Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:50, 31. 8. 2017.

Igra staklenim perlama

Već tradicionalno i ova školska godina počinje protestom nas, zaposlenih u prosveti, iz više nego opravdanih razloga.

Iako je, kao krucijalnu stvar u našem obrazovnom sistemu, najavio uvođenje đačkih uniformi, gospodin Ministar prosvete je malo zakazao, te je nas, a i naše učenike i njihove roditelje, doveo u veliku nedoumicu kako će te uniforme izgledati, koja kombinacija boja i delova odeće bi bila pogodna za letnju, a koja za zimsku varijantu i slično...

Mislim da samo angažovanje nekih od viđenijih modnih eksperata Srbije ili neke od dama sa javno priznatim rejtigom po pitanju ukusa (Ceca, JK, Stoja...) može pomoći da se ovaj kolaps i zastoj u obrazovnom razvoju otkloni, pa da na miru nastavimo školsku godinu. Jer, nas, zaposlene u prosveti, duboko pogađa i frustrira činjenica da se značajni projekat uvođenja đačkih uniformi još nije okončao!

U međuvremenu, naša vredna Skupština donosi nove zakone, pa i onaj o zaposlenim u javnim službama (ili kako se već zove), koji, po mišljenju vladajućih društvenih snaga, stavlja prosvetne radnike na „pravo mesto“. Tako će neki vredni raznosač predizbornih plakata, a koji je završio neki „tinti-rinti“ univerzitet i nije baš najsigurniji šta je, zapravo, studirao, dobivši zasluženo radno mesto u nekoj od javnih Direkcija za istraživanje ruda i gubljenje vremena, sa ponosom i značajno većom platom od svojih nastavnika, moći da im pokaže da njihove procene kako je ne baš mnogo vredan i ne preterano talentovan za učenje, ne vrede ništa u ovako naprednim vremenima.

Takođe, u duhu naših najboljih tradicija, i ovo Ministarstvo najavljuje reformu prosvete koju će okončati za najviše dve-tri godine, a koja neće, kao što ni prethodne „reforme“ nisu, da se bavi perifernim stvarima kao što su:

  • Ozbiljna revizija nastavnih programa od osnovne škole do univerziteta, sa značajnim rasterećenjem gradiva i prilagođavanja istog savremenim naučnim tokovima i potrebama, te uzrastu učenika, pre svega.
  • Preispitivanje upisne politike državnih univerziteta kad je reč o fakultetima koji školuju buduće nastavnike , jer besmisleno školovanje budućih nastavnika geografije, istorije, biologije i ostalih naučnih oblasti, a pri ovakvom broju tehnoloških viškova, samo obogaćuje bazu podataka Biroa rada, sa šansom da se redovno zaposle za oko pola veka.
  • Formiranje kriterijuma kvaliteta rada u prosveti koji bi omogućili da najkvalitetniji nastavnici rade u školama gde bi se taj kvalitet najbolje iskoristio, a da i nagrađivanje zaposlenih u prosveti, bar u nekoj meri, zavisi od kvaliteta njihovog rada.
  • Stalno angažovanje na podizanju društvenog statusa obrazovanja, jer to nije oblast u kojoj je jedino merilo vrednosti tržišna upotrebljivost; razvoj svakog društva i civilizacije uopšte temelji se na obrazovanju koje, uz konkretna znanja, razvija ljudske vrednosti, kreativnost, potrebu da se priroda čuva za buduće generacije...

Dakle, dok naše Ministarstvo preti smanjenjem finansijskih sredstava školama čiji đaci ne nose uniforme, mi ćemo malo da štrajkujemo.

A gore negde Dositej, Bela Hamvaš, Hese i još nekolicina drže se za ruke i besomučno okreću!

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • mirjana

    13:29 // 4. 9. 2017.

    Profesore, džaba ste se drudili. Oni, kojima je namenjen fini sarkazam, nisu Va razumeli !

  • Nesrećno biće

    19:36 // 3. 9. 2017.

    A da, zar ne bi bilo fino raditi u Direkciji za rude i gubljenje vremena? Vremenom se moze dogurati i do Ministarstva za Ikeu, kozje staze i kultne rupe!

  • Nesrecno bice

    19:32 // 3. 9. 2017.

    Zaista, profesore, ne moze se ocekivati takva reforma nastave koja bi ukljucivala sve ono Vase navedeno. Pa ipak, mozemo da zivimo u nadi, ili ne (upoznajuci mladje profesorske generacije).
    Samo napred i se vidimo uskoro.
    Ha!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: