Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:28, 13. 2. 2017.

Novo vreme

Ne mogu a da, pročitavši vesti iz januara 1942. godine o zabrani šminkanja, a koje je ovaj sajt objavio kao arhivsku građu, ne uočim tendenciju voljenog mi Ministarstva prosvete, da januara 2017. godine uvede sličan propis, a sa važenjem za đačiće srednjih, a bogami i osnovnih škola.

Ne znam kog trenutka se u prethodnih 75 godina stvar otela kontroli, ali svakako pozdravljam ideju Ministarstva da spreči da nam u škole dolaze deca obučena i našminkana kao Stoje, Soje i ostale Sojke sa Pinka.

Ne sećam se da li u pomenutom propisu iz 1942. godine piše nešto o bradatim mladićima (tih godina je brada bila omiljena kod jednog dela muške srpske mladeži, i neomiljena kod drugog dela - prosto su jedni druge na nož dočekivali zbog različitih pogleda na taj simbol muškosti - mi Srbi smo uvek puno držali do stila i oštro dokazivali svoju pamet i ukus!), ali očekujem da se i u tom smislu donesu jasni kriterijumi.

Već se zahuktavaju mere protiv izostajanja i maltretiranja nastavnika, što je, doduše, nekoj deci idealna prilika da se u mladosti dočepaju porodičnog bogatstva i na vreme reše svoje životne probleme.

Zamislimo da u pirotskom kraju neki srednjoškolac pobegne par dana sa nastave, a po povratku, na primer, uštine nastavnicu za zadnji deo tela. Kad se sve skupi, po tarifi Ministarstva, to je oko 50.000 dinara. Svaki normalan Piroćanac bi se pre rastao od duše nego od tolikih para, i eto malom nasledniku rešenja!

Ili obratno, predosećam da bi pojedini Zemunci rado častili klinca za proslavu punoletstva sa stotinak hiljada, samo da u čast tog događaja opali bar kokavac omraženom profi, matematike, na primer. Ne znam da li Ministarstvo planira da deo ovako skupljenog novca ustupi žrtvama, ali eto solidnog izvora prihoda za naš obrazovni sistem.

Osećam da će u našoj bogatoj zemlji ovo sigurno zaživeti, ako ne računamo one koji nikad nemaju, a i da imaju odakle im?! No, za najviše dve–dve i po godine, svi roditelji moći će lako i radosno da plaćaju za neopravdane izostanke iz škole svoje zapuštene dece.

Ove mere će svakako preporoditi naš obrazovni sistem, tako da druge reforme nisu ni potrebne. Sem ako se gospoda iz Akademije nauka ne dosete da postoje i da bi bilo lepo da kažu koju reč o mogućim pravcima razvoja pomenutog sistema (ako je to uopšte sistem!). I da se malo uključe svi pedagoški, psihološki i ostali eksperti u jednu normalnu reformu koja bi značila definisanje onog što je stvarno neophodno da deca znaju na kraju svakog ciklusa obrazovanja, šta objektivno po uzrastu i emotivno – intelektualnom razvoju mogu da usvoje, te da je neophodno ozbiljno rasterećenje gradiva kako bi đaci mogli da povežu ono što uče i da ne padaju u nesvest kad dobiju tekstualni zadatak ili problem koji treba pročitati, razumeti i svesti na jednostavan matematički ili neki drugi zadatak.

I da deca i roditelji shvate da škola nije teška, ali ni da je samo igra, da može biti igra duha i nadmetanja u znanju i kreativnosti, ali kad joj se svi ozbiljno posvetimo i ne bavimo mesecima uniformama i sličnim „fundamentalnim“ stvarima!

Uostalom, kod nas nema socijalnih razlika - deca bogatuna se školuju po privatnim školama ili negde drugde, ostali su svi tu negde. A, za razvoj kolektivizma i osećaja pripadnosti, zadužene su vođe navijačkih grupa koje vlast neumorno podržava. Svaka!

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • David Pokrajac

    05:11 // 16. 5. 2017.

    Ja bih npr. uveo i kaznu za profesore koji se izivljavaju nad decom, koji nisu u stanju da imaju vise od jedne odlicne ocene u odeljenju sa 30 djaka, ciji pedagoski postupak ukazuje da su u prosveti da lece svoje frustracije i neostvarene ambicije, a ne da bi nekoga necemu naucili... Sta mislite o tome, postovani kolega.

    D. Pokrajac
    Profesor racunarstva
    Delaware State University

  • Petar Njegos

    17:00 // 14. 2. 2017.

    Biti profesor, nastavnik, ucitelj nije samo da se provede odredjeno vreme na casu ili isprica sadrzaj gradivnog programa.
    To je vrlo vazna uloga da se formiraju buduci uspesni ljudi koji ce uzivati u svom zivotu i radu. Sve ostalo je promasaj.

  • Sladjana Krstic

    19:50 // 13. 2. 2017.

    ...ovo sada je sramota i za roditelje a i za nastavnike/profesore. Masa nastavnika i profesora nema ni trun pedagogije u svom ponasanju i metodologiji rada. Tuzno, tesko prihvatljivo, ali istinito

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: