Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:55, 26. 5. 2011.

Sport na severu a publika na jugu

Autor

Nekadašnji prvak SPO i URS.

Dugogodišnji direktor JKP "Mediana" Niš.

Gradski većnik Niša od 2018. godine.

Srbija je konačno dobila novi Zakon o sportu. Organizovana prezentacija u skupštinskoj sali u našem gradu, došli sportisti i sportski radnici Niša... Došla i ministarka sporta... Oni koji o niškom sportu odlučuju – izostali. Nadam se i verujem da će ipak doći bolji dani i za niški sport.

Nisam baš siguran da će stvari u niškom sportu krenuti na bolje samom donošenjem Zakona, ali ono u šta sam duboko ubeđen jeste da se stvari u niškom sportu moraju menjati, ukoliko želimo da bude bolje.

I da taj posao moramo uraditi sami...

Ministarka u svom obraćanju reče „da su mnogi sportski radnici bili prinuđeni da se oslone na improvizaciju i entuzijazam“, što je apsolutno tačno, a ja bih tu dodao da je sportsku Srbiju zahvatio „masovni sportski entuzijazam i improvizacija“. Kako, inače drugačije objasniti podatak da u zemlji od oko 8 miliona stanovnika postoji 20 hiljada klubova. Pa to znači da je svaki četvrti Srbin sportista! Što je mnogo, mnogo je, pa i za nas Srbe.

Upravo je taj masovno improvizovan „sportski entuzijazam“ uništitelj srpskog sporta.
Zato je i dobro što je Srbija konačno dobila Zakon o sportu, koji možda ne nudi idealna rešenja, ali svakako predstavlja temelj na kome se može sazidati stabilna „srpska sportska kuća“ sa čestitim sportskim domaćinima, što će reći, sportistima i sportskim radnicima.
Dobro je što novi Zakon uvodi institucije poput sportske inspekcije i nadzora, dobro je što brine o zdravlju sportista, dobro je što predviđa svojinska rešenja, do sada nedefinisane klupske imovine, dobro je što definiše opšte i lokalne interese u sportu, dobro je što sport vraća sportistima.

Nije dobro što ne može uticati da asimetrična sportska Srbija konačno postane „simetrična“... pa i svi sportski tereni i sportska borilišta su na kraju krajeva „simetrični“.

„Masovni entuzijazam i improvizacija“ su doprineli asimetričnosti sportske Srbije, te nam je „sport ostao na severu, a publika na jugu“. Da li smo i mi sami krivi što smo ostali samo „publika sa juga“? Oni sa severa vešto koriste „vernu publiku sa juga“ poveravajući nam organizacije raznih takmičenja, od evropskih prvenstava svetskih liga do raftinga na Nišavi, znajući da ćemo mi verno i vredno to organizovatii da ćemo u tome biti najbolji.

Sve bi to bilo u redu kada bi čuli pored naših gromkih aplauza i naše vapaje da i „nama na jugu“ trebaju vrhunski sportski objekti, vrhunski klubovi, vrhunski uslovi za razvoj sportskih talenata koji nam jedino ne nedostaju.

Na žalost, oni to ne čuju ali to ne čuju i oni koji su zaduženi za niški sport, te su izostali sa prezentacije novog Zakona o sportu.

Svestan da će se Nišava preko Morave uvek ulivati u Savu, žalim samo što nije bujnija i moćnija, već mirna i krotka. Možda je to i razlog što će se na jugu i dalje samo krpiti i renovirati a na severu i dalje graditi – što će i dalje ostati „SPORT NA SEVERU A PUBLIKA NA JUGU“.

A neki u svojim kabinetima.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • ko se gde uliva

    14:01 // 27. 4. 2012.

    aman kakvo ulivanje u SAVU

  • Južnomoravac iz Vranja

    18:29 // 23. 7. 2011.

    SRBIJA ĆE POSTATI SPORTSKA SILA , kada se posle jedinstvene Prve lige Srbije formiraju DVE DRUGE lige : SEVER (Vojvodina i Bgd) i JUG (regioni iz centralne Srbije).
    To će se desiti kada većina Južnomoravaca (iz svih stranaka) shvate da moraju formirati svoju POKRAJINU JUŽNOMORAVSKU, normalno koja neće imati elemente državne autonomnosti (to isto tražiti i od Vojvođana i ostalih pokrajina).
    Najveću ulogu će imati baš Vranjanci i Leskovčani, da podrže Nišlije u formiranju administrativnog centra Južnomoravske.

  • Zoran

    05:39 // 31. 5. 2011.

    Ko kaze da blog ne moze da edukuje. Eto, da sam juce umro ne bih saznao da se Morava uliva u Savu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: