Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:03, 27. 12. 2018.

Ministarka bez voznog reda

Autor

Dugogodišnji regionalni predstavnik USAID u Nišu.

Aktivista Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Izgleda da se ipak moralo desiti događanje naroda i protest protiv vlasti koja ne poštuje svoj (vozni) red, da bi se ministarka Zorana Mihajlović odjednom setila da je ipak ona po funkciji najodgovornija osoba za ovu tragičnu nesreću kod Donjeg Međurova, jer je po članu 64. Zakona o železnici Republike Srbije propisano da samo ministar saobraćaja ima ovlašćenja da donosi akt kojim se otvaraju novi, ukidaju ili rekonstruišu postojeći putni prelazi.

Zašto i pored višegodišnjih apela građana i građanki nije postavljena rampa, ili stavljena zvučno-svetlosna signalizacija, ili zamenjen znak za pružni prelaz posle mnogo godina? Ako može sad sve da se sredi za samo dve nedelje, zašto to nije urađeno ranije.

Ministarka sama kaže da ima para i da ima planova. Čega onda nema, sem pet života koje niko ne može da vrati? Očito je da nema odgovornosti i da nema morala! Toga su danas svi u Nišu svesni i to je iniciralo protest. I to što konferencije za štampu ministarke baš ostavljaju gorak ukus u ustima i bes u stomaku, kao i neka skora događanja gde su Nišlije i Nišlijke imali priliku da iz prve ruke osete svu nestručnost, neodgovornost i bahatost ministarke Mihajlović.

Gorak skoro kao osećaj tokom dana žalosti u Nišu zbog pet izgubljenih života, dok je u Srbiji sa svih nacionalnih frekvencija nesmetano tutnjalo raznorazno pinkovo veselje. Stvarno, koliko treba života da se ugasi u Nišu, da bi se zavredio jedan dan žalosti na državnom nivou?

Svu besmislenost centralizacije naših života, koje je u ovoj godini “zarazilo” i sistem železnice, pokazuje novi Zakon o železnici, i baš taj “čuveni” član 64. koji kaže da o otvaranju novih i ukidanju postojećih putnih prelaza na javnoj železničkoj infrastrukturi odlučuje lično ministar saobraćaja.

Šta više, i novim Zakonom o bezbednosti u železničkom saobraćaju, član 97. određuje da nadležni ministar takođe propisuje i način ukrštanja železničke pruge i puta, pa čak i mere za osiguranje bezbednog saobraćaja!?

Ako vam još nije jasno koliko je centralizacija pogrešan sistem upravljanja životima ljudi, ovog puta u Donjem Međurovu, zamislite samo, da po našoj vlasti odluku o tome da li će biti bezbedan pružni prelaz u Donjem Međurovu može da donese SAMO ministarka, koja realno teško može i da nađe Donje Međurovo bez GPS navigacije. I da je vrlo verovatno da nikad pre ove nesreće nije ni čula za neko selo Donje Međurovo pored Niša. Ili za neki drugi neobezbeđeni prelaz u nekom “nepoznatom” selu pored Leskovca, Kruševca, Trstenika, Raške ili Vranja. A da ministarka i dalje ne može da prihvati da se lokalni problemi ipak mogu mnogo bolje rešiti na lokalu predstavlja pravi problem za sve građane i građanke ove države.

Možda baš ovakvo upravljanje Srbijom uz stalno jačanje partijskog zarobljavanja države, i uz neefikasnu vlast na svim nivoima, čini da nam i dalje ginu ljudi na prugama i da smo lideri u Evropi ako ne po platama i BDP-u, onda barem po broju neobeleženih pružnih prelaza.

Možda je ministarka ipak svesna svega i u pokušaju da umanji svoju odgovornost požurila i odmah optužila vozača autobusa za nesreću. I “naljutila” se na direktora policije što je napravio početničku grešku i napomenuo da možda i neko drugi može da bude kriv.

Ono što bi ministar saobraćaja u uređenoj državi trebalo da uradi pre ministarskog osuđivanja drugih je da prvo objasni da li je i kako potrošeno skoro 450 miliona dinara u 2017. i 2018. godini za izgradnju signalno-sigurnosnih postrojenja iz Nacionalnog programa javne železničke infrastrukture za period od 2017. do 2021. godine, jer je to obaveza njenog Ministarstva po članu 48. da jednom godišnje obavesti Vladu o realizaciji Nacionalnog programa. Takvog izveštaja na sajtovima Ministarstva i Vlade nema.

I naravno da ministarka Mihajlović mora odmah da podnese neopozivu ostavku. Jer ovaj ministarski “plavi” voz bi po redu vožnje upravo morao da stane na stanici Odgovornosti i peronu Morala. Kako se ne bi opet “slupao” na neobezbeđenom prelazu sa institucijama sistema. A tu ga sada čekaju građani i građanke.

Jer pametniji više ne popušta. I ne dopušta.

Vreme je da se ministarki postavi rampa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • пензионер МАРК

    12:35 // 29. 12. 2018.

    Госпођа "Министарка" је рођена да то буде министарака. Шеткала се од министарства до министарства није за ништа крива. Није крива за смрт ових људи, није крива ни за пола срушене Грделичке клисуре али једини траг који ће оставити у овим министарствима где је "радила" биће траг њених штикли на подовима министарстава.

  • Stojko

    15:12 // 27. 12. 2018.

    O postavljanju rampe Ministarki, dakle o spuštanju i podizanju iste, odlucuje Predsednik. Ostali u okruzenju su minorni. Narod takodje.

    • Под Коло

      08:15 // 29. 12. 2018.

      Грешиш Стојко,поменуту,име јој се не поменуло,постављају страни амбасадори,надлежни за окупирану територију Србије.

  • Borko

    11:03 // 27. 12. 2018.

    Na pruzi uslove za bezbednost vozova moraju da stvore "Železnice Srbije" i nadležno Ministarstvo. Na putnom prelazu preko železničke pruge nije ugrožena samo bezbednost drumskih vozila već i bezbednost vozova. Šta bi se desilo da je umesto autobusa na prugu izašao kamion-cisterna sa gorivom ili sa veoma otrovnom materijom? Svetlosna i zvučna signalizacija kao i rampa su tehnički deo pružne opreme.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: