Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:49, 24. 2. 2020.

Za njihovu decu SNS, a za našu SMS

Autor

Dugogodišnji regionalni predstavnik USAID u Nišu.

Aktivista Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Nije neko iznenađenje da su naprednjaci, inače uvek spremni, pre neki dan izbacili slogan za nastupajuće parlamentarne i lokalne izbore u Srbiji. Ono što jeste iznenađenje, je sam tekst.

Mada, kad bolje promislim, nije se moglo ni očekivati ništa drugačije od naprednjaka, jer slogan "Za našu decu - Aleksandar Vučić", kao naziv liste SNS-a, predstavlja najbolji prikaz iskrivljene slike #zlatnodoba koju nam već osmu godinu „prodaju“ genetski modifikovani radikali.

Samo što je i dalje prosto neverovatan taj nivo bahatosti i bezobrazluka da je nekome uopšte palo na pamet da u istu rečenicu stavi našu decu i Aleksandra Vučića.

Aleksandra Vučića, koji u svom poznatom stilu ponižavanja slabijih, udara „bananu“ klincu na košarci, da bi mu možda tako pokazao kako ga u životu ionako čeka mnogo takvih prepreka ukoliko se ne učlani u SNS. Ili možda da mu objasni na vreme pravo značenje termina „banana države“. Ili možda onog Aleksandra Vučića koji je usred epidemije gripa, da bi patetično zaradio neke jeftine marketinške poene, bez zaštitne maske grlio dečaka koji se leči na odeljenju hematoonkologije?

Poene koje je odmah i izgubio, ne samo što je takvo ponašanje strogo zabranjeno i opasno po život za pacijente koji imaju drastično oslabljen imuni sistem, već i zato što je pametan kakav jeste obukao naopačke hirurški mantil. Naravno da se tu ne završava „briga“ Aleksandra Vučića za našu decu.

Možda ste i zaboravili na malog Dušana Todorovića, koji se borio sa zloćudnim tumorom i za koga je Fondacija „Podrži život“ Sergeja Trifunovića putem velike akcije pokušavala da putem SMS poruka obezbedi novac za lečenje u Barseloni.

Ono što ne bi trebali da zaboravite jeste da je predsednik pomno pratio koliko ima „lajkova“, koliko su ga puta „šerovali“ i da li mediji pišu o detetu. Kada su ga brojke zadovoljile, pobedonosno se oglasio Aleksandar Vučić i objavio kako je „pričao sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom i premijerkom Anom Brnabić i "zamolio ih da pomognu malom Dušanu Todoroviću“.

Na žalost, marketinška manipulacija brige Aleksandra Vučića za našu decu nekad završi i tragično. Kao u poznatom slučaju pada helikoptera Vojske Srbije, kada je poginulo sedam osoba, samo zato što je neko odlučio da helikopter sleti na aerodrom čak u Beogradu, gde je u tom trenutku bilo loše vreme, a ne u daleko bližem Kragujevcu, gde bi trebalo da postoje uslovi za zbrinjavanje bebe, a nije bilo magle? Možda zato što su ministri Lončar i Gašić bili tamo da se slikaju i preuzmu zasluge za ovo „spasavanje“? Odgovor i dalje nemamo.

Kao što nemamo odgovor o tome zašto poslanici vladajuće većine u Skupštini Srbije, po pravilu, odbijaju svaku inicijativu predstavnika opozicije, pa čak i one koje se odnose na pomoć teško obolelima i drugim osetljivim kategorijama stanovništva. Tačnije, čak šest puta su odbili da usvoje predlog opozicionih poslanika koji olakšava lečenje dece u inostranstvu. Kao i predlog da se porez od igara na sreću, gde 50% ide u budžet Srbije, od koga se inače samo 4% odvaja za lečenje bolesne dece, poveća na 25%.

Ali, da ne ispadne da se Aleksandar Vučić i SNS ne brinu za decu, imamo bojne primere neke napredne dece koja su baš lepo zbrinuta. Kao recimo, Stefan Krkobabić, čiji je pokojni deda Jovan bio potpredsednik Vlade, a otac Milan je direktor „Pošte“, postao je direktor Javnog preduzeća u Srbiji, a ukaz je potpisala lično Ana Brnabić.

Hoćete više? Ima tu još „naše“ dece na spisku. Kao što je ćerka guvernerke Narodne banke Jorgovanke Tabaković koju je službeni auto Narodne banke redovno vozio na predavanja iz Novog Sada u Beograd, gde je studirala. Sa sve šoferom. I tolika briga se isplatila. Milena Tabaković je sada pomoćnik direktora Filijale RFZO za Južnobački okrug.

Ili možda primer troje dece bivšeg doktora Malog, čija školarina godišnje iznosi „tričavih“ 60.000 evra. Kakav brižan otac. Prevazišao je i samog Aleksandra Vučića, koji je godišnje za školovanje svoje dece u privatnoj gimnaziji Ruđer Bošković izdvajao „samo“ dvadesetak hiljada tih istih evra.

Šta reći na kraju? Izgleda da je slogan "Za našu decu - Aleksandar Vučić" ipak iskren i tačan. Ali samo kada se poruka pogleda sa prave strane i kad se shvati da se radi i da se uvek radilo - o njima i njihovoj deci.

Mislite o tome. Pametniji više ne sme da popušta. I da dopušta. Jer je sve #stvarizbora. Pa i #bojkot. Možda sada više nego ikada ranije. I naravno, ako hoćete da nešto stvarno uradite za svoju decu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ja da kažem, možda neko sposoban i realizuje

    08:40 // 5. 3. 2020.

    Ovo oštampati i staviti u svako poštansko sanduče u Srbiji.
    To je najbolji način kako poržati BOJKOT. Eh što nemam jedno 10 miliona dinara za to!!!

  • Дечак

    17:10 // 3. 3. 2020.

    Безобзиран стратег и манипулатор, Вучић данас има само један циљ : победу на изборима. Јер то му даје круну тј легитимитет. Ако победи, трпеће га још 4 године грађани Србије, трпеће га ЕУ и Русија.

    Кренуо је силовито. Упрегао целу СНС, запретио сменом неподобним члановима. Створио климу која бираче држи у стању сталне тензије и напетости. Као што је радио и раније, у серијалу ВЛАДАЛАЦ, други

  • Шишач снс-ОВАЦА

    20:44 // 24. 2. 2020.

    Који су то коментари неписмених никоговића, тј. снс-ОВАЦА! Слепог вођу ће најпре да убије сазнање да су такви његови обожаваоци, као и то да га никада и нико од поштене интелигенције неће подржавати, већ напротив - код њих ОН изазива само гађење и презир!

    • Miodrag Bumbasirevic

      08:56 // 28. 2. 2020.

      Ti spadas u postenu inteligenciju?Ti si obican zuti mrzitelj koji je verovatno izgubio shemu za muljanje nakon pobede SNS.
      Takvi dusebriznici iz bivsih vlasti su najkrvolocniji.
      Vole da se u komentarima uzdizu sebe i ne biraju reci kad pisu o politickim protivnicima.I rado bi da nekog "ubije" saznanje.
      Ali ubicete samo sebe svojom iracionalnom mrznjom.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: