Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:23, 30. 12. 2017.

U vremenu bajki

Dok dežuram u dvorištu svoje škole i pažljivo motrim na dve bakice iz susedstva, koje vuku sa pijace ona kineska kolica, zabrinut da možda nisu peobučene veštice, pošto svaki dan više puta čujemo da živimo (kao) u bajci, a koje bi našim đacima na odmoru mogle da ponude neke jabuke otrovnije nego što je normalno, razmišljam o načinu unapređenja bezbednosti učenika i sveopštem napretku našeg obrazovnog sistema.

Ministarstvo prosvete i školske uprave su nedavno prosledile veoma značajan dopis o tome kako svi časovi u školama treba da traju koliko je predviđeno, a i ostale aktivnosti treba da budu u zadatom ritmu, no, skromno i ponizno se bojim da to nije dovoljno.

Mislim da je neophodno, sem uobičajenog dežurstva nastavnika na velikim odmorima, da se uvede i celodnevno dežurstvo, tako što bi nastavnici dežurali u vreme kad nemaju nastavu. Oni bi pazili za vreme časova da deca koja odlaze u toalet tamo mogu da provedu, na osnovu ranije predatog pismenog zahteva razrednom starešini, dva minuta za malu, a najviše četiri za veliku nuždu. U slučaju prekoračenja vremena pokretao bi se odgovarajući disciplinski postupak.

Učenicima bi, sem odgovarajuće uniforme, trebalo ugraditi i čip pogodan za GPS praćenje (ili malu nanogicu), da budu pod kontrolom dok ne napuste dvorište škole. Posle toga su Božja briga, a nikako naša!

Kad pomenuh čipove i nanogicu, shvatih da se iz toga može izvući još mnogo toga korisnog za naše školstvo.

Kako je u trendu i fokusu razvoj IT tehnologija, a naša deca obožavaju Fejsbuk i ostale socijalne mreže i vole da su na njima, trebalo bi u školama organizovati takmičenja za najklip o maltretiranju druge dece. Državni organi bi mogli da angažuju kao savetnike za prebijanje i maltretiranje istaknute predstavnike huliganskih grupa, koje ,doduše, ne poznaju i koje ne mogu da adekvano smire, a koji bi slobodno vreme između čekanja na isporuke praškastih prizvoda, kojima po malo trguju, te uvođenja reda na predizbornim mitinzima i povremenim izborima lokalnog karaktera, mogli da daju značajan doprinos razvoju naše omladine. Obučeni u svoje tradicionalne smeđe ili crne odore, učili bi školsku decu kako da batine izgledaju što efektnije i delotvornije. Nagradu za najklip đacima bi uručio istaknuti predstavnik navijačkih grupa sa najdužim dosijeom i najdužim stažom u nošenju nanogice ( relacija teretana- kafić ili splav-biblioteka- topli dom). Deca bi bila presrećna i sa pojačanim entuzijazmom bi odlazila u školu.

Inspirisan jednom konstatacijom našeg gospodina Ministra, predlažem da se po školama organizuje i izbor za „najžrtvu“, dete koje ima najiritantniju facu i prosto traži da ga se maltretira. Posebne nagrade bi trebalo dodeliti ponosnim roditeljima dece, na primer najmlađi dečak koji maltretira i seksualno zlostavlja devojčice, tradicionalnu srpska nagrada „najmušče“ (može je uručiti kao branitelj pomenutih srpskih i porodičnih tradicija, neko od istaknutih mitropolita naše Crkve), a roditeljima dece koja seksualno maltretiraju decu istog pola, takođe neki od crkvenih velikodostojnika, verziranih za pomenutu problematiku.

Možda izgleda da doprinos obrazovnom sistemu nije u skladu sa bezbednošću sve dece, ali deci će svakako biti zanimljivije u školi i manje će hteti da napuštaju nastavu. I dualno će se obrazovati na temu korišćenja interneta, sem prepisivanja.

Pa, srećna nam nova 1933/34. Ili tako nešto.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Nilko Stevic

    06:52 // 7. 1. 2018.

    Jos jedan u nizu tekstova gde profan ustvari samo piskara a ne pogadja pravu srz problema i nudi resenje. Lako je samo kritikovati i nalaziti dlaku u jajetu a nikada ne nuditi konstruktivno resenje za problem. Ali njemu je ipak dobro na kraju pa zato i samo moze kritikovati a za resenje problema neka neko drugi lupa glavom

  • Niko

    22:57 // 2. 1. 2018.

    Bravo profo, proresetao si ih ko zhvati debelo ce se zamisliti.

    Uvek bio i ostao objektivan, nepokolebljiv i pravedan.

    Takvih ljudi nikad dosta

  • Оскар Питагор

    19:05 // 31. 12. 2017.

    Лично сумњам да ће било ко и било када успети да са оваквим кадровима направи иоле ваљано државно школство. Просв. радници ће добијати одликовања а деца ће се лишавати живота не могавши да издрже тортуру. Наравно, деца, родитељи, министар и држава су увек криви.
    О министровој приватној школи најбоље говори тржиште и висина школарине. Критеријум прилично објективан: синчић - врло добар успех.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: