Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:00, 19. 8. 2013.

Zakon po porudžbini, državni kanibalizam

Autor

Inženjer elektronike.

Član Gradskog odbora LDP Niš.

Da vam ispričam jednu priču, a mogao bih, komotno, i basnom da je nazovem: Dakle, u jeku ekonomske propasti Srbije, kada je već 90% privrede potpuno uništeno, konačno "zaigrala mečka" i pred vratima zaštićenih javnih ustanova i preduzeća, koja su decenijama sisala majku državu, besomučno udomljavajući familije novopridošlih vladajućih struktura.

Naravno, čim su preredovne plate počele da ne budu tako redovne i tako prosečne, prezaslužni službenici podigli su svoje glave iz svojih praznih fijoka i ozbiljno zapretili:

- Srušićemo državu ako nam ne isplaćujete zarade kako smo navikli!

Imajući u vidu da to nije daleko od istine, da se državni aparat ruši najlakše iz javnih sektora i ustanova, ozbiljno zabrinuta država je upitala svoje pulene:

- Pa, u čemu je problem, naplaćujte svoje usluge koje smo vam tako maštovito izmislili!

Na to se čulo u glas:

- Pa ne plaćaju, nemaju ili ne daju, šta da radimo?

- Tužite ih, Zakon je na vašoj strani - uzvratiše.

- Ne znamo, naši pravnici se nikad nisu bavili pravom, a sudski troškovi su veliki. A i ko će sad da se muči sa tim? Dajte nam neko lakše rešenje!

Što jeste, jeste, ljudi su potpuno u pravu.

E, sada su vladini genijalci seli i genijalno smislili: "Zakon o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama".

Da vidimo šta ovaj izum uređuje: Pre svega on se odnosi na sva pravna lica, kako privatna tako i javna. Osnovni motiv je da se svako pojedinačno dugovanje (dakle svaki račun) koji nije plaćen u roku od 60 dana može da "kazni" sa paušalno 20.000 dinara, od strane poverioca, bez obzira na iznos računa.

Prostije: firmi duguje neko (privredni ili javni sektor), ne plati 60 dana, i ta firma ga automatski zaduži za svaki račun sa još po 20.000,00. Na prvi pogled - ispravno. Kad ne plaća, neka plati kaznu.

Ali, čekajte malo, ko to firmi ne plaća? Pa njihovi poslovni partneri, od kojih zavisi njihovo poslovanje. Pa, hoće li oni da rade sa njima kada ih "kazne" sa po 20.000,00 po računu. Pa, neće. Pa, hoću li da ih "kazne". Pa, neće.
Dakle, ovaj zakon nije pisan za privredne subjekte, jer prosto nijedan normalan privrednik ga neće primeniti dokle god moli za poneku crkavicu. Pa, za koga je onda pisan, i za koga će važiti? Čik pogodite!

Pa za one od malopre koji su se probudili iz višedecenijskog sna, koji jedinu muku imaju da zauzmu stolicu ujutru kada dođu na posao, jer koliko ih ima, počeli su jedni drugima u krilo da sede.

E, sada po ovom Zakonu-izumu, svako javno preduzeće koje je slalo svoje "računčiće" godinama za svoje nepostojeće usluge će pregledati i notirati kašnjenja preko 60 dana i svaki pojedinačni račun "oplemeniti" sa po 20.000 koje se po ovom Zakonu, naplaćuju po najhitnijem postupku.

Prostije, komunalno preduzeće isporučuje firmi račune za iznošenje smeća koji iznose 1.000 dinara mesečno, na primer. Firma sačeka 2-3 meseca pa uplati 3.000 pa, opet sledeći period... Sada će se dug od 3.000, mađioničarskim štapićem pretvoriti u 63.000,00 dinara, a da nikome nije jasno po kojoj to ekonomskoj kategoriji (?!?).

O uslugama koje su nametnute, bez prava odjave i izbora, neću da govorim...

Dalje, da bi pokazao svu ozbiljnost brige za "svoju decu" zakonodavac je pored svega pomenutog propisao i kazne ako se neko drzne da ne plati ove kazne, pa kaže:

"Novčanom kaznom od 100.000 do 2.000.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice, odnosno privredni subjekt ili subjekt javnog sektora, koji ne izmiri novčane obaveze u rokovima utvrđenim ovim zakonom (čl. 3. i 4. ovog zakona). Novčanom kaznom od 10.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik koji ne izmiri novčane obaveze u rokovima utvrđenim ovim zakonom (čl. 3. i 4. ovog zakona). Novčanom kaznom od 10.000 do 150.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice koje je nosilac poljoprivrednog gazdinstva u smislu zakona kojim se uređuje poljoprivreda i ruralni razvoj, a koje ne izmiri novčane obaveze u rokovima utvrđenim ovim zakonom (čl. 3. i 4. ovog zakona).
Novčanom kaznom od 5.000 do 150.000 dinara kazniće se za prekršaj odgovorno lice u javnom sektoru, ukoliko subjekt javnog sektora kojim rukovodi ne izmiri novčane obaveze u rokovima utvrđenim u članu 4. ovog zakona. Novčanom kaznom od 5.000 do 150.000 dinara kazniće se za prekršaj zastupnik privrednog društva, zadruge i ostalih pravnih lica osnovanih u skladu sa posebnim zakonom, ukoliko ta pravna lica ne izmire novčane obaveze u rokovima utvrđenim u čl. 3. i 4. ovog zakona".

Da li ovi iznosi liče na kazne ili na ubistva?

Pa koje fizičko lice danas može da plati kaznu od 500.000???

Koja firma može da podnese kaznu od 2 miliona dinara???

Alo bre, u kom filmu živimo, da li se ovo neko sa nama zajebava (daj Bože)???

Na kraju, još jedna notorna glupost koja prati ama baš svaki Zakon ovoga tipa:

Veliki dužnici će biti još veći, a malima će se iscediti poslednji dinar.

Jasnije: ko duguje 5.000.000 - baš ga briga za 20.000,00, a ko duguje 1.000 dinara platiće 20-tostruko veći iznos kao kaznu (!?!).

Dakle, za ovakvo delo treba stvarno da budeš talentovan, ali za bezgraničnu glupost.

Amin.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • sun is up

    08:42 // 30. 8. 2013.

    šta se sve neće setiti, bravo za tekst.

  • slobodan disic

    08:03 // 29. 8. 2013.

    Ovo nam itreba.Mi ništa ne pamtimo.Pred izbore sve zaboravimo.Bravo za komentar.

  • Marko Nikezić

    18:51 // 26. 8. 2013.

    Očigledno da država ima problem da ishrani samu sebe. Naravno da narod mora da izdvaja "od usta". Ako nam je, sami smo glasali. Sledeći put pamet u glavu, ako doživimo sledeći put. Odličan tekst.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: