opozicione stranke predlazete,kako stati na put zulumu i seljacizmu Parking servisa?

    • Bojan Dimitrijević

      22:56 // 3. 12. 2015.

      Hvala na komentaru .. U pravu ste za "u se i u svoje kljuse". Jedini izlaz je da kolektivni interes pretpostavimo pojedinačnom, zato što je mnogo efikasniji.
      Prvi korak ka tome je da smognemo hrabrosti da iznesemo javno sopstveno mišljenje, da ne budemo mediokriteti, da podržimo druge, javno, imenom i prezimenom.
      Inače, zar treba da budem pripadnik opozicione stranke da vidim da nešto ne valja?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: