Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:05, 2. 9. 2023.

Školovanje Koste K.

Počela je još jedna, neobičnije od mnogo prethodnih, bez tradicionalnog štrajka prosvetnih radnika, školska godina uz prethodno medijsku pomamu za informacijama o tome kako će i gde lik iz najmračnije i najtužnije srpske stvarnosti nastaviti svoje školovanje, na šta ima pravo, a i obavezu.

Ministarstvo prosvete je, vođeno svojom svetom dužnošću, poslalo školama spisak preporuka i mera koje, kao i do sada, neće promeniti ništa u sunovratu našeg obrazovnog sistema, ali izgledaju kao genijalno rešenje sistema. U cilju stvaranja novih Kosta K.

Siroti prosvetni radnici treba za par dana, bez obzira šta predaju, da postanu klinički dečji psiholozi sposobni da prepoznaju i izleče svaki dečji problem i pubertetsku traumu, da se pretvore u bogoslužbenika koji sa autoritetom patrijarha (nadam se ne Pahomija i Kačavende) objašnjava zabludeloj deci šta je vrlina, poštenje, empatija, ljubav prema bližnjemu (a i daljemu)... Autoritetom koji im je godinama oduziman svakovrsnim ponižavanjem - materijalnim, birokratskim , pritiscima ambicioznih roditelja, mobingom direktora odanih trenutnoj vlasti…

Tridesetak godina , sa kraćim prekidima, srpsko društvo svesno i nesvesno (poslednjih petnaestak godina pogotovo) urušava obrazovni a posebno vaspitni sistem i uspešno stvara društveni i kulturni milje idealan za ubrzanu propast istog.

Od devedesetih kada su dokazani kriminalci proglašeni za nacionalne heroje i bogomdane vojskovođe, pa na osnovu ratnih “zasluga” u nedodirljive “biznismene”, razne “sojke” napumpanih usana i ostalih delova tela za estradne zvezde i umetnice, kreće promovisanje tog polusveta u društvenu elitu. Njima se pridodaju navijačke grupe i njihove vođe pod zaštitom određenih službi koji mirno obavljaju svoje bele trgovačke poslove i štite političku elitu od nezadovoljnih masa, ako se usude da protestuju ili osporavaju genijalnost Vođe.

Polupismeni poltroni na odabranim privatnim univerzitetima munjevito diplomiraju (ne znajući uvek šta), masteriraju, čak doktoriraju i postaju nova političko- intelektualna elita ( dok gospoda akademici uglavnom ćute ili se, eventualno, u potaji krste).

Sve to, dobro stimulisani narodnim parama, promovišu odabrani mediji (na kojima odavno nema Duška Radovića, Nevena, kvalitetnog školskog i kulturnog programa…) i odjednom imate u Skupštini razne Staše, Kebare, farmere; sve sam cvet Novog doba.

Valjda zato sve više dece u školama umesto da čita, ide u teretanu, malo se tetovira, visi po kladionicama, ponekad šmrkne nešto prahovito ili zapali nešto travnato (ipak je to državni posao) a kao vaspitački uzor im se predstavlja Kristijan! Ako i imaju neki problem ili su prosto zanemareni od zauzetih uspešnih roditelja, dobiće skup automobil da se malo izbesne na ulici ( ako nekog i pregaze –pa dešava se, šta sad), dosta novca da se pokažu čiji su, malo oružja ako su tatine muškarčine, igrice da im nije dosadno…

I tako se odškolovao lik iz naslova, a sistem se potrudio da se to i nastavi jer se takmičenje ko će brže, jače, bolje a za našu decu nastavlja!

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • ???

    18:02 // 3. 9. 2023.

    Postovani profesore, znate li koliko narkomana i alkoholicara ima medju prosvetnim radnicima?

  • Милутин немањић

    01:12 // 3. 9. 2023.

    doktorirao kod rođaka iz crne gore,i sad vrbuje studente iz kom.preduzeća da budu inženjeri preskaćući godine učenja.niko ne kontroliše to,jer i oni su takvi odnosno iz istog miljeja i dvojnog državljanstva

  • Jelena

    23:50 // 2. 9. 2023.

    SVAKA ČAST g-dine Pecarski! Radim u školi trideset i jednu godinu i svakog dana idem na posao sa voljom i nadom u bolje sutra... Ali avaj! Lepo ste kazali - SUNOVRAT!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: