Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

07:16, 4. 4. 2019.

Crv sumnje u zlatnoj jabuci

Autor

Dugogodišnji regionalni predstavnik USAID u Nišu.

Aktivista Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Za našu vlast, koja uglavnom voli sve što je skraćeno, sa naglaskom na napredne ubrzane metode sticanja diploma i hapšenja srednješkolaca, primetili smo da ih u zadnje vreme mnogo plaše neke nove skraćenice. Zašto? Nije baš najjasnije. Jer baš oni sve vole skraćeno. I misle da nije sve što je brzo i kuso.

Evo pitajte bilo kog političara. Par meseci u školi, eto diploma nekog mastera. Još par meseci, stiže i doktorat. 15 dana u uniformi, gotov vojni rok. Ali izgleda da to ima i svoju drugu stranu. Skraćenice kao što su FATF, GRECO, FH, CIVICUS „grickaju“ iznutra #BudućnostSrbije. Počinje sve jasnije da se vidi velika rđa koja probija pozlatu #zlatnodoba.

Brže, jače, bolje, mi dođosmo u 90-te, sve slušajući vlast. A šta nam to kažu skraćenice?

Počećemo sa FATF. Mora da su naši političari mislili da je to neka Fata, i da će biti poslušna i fina, kad ono, Međudržavno telo za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, pre godinu dana je objavilo izveštaj po kome se Srbija, kao jedina država na Balkanu, a bogami i u Evropi, našla na takozvanoj „crnoj listi“ FATF, u društvu „elitnih“ zemalja, kao što su Etiopija, Gana, Sirija, Bocvana i Pakistan.

Čak je i jedan Irak skinut sa te liste, dok naša Srbija, kao lider na Balkanu nije. Predsednica Vlade je tada dala garanciju da će Srbija krajem leta 2018. biti jedina zemlja koja je apsolutno usvojila i implementirala sve preporuke tog izveštaja. Prošlo je leto, i jesen, i zima, a Srbija još nije skinuta sa liste visoko rizičkih zemalja po međunarodni finansijski sistem.

Imamo i onaj GRECO što baš sekira vlast, a pogotovo našu Nelu Kuburović. A ima tako lepo ime, podseća na Grčku, more, sunce, na Palminu Parajliju i kolo u plićaku. A ono, ne leži vraže, iza tako lepog imena, „krije“ se „noćna mora“ svih naprednih srpskih političara – borba protiv korupcije.

Ovo antikorupcijsko telo Saveta Evrope u svom izveštaju podseća da Srbija nije primenila niti jednu od 13 preporuka koje je to telo dalo još davne 2015. godine. Izgleda da ovi iz Evrope ne razumeju koncept „za dve, najviše dve i po godine“. Uzalud upozorenje sredinom 2018., uzalud novi rok od godinu dana, uzalud Nelica ubeđuje i moli za bolju ocenu, na kraju, Srbiji pored činjenice da nijednu preporuku nije implementirala u potpunosti, ipak gledaju kroz prsete, te je ocena “u celini nezadovoljavajuća” ipak uklonjena, uz poruku da se srpske vlasti “ohrabruju da nastave sa usvajanjem preporuka”. Bravo za Nelu. Izborila se za još jedan popravni rok. A do kada, videćemo.

A i taj FH. Usudio se da usred „zlatnog doba“ i bukvalno „neviđenih“ sloboda, obavesti građane i građanke Srbije da žive u državi koja nije slobodna. Prvi put, posle petnaest godina, Srbija je u izveštaju Fridom Hausa izgubila taj epitet i svrstana je u red delimično slobodnih. I to ne za malo.

Slobode u Srbiji su se u odnosu na prošlu godinu znatno pogoršale u uslovima političkih prava i građanskih sloboda, što nas svrstava u grupu zemalja koje su imale najveće gubitke u jednoj godini. A ko je na „dobitku“? Pa naravno – naša vlast. Došla je na 99,2% kontrole svih medija prema priznanju savetnice predsednika Srbije, koja je izjavila da u Srbiji postoji „čak“ 18 nezavisnih od ukupno 2161 registrovanog medija. Kim Jong Un, spavaš li mirno?

I taman da prilegne, i da se malo odmori, ova naša vlast od neprekidnog rada na #BudućnostSrbije, kad eto ga i taj CIVICUS. Međunarodna organizacija CIVICUS stavila je Srbiju na listu zemalja u kojima su ozbiljno ugrožene građanske slobode. Osim Srbije, na listu su dodate i Venecuela, Sudan, Avganistan i Saudijska Arabija.

Srbija je dospela na listu za praćenje zbog, kako je i predstavljeno u izveštaju CIVICUS-a, prekomerne sile policije na protestima (prilikom udaljavanje ljudi iz zgrade RTS-a), kao i konstantnih pritisaka i napada na novinare i sužavanja medijskih sloboda. Sva sreća da ne prate naše ružičasto srećno pravo da znamo sve, i da u izveštaj nije ušao i „linč, silovanje, nasilje“ nad jadnom Barbarom, „prebijanje“ novinarki Pinka, beogradski masakr motornom testerom u RTS, ili ne daj bože, Šarapin „izveštaj“ o bombaškom napadu na RTS.

I tako, naš put brže, jače, bolje, modernim autoputevima i brzim prugama ka EU je izgleda bilo samo iluzija. Zbog nestručnosti, neodgovornosti i bahatosti vlasti, odronilo se brdo skraćenica i „zatrpalo“ naš put. Baš kao što je uradilo i brdo u Grdelici „jadnoj“ ministarki.

Posle sedam godina verovanja u #zlatnodoba i putovanja ka #BudućnostSrbije probudili smo se u društvu Etiopije, Gane, Sirije, Bocvane, Pakistana, Sudana, Avganistana...

Ne kaže se uzalud: ko spava u demokratiji, budi se u diktaturi. Mislite o tome.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Ristic

    10:10 // 6. 4. 2019.

    Lik D.D. je projekt sluzbe,poceo sa rusenjem potp.zida,pa crtanja u potkrovlju sa sve dva Kinder " jeroplana",interviju sa terase N1,etc.Moz' ce bidne uspesan,al' nekako se tesko na ovim prostorima,"zapati" stransko ime za lidera.Mada,mozda prodje skr. D2? :)

    • Dexter

      10:24 // 8. 4. 2019.

      A da ti, lafe, ovaj špijunski triler prevedeš na srpski, daš mu malo elementarne pismenosti, staviš blanko posle znakova interpunkcije i objasniš poentu svog nadahnutog izlaganja? Jel' ako? Jer kad neko iznese ozbiljne optužbe, tipa da je "D. D projekt službe" na neozbiljan i nepismen način, efekat koji postiže je suprotan nameravanom. Blago rečeno.

  • lenka

    22:22 // 4. 4. 2019.

    Pravosudje u Sribiji se može nazvati lakrdijom od pravosuđa. A sprega advokata , veštaka , sudija i izvršitelja se može nazvati pravosudnom mafijom. Ovo je tvrd orah za našu mlađanu ministarku na kome će ona pre polomiti zube nego bilo sta uraditi.

  • anja

    20:17 // 4. 4. 2019.

    Bravo za ovaj i druge vaše tekstove. Otvarate oči narodu da iza slatkorečivih političara stoje polupismeni poslušnici, ljige i nečasni direktori,članovi upravnih odbora koji za rad licnih interesa menjaju stranke ko smrdljive čarape. Javne nabavke su leglo korupcije, kriminala i legalne pljačke naroda u svim sverama našeg društva. Sa ovakvim ljudima na vlasti daleko smo mi od civilizovanog društva

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: