Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:47, 13. 5. 2019.

Odbrana ili obmana slobode?

Autor

Dugogodišnji regionalni predstavnik USAID u Nišu.

Aktivista Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Kako se zove dan posle Dana pobede? Dan poraza ili Dan zauzetosti predsednika? Pa, nije ovo samo neki Dan oslobođenja Beograda, pa da se pomera. I čemu uopšte služi kalendar, ako se ne poštuje? Sa druge strane, ovakvo ponašanje predsednika i ne treba da nas mnogo čudi, ako se samo prisetimo koliko inače poštuje Ustav i zakone. A i što da ne. Kad možemo Božić i Uskrs da slavimo drugačije od svih, možemo i Dan pobede.

Hajde da krenemo od početka. Zašto parada i zašto baš u Nišu?

Dobro ajde, ne može u Beogradu, to je jasno, on je i ovako sav raskopan, ali zašto u Nišu?

Kome je potrebno pokazati veličanstvenu moć Vojske Srbije i koga je to potrebno odvratiti od agresije? Stara Jugoslavija je barem bila okružena čuvenim "Brigama" (Bugarska, Rumunija, Italija, Grčka, Albanija, Mađarska i Austrija), ali čime je to okružena naša Srbija? Imamo NATO koji nas potpuno okružuje uz dve države koje još uvek nisu u NATO – Bosnu i Makedoniju. Nešto ne verujem da se opet spremamo da ratujemo sa NATO, bez obzira što nas ubeđuju da ih je uhvatila panika. Kao što su nas ubeđivali i pre dvadeset godina. Znači, ostaju samo Bosanci i Makedonci, ali to je baš malo verovatno.

Da nije Kosovo? Ali zašto bi Srbija napadala svoju sopstvenu teritoriju i razgraničenje? I šta će nam sad oružje koje je „strah i trepet“u odnosu na prošlost? Odgovor izgleda znaju samo ministar vojni i predsednik vajni. A kakva je to bila Vojska Jugoslavije koja je pre dvadeset godina izgubila rat na Kosovu? I pre toga u Bosni. I pre toga u Hrvatskoj. I pre toga u Sloveniji. Pa, ukratko, imala je oružja dovoljno, čak pet puta više borbenih aviona, i dva puta više borbenih helikoptera nego sada. Ali je nečeg drugog nedostajalo da bi to bila pobednička vojska.

Ne znaju ministar vojni i predsednik vajni da nije stvar u naoružanju. I ne treba im to zameriti. Davno beše. Predsednik Aleksandar je tada bio baš mlad i može samo da se seća sa setom tih dobrih starih vremena. Skućio se o trošku države, bio ministar informisanja, i nije ni „omirisao“ barut za vreme NATO bombardovanja. Misli da je ovih tridesetak borbenih aviona i dvadesetak borbenih helikoptera sasvim dovoljno da uplaši agresore. U tome ga podržava naravno i veoma zbunjeni ministar vojni Aleksandar, koji se čak ni ne seća da li je bio regrutovan ili ne, pa je zato za svaki slučaj završio instant vojni rok u samo desetak dana.

Dobro, to smo razjasnili. Nije namenjena spoljnoj, već više unutrašnjoj publici. Takozvani „unutrašnji dijalog“ i kako treba kod svog glasačkog tela odbraniti iluziju slobode u Srbiji. Jer je inače nema nigde van našeg ružičasto srećnog prava da znamo sve. A to kako će izgledati odbrana slobode u #BudućnostSrbije videli su iz prve ruke stanovnici niškog naselja Stevan Sinđelić. U to ime su im “ošišali” ulično osvetljenje, ukinuli im korišćenje automobila, interneta i telefona, isterali studente iz obližnjeg doma, i “preorali” tenkovskim gusenicama asfalt na dva bulevara. Jer se građani moraju odreći svega, pa i civilizacije radi odbrane slobode na napredan način. Barem su imali struju, za razliku od 1999.

Zašto niko od gradskih funkcionera nije obavestio ministra vojnog i predsednika vajnog da u Nišu postoji kasarnama prostor koji je dovoljno veliki i reprezentativan za održavanje parada, i da nije potrebno zatvaranje saobraćajnica i blokada funkcionisanja jednog celog grada? Svako ko je služio vojsku, to zna. A naš gradonačelnik je ipak vojno lice. Doduše u invalidskoj penziji. Nemoguće da se nije setio. Ili možda nije smeo da nešto kaže? I Nišlije i Nišlijke znaju da postoji redovno godišnje druženje Vojske Srbije i građana Niša, u okviru vojnog aerodroma, gde su se čak dešavale i zajedničke vojne vežbe sa tim „strašnim“ NATO vojnicima.

Na kraju, pitanje svih pitanja – ko će sve to da plati? Zašto je nepotrebno potrošen novac građana i građanki Srbije na ovu paradu, koja je mogla biti napravljena daleko jeftinije. Možda je bilo bolje povećati dnevnice u toj istoj Vojsci Srbije, skratiti vreme čekanja na preglede u bolnicama, ili barem zakrpiti udarne rupe u Nišu?

Parada ili šarada, ili, koga je to bilo potrebno obmanuti, a koga osloboditi u Nišu? Mislite o tome.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Meda

    09:50 // 14. 5. 2019.

    Živ dokaz da kvantitet (reči) ne može da nadomesti kvalitet.
    Turnir u pljuvanju gde se pored pluvanja lošeg pljuje i ono dobro a nepoželjno (za USAID)
    Poenta, čini mi se je u rečenici gde smo tobože glupi jer slavimo Božić drugačije od sveta (zamena teze, netačno) i ulažemo u odbranu.
    Tek na kraju videh profesiju pisca i sve postade jasno.

    1 od 5 komentara, ovaj neće biti objavljen g. Urednik?

  • Bane

    11:49 // 13. 5. 2019.

    Ja mislim da je lepo što je parada bila u Nišu. Jedan od većih gradova u Srbiji sa dugom vojnom tracijom, vojnim aerodromom i poznatim kasarnama. smatram da je Niš ovo zaslužio.

  • Ivana

    11:37 // 13. 5. 2019.

    Lepo je sto je drzava na dostojanstven nacin obelezila Dan Oslobodjena od fasista, nikako ne treba zaboraviti genecidno stradanje naseg naroda u Drugom svetskom ratu koje nije zapamceno u istoriji covecanstva.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: