Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:39, 24. 6. 2019.

Mala matura za veliku decu

Autor

Dugogodišnji regionalni predstavnik USAID u Nišu.

Aktivista Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

...ili, kako je vlast u srbiji još jednom pala na ispitu zrelosti

Ove nedelje je kao bomba odjeknula vest da je test iz matematike za malu maturu „provaljen“, kako su nas izvestili napredni državni mediji, i da je zbog toga odloženo polaganje. „Provaljen“ je očito i sam ministar, pa je pokušao da spas od odgovornosti pronađe u oprobanom receptu nuđenja ostavke, koji napredno rešava probleme neodgovornih političara. Ne verujete da taj recept radi? Pogledajte samo slučaj Babića, koji je još početkom godine „dao“ ostavku, ali je i dalje direktor Koridora Srbije.

A ko je taj ministar Šarčević i otkud on na tako odgovornom mestu?

To je veoma bitno pitanje, jer smo svi svesni da je pametno i strateško ulaganje u sistem obrazovanja nešto što određuje budućnost svake države i da je zato veoma važno postaviti najboljeg kandidata da bude ministar obrazovanja. A da li je baš tako? Kad se malo zagrebe, prva stvar koja budi sumnju je to što smo na čelo državnog obrazovnog sistema stavili čoveka koji je vlasnik privatnog obrazovnog sistema!? Koji bi to bili motivi ministra Šarčevića da razvija i unapređuje državne škole i fakultete da budu na primer kao u Finskoj, kad bi to potpuno uništilo tržište za gospodina Šarčevića, vlasnika biznisa sa privatnim školama i fakultetima? Možda bi baš tu mogli da se pronađu neki razlozi za urušavanje sistema obrazovanja i kvaliteta nastave u najstarijim i najuglednijim gimnazijama širom Srbije?

Stvarno, koji je to interes tadašnjeg mandatara Vučića da 2016. predloži Šarčevića, u to vreme skoro nepoznatog široj javnosti, za ministra obrazovanja? Izgleda da su se najverovatnije „sprijateljili“ na roditeljskim sastancima u privatnoj školi Ruđer Bošković, koju su eto, sasvim slučajno, pohađali i ćerka i stariji sin našeg predsednika.

To deluje sasvim logično, sem jedne „sitnice“. Ne znam da li ste čuli da četiri godine školovanja po detetu u toj srednjoj školi košta 47.000 evra! Pitate se zašto je to problem? Jednostavno. Dva deteta po 47.000 evra daje sumu od 94.000 evra za četiri godine ili, ako vam je lakše, 2.000 evra svakog meseca!

A naš predsednik jedva mesečno prikupi 1.000 evra, što je najmanje u regionu. A sa druge strane, nema ni neku imovinu na svoje ime, da proda ili podigne kredit. Nije ni čudo što ne spava i ne jede od brige. Možda je zato Šarćević postao ministar obrazovanja, i možda će biti tu sve dok predsednik, recimo, ne „otplati“ dug za školarinu? Ne znam, ali to već deluje logičnije.

I šta sad? „Provaljen“ test iz matematike, najverovatnije i onaj kombinovani test, osnovci na ulici, protestuju protiv prevara i mućki u ovom sistemu, jer na kraju krajeva, oni su svojim rođenjem, sa jedne strane, i apatijom svojih roditelja, sa druge, „osuđeni“ da žive u ovom uređenju, barem do trenutka dok ne steknu neko stvarno znanje koje mogu da ukombinuju sa pasošem. A ona druga malo veća, da ne kažem napredna, dečurlija na vlasti sa kupljenim diplomama se ne buni, njima je sve potaman. Radno mesto obezbeđeno, a znanje, moral i odgovornost potpuno nepotrebni, što i jeste humano sa jedne strane, jer šta bi i radila naša naprednjaci kad ono jedino što oni imaju, partijska knjižica i DINA kartica, ne važi nigde van granica ove zemlje. Čak ni u Bosni i Hercegovini. Ministar je jednog trenutka imao po prvi put veoma čudan osećaj, koji se zove moralna odgovornost, ali ga je na svu sreću taj virus griže savesti vrlo brzo napustio. Jer je on ipak samo ministar i logično je da ni za šta nije odgovoran. Čovek se pohvalio da je napravio sistem u kome su testovi za malu maturu čuvaniji od zatvora, kako nas je prošle nedelje obavestilo naše pravo da znamo sve. Nije samo jasno zašto ministar i dalje priča o tri žene koje su provalile test, kad je objavljeno da samo dve osobe u Srbiji znaju kako on izgleda? I da je na kraju priča spala na samo jednog čoveka iz štamparije, koji je priznao krivicu?

I šta reći na kraju? Još jedna nedelja i još jedan blam ove vlasti. Protestuju studenti, srednješkolci, profesori, nastavnici. Čak su i osnovci konačno shvatili šta ih to čeka u #BudućnostSrbije. Šta je još potrebno da se desi? Da se i deca u obdaništima pobune protiv ovakvog raspada sistema koji ih čeka u #zlatnodoba?

Mislite o tome. Jer je sve #stvarizbora. I jer je veoma bitno da #biramkogabiram. Zato naoštrite um i olovku, i pripremite se za proleće 2020. Pametniji više ne sme da popušta. I da dopušta dalje napredno uništavanje države od strane nestručnih, neodgovornih i bahatih.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tivat

    19:14 // 24. 6. 2019.

    Zar nisu krivi:Solak,Djilas,Obradovic,Jeremic,Bakic,Bastac...Sva ova deca su njihova,verovatno je i kradjivac testova opozicionar ili strani placenik,izdajnik!?

  • Сава Савановић

    17:52 // 24. 6. 2019.

    Изазов за оне који себе сматрају истраживачким новинарима - пратити и ЈАВНО објавити коју школу ће уписати син КРАДЉИВЦА теста из математике.

  • Сава Савановић

    17:49 // 24. 6. 2019.

    Тест је украо радник штампарије.Који има сина матуранта.Сликао га,дао сину и окачио на друштвену мрежу.Није га продао,није желео материјалну корист али је желео државни скандал.За само један дан,матуранти,петнаестогодишњаци су се спонтано организовали и на улици захтевали укидање/поништење матуре,оставку министра.
    Циљ је остварен,сканал тресе просвету - а ко је главни режисер..............

    • misko

      11:55 // 25. 6. 2019.

      Jel se ovo botovi zeznuli!?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: