Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:55, 3. 6. 2021.

Legenda o Svetom gralu

Postoji, po pričama nekih eminentnih niških istoričara, u katakombama niškog Istorijskog arhiva, dobro sakrivena knjiga legendi i proročanstava nastala još u vreme Velikog Nemanje, a koja se duboko dotiče današnjice pa i budućnosti našeg lepog grada.

Po jednoj od tih legendi Fridrih Barbarosa, na povratku iz Krstaških ratova gde je našao Sveti gral, naredio je svojim vojnicima da isti sakriju u gradu za koga ga vežu ne baš lepa sećanja i veliki blam po susretu sa Nemanjom ( zbog srpske vlastele koja je prilikom svečanog ručka koristila zlatne viljuške dok su njegovi vitezovi uzimali hranu nedezinfikovanim rukama!), ali i duboka impresioniranost srpskom kulturom.

Sam se, zato, nije usudio da opet prođe kroz Niš, a svojim je vojskovođama naredio da Gral sakriju negde uz bedeme tvrđave, uz reku, za neke buduće vitezove. I rekao im je da se ne udaljavaju previše i ne zalaze u okolne voćnjake i vinograde jer su lokalni poljoprivrednici, naročito Matejevčani i Malčani već tada bili poznati po kratkom fitilju i po tome da baš ne vole da im neko zalazi u trešnje ili grožđe.

Tada je nastalo proročanstvo o tome kako će se pojaviti carska nameštenica iz okoline, prepuna energije iz Rtanjske piramide i duha bliske starovlaške magije, vodičica reda lokalnih Templarki i vrhovna sveštenica kojoj će biti dato da pronađe Gral. Nišlije će na početku njenog mandata a pri pomenu nje, koristiti ne baš akademski rečnik, ali, kako vreme prolazi rečnik će biti sve sočniji.

I bi tako – pojavi se pomenuta nameštenica i jedne noći, obučena u belu spavaćicu ili nešto slično, čarobnim dodirom viteškog mača, svete motke ili nečeg sličnog bi uvedena u red Templara. Položi templarsku zakletvu o odricanju od zemaljskih bogatstava i zato odmah članove najuže familije rasporedi po najslabije plaćenim firmama kao što je EPS i slične.

Taj red, za manje upućene, u našim krajevima ima tradiciju ubedljivo dužu i od bureka, sremuša a o crevcima na žaru da i ne govorimo.

Pomenuta viteškinja, ubrzo po svom nameštenju i promidžbi u Templarku, oformi sestrinstvo od sebi bliskih i posvećenih članica gradskih službi kojima poveri upravljanje gradom kako bi se već zacrtani cilj što pre ostvario.

Angažovaše i jednog eksperta za tendere poznatog po imenu velike bele ptice koja nije labud a koji angažova najnesposobniju firmu da, kao, uredi gradski trg. Posekoše drveće i bilje po centru grada ( da su hteli to da gledaju ostali bi u rodnim seoskim naseobinama) i baciše se na traganje za Gralom.

Zato uređenje gradskog trga i tvrđavskog mosta još nije gotovo ( a neće ni biti) jer se po zidinama keja i temeljima mosta traži davno zakopani Sveti gral. Kad ga nađu, vodičica grada će ga odneti Velikom Vođi da srkne iz njega čarobni napitak iz Jovanjice i nastaće večito blagostanje. A naš bezbožni narod vratiće se veri i opet ćemo da se krstimo svi sa obe ruke, a ne kao sada, delimično!

Ako, pak, nakon dugogodišnje potrage oko mosta ne nađu Gral, angažovaće poznate srpske ( i šire, čak i po Rusiji) investitore da grade duž nišavskog keja novi Niš na vodi, a pošto su stručni za podzemlje, tj. podzemne radove valjda će ga naći negde uz ili niz Nišavu.

Nama ostaje da se nadamo tom čudu i krstimo plačući od velike sreće!

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Minja

    22:24 // 19. 6. 2021.

    Svaka čast za tekst!!!
    Templarka nažalost nije dorasla funkciji koju obavlja ali je svu svoju energiju uložila na ličnu korist i alavost.

  • Dexter

    21:56 // 8. 6. 2021.

    E, TAKO se piše satirični tekst! :)
    Koga Pecarski ovako ovekoveči, taj bolje da je ostao na plodnim njivama zavičaja nego što unesrećuje ovaj grad - što u viteškoj "spavaćici", što na krilima bele ptice koja nije labud.
    Šteta je samo što je broj Nišlija koji to shvataju blizak broju onih koji razumeju satiru.

  • Bivsi ucenik

    19:44 // 5. 6. 2021.

    Nedostajali ste nam, profesore! Svaka cast za tekst!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: