Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:07, 9. 10. 2019.

Kako prevesti Srbe žedne preko vode? Lako, ako ti Pacoli da jahtu

Autor

Dugogodišnji regionalni predstavnik USAID u Nišu.

Aktivista Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Ko se još seća te davne 2017, kada je predsednik naredio da svi Srbi sa Kosova moraju da glasaju za Srpsku listu? Jer je bilo neophodno da se odlučno odgovori velikoalbanskom nacionalizmu i da se spreči da ratni zločinci, kao što su Ramuš Haradinaj i Hašim Tači, vladaju Kosovom i Metohijom.

Srbi kao Srbi, poslušali su predsednika, izglasali Srpsku listu, dobili uživo pohvalu od Ace Srbina preko telefona. I onda je, sasvim neočekivano, Srpska lista podržala tamo nekog mirotvorca Ramuša Haradinaja i pomogla mu da formira Vladu Kosova. Cena? Prava sitnica, tri ministarska, šest mesta pomoćnika ministra, i još nepoznati broj organa nedobrovoljnih davalaca.

Neko će reći da su time počinili izdaju Kosova i Metohije, ali prema izveštavanju nacionalnih medija, oni su samo čista i otvorena srca i iz čiste ljubavi prema Aci Srbinu i majci Srbiji ušli u tu nepostojeću i nepriznatu Vladu Kosova iz nekih viših interesa. Žrtvovali su se i podržali ratnog zločinca Haradinaja samo kako bi omogućili formiranje Zajednice srpskih opština i sprečili stvaranje Vojske Kosova. A moral?

Kako kaže stari vic – „što se tiče morala, pa morali su“.

Pa, ima li barem nekih rezultata za ove dve godine?

Zajednicu srpskih opština nisu uspeli da formiraju. Ali je zato Vojska Kosova formirana. A Vlada Kosova, koja bi pala bez njihove podrške je ipak preživela. Jer su predstavnici Srpske liste sve vreme udobno sedeli u svojim foteljama. Tri ministarske i šest pomoćničkih. I da, nisu ustali ni kad je ta ista Vlada Kosova uvela takse od 100% na robu iz Srbije. Na kraju ih je iz tih fotelja isterao sam Haradinaj, koji je podneo ostavku i inicirao vanredne izbore. Da nije bilo njega, možda bi i njima neki organi potpuno srasli sa tim foteljama.

I šta sad? Novi izbori a stara Srpska lista. Za koga glasati?

Olivera ubili, ono što je ostalo od njegove partije preuzeli. Nemaju izbora. Šta se mora, mora se. Predsednik naredio da se opet glasa za Srpsku listu ili nema više plata, nema penzija, a boga mi, neće biti ni socijalne pomoći. Hoće Aco Srbine ponovo svih deset mandata, jer se nikad ne zna kakva nova politička trgovina može da se desi, sa Pacolijem ili nekim drugim, nije bitno.

Para vrti gde burgija neće, kaže lepo naš narod. A i ta jahta je baš bezveze, jer je prema rečima našeg Ace Srbina košta čak 10.000 puta manje od onoga što je (naravno) Đilas pokrao. E, Aco, Aco. Znaš li da se patološki lažovi najlakše otkrivaju tako što pacijent počne sa preuveličavanjem? Ne znaš. E, pa evo malo pomoći. Cena Pacolijeve jahte, koja inače vredi nešto ispod 5 miliona funti, kad se uveliča 10.000 puta, daje iznos od, pazi sad, skoro 60 milijardi evra! Pa kako je sad odjednom Đilasov lopovluk sa 500 miliona, skočio čak na 60 milijardi evra? Da nisi opet zaboravio da popiješ lek? Ili da se konsultuješ sa doktorom ili farmaceutom. Doduše, nije ovo prvi put da Aco Srbine „izleti iz krivine“. Ko se još seća izjave kako je otvorio 180 fabrika? Da li znate da je u Srbiji ukupno otvoreno 49 fabrika (Budžet Srbije, vrh strane 104, da se ne mučite) u periodu u kome postoje subvencije stranim investitorima? Od kojih su neke u međuvremenu i zatvorene.

Ali da se vratimo na Kosovo i Metohiju. Broji Aco Srbine svojih deset mandata, sav srećan i ponosan, na svim nacionalnim medijima, i hvali se kako je preko 90% glasova Srba sa Kosova i Metohije otišlo Srpskoj listi. Isto tako mudro ćuti da je od 118.000 Srba sa pravom glasa glasalo samo njih pedesetak hiljada, što znači da ga je većina Srba bojkotovala. Ali nema veze, sve dok Aco Srbine ima svojih 30 srebrnjaka, odnosno 10 mandata u Skupštini Kosova, koju inače ne priznaje.

Nema kod Aco Srbine ono „ni Kurta ni Murta“. Oće on sa svima. Dobri su njemu i Kurti i Mustafa. Ali izgleda neće oni njega. Ni Kurti, ni Mustafa, ni Ramuš, ni Hašim. A izgleda da ga neće više ni Srbi sa Kosova i Metohije, barem ta većina koja je odlučila da ne dozvoli da ih još jednom prevedu žedne preko vode, čitaj Kosova Polja.

Ostade Aco Srbine na ledini, sa svojih 30 srebrnjaka, odnosno 10 mandata, da razmišlja kao Juda Iskariotski o posledicama svojih (ne)dela i o tome šta mu nosi budućnost.

A nema više ni Pacolijeve jahte, da mu pomogne da opet preveze Srbe žedne preko vode. Potopio je ovaj izborni cunami. Posle Severne Makedonije, i na Kosovu i Metohiji su izgleda počeli da duvaju neki drugi vetrovi.

Kada će se Srbija opametiti? I da li će ikada? Zavisi samo od nas. Jer smo mi #promena.

Mislite o tome. Jer je sve #stvarizbora. Pa i #bojkot.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Običan građanin, a nije bot

    09:29 // 10. 10. 2019.

    Slažem se sa Vama gospodine Dašiću, sem poslednja dva pasusa... Nama trebaju novi političari, ovi stari su za političku penziju.

  • Patriota

    23:39 // 9. 10. 2019.

    Dragi Danijele, da li iko u zemlji Srbiji misli da bi vaši bolje branili srpke nacionalne interese na Kosovu? U to čak i Vi ne verujete....

  • Radikal

    21:43 // 9. 10. 2019.

    Palimo vas nacionalizmom od 1987.I dalje uspevamo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: