Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:10, 17. 6. 2019.

Zašto Ani i Jadranki izveštaj EU više nije tako smešan?

Autor

Dugogodišnji regionalni predstavnik USAID u Nišu.

Aktivista Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Krajem maja ove godine smo po prvi put videli da naša Ana ume i da se nasmeje. Doduše kiselo i kratko, ali bolje išta, nego ništa.

A šta je to oraspoložilo? Društvo Jadranke Joksimović? Simpatični šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici? Naravno da ne. Šta drugo da zasmeje našu Anu, nego najzabavniji dokument za Vladu Republike Srbije – Izveštaj o napretku Srbije za 2018?

Realno, dovoljno je samo to što su ovi duhoviti političari iz EU u istoj rečenici stavili „napredak“ uz „Srbija“. Pa, to je satira prve vrste, dostojna nekog novog Domanovića ili Nušića, da ovekoveči ovo #zlatnodoba koje samo što nije došlo u #BudućnostSrbije. Nije valjda da i dalje verujete u bajku kako ova vlast stvarno vodi Srbiju krupnim koracima ka EU?

Pa, hajde da za početak krenemo sa činjenicama. Ne znam da li ste čuli, ali naša ministarka za EU integracije se zove Jadranka Joksimović. Da li ste znali da se radi o čistokrvnoj radikalki koja je počela svoju „evropsku“ karijeru u redakciji časopisa Velika Srbija, zajedno sa priznatim „evropejcima“, kao što su Gordana Pop-Lazić, Vjerica Radeta, Nataša Jovanović i, naravno, ko drugi nego vojvoda Vojislav Šešelj?

I posle se pitamo zašto nam tako traljavo ide proces pridruživanja. Ne slažete se? I dalje mislite baš kao i naša vlast, da Srbija, kao lider na Balkanu, napreduje brže od svih ostalih, i da ćemo do 2025. biti članica EU?

Doduše, ima tu i stručnjaka koji nisu nikada bili u radikalima, pa bi barem njima trebalo verovati da znaju šta rade. Naravno, ne mislim tu na našeg predsednika, jer on još malo, pa će i samog sebe da ubedi da nikad nije bio radikal. Eto, na primer Tanja Miščević, šefica našeg Pregovaračkog tima. Vanstranačka ličnost, doktor političkih nauka, bila deo tima za pregovore sa EU još za vreme one bivše vlasti. Ako neko zna, i može argumentovano i stručno da objasni kada ćemo ući u EU, to je ona.

A sad malo otrežnjujućih činjenica. Pregovore sa EU smo zvanično otvorili početkom 2014, a prva poglavlja krajem 2015. Do sada smo otvorili 16 poglavlja od 35, i zatvorili 2, koja se i onako odmah zatvaraju. Znači, za tri godine (zadnja poglavlja smo otvorili decembra 2018.) smo otvorili 16, ili u proseku nešto više od 5 godišnje. A zatvorili smo samo dva. Ovom računicom, moglo bi se očekivati da će Srbija sva poglavlja otvoriti do 2023. a da će zatvoriti sva poglavlja, i biti spremna za EU, negde oko 2035.

Ali, ne lezi vraže. Ko pažljivije gleda, može videti da posle odličnog starta, imamo pad broja otvorenih poglavlja. 2015. smo otvorili dva, 2016. četiri, 2017. čak šest, da bi 2018. usporili opet na četiri, a ove godine će prema najavama iz EU biti otvoreno maksimum 2 poglavlja. Da vas ne zbunjuju ove brojke, evo vam mnogo tačnije prognoze, da ćemo teško ovim tempom uspeti da otvorimo sva poglavlja do 2030. A da li ćemo ih zatvoriti i kada? To je već pravo pitanje.

I šta sad? Prošlo je par nedelja od kad je naša vlast dobila „keca k’o kuća“ i da ta EU više ne može biti dezinformisana, jer do Brisela ne dopire ovo naše srpsko „ružičasto srećno pravo da znamo sve“. I tako dođe još jednom vreme da kao i svi „loši đaci“, i naša vlast počne spremanje za popravni u avgustu, sve sa nadom da će im strogi nastavnici iz Brisela još jednom progledati kroz prste i dati „slabu“ dvojku.

Bez obzira na postojanje nekakve Vlade Republike Srbije, prvo je naš predsednik naredio da se odmah krene u „popravku“ Parlamenta, pa je Maja Gojković kao zapeta puška najavila paket mera za unapređenje rada. Posle pauze od nekoliko godina, predsednica Narodne skupštine, kao najvišeg zakonodavnog tela, je konačno shvatila da mora da počne da poštuje Zakon i Poslovnik o radu. Odlučila je da neće više usvajati zakone po hitnom postupku, da neće objedinjavati važne predloge zakona, kao što je Zakon o budžetu sa drugim i time skraćivati vreme za raspravu, da neće odobravati podnošenje stotina i stotina besmislenih amandmana vladajuće većine, i tako dalje.

Čak je i predsednik odlučio da pozove lidere opozicije na debatu, doduše malo čudno, jer pominje neku tuču i batine, a nešto 1 na 5, bez obzira što ih ima četiri? Valjda zna šta radi?

A vi? Da li stvarno verujete kako se naša vlast naprasno promenila nabolje i odlučila da poštuje Ustav i zakone ove države i zašto ne? I da ćemo stvarno ući u EU sa ovakvom zarobljenom državom u kojoj važe partijski zakoni i odluke samo jednog čoveka?

U pravu su Ana i Jadranka. Ovo više uopšte nije smešno.

Mislite o tome. Jer je sve #stvarizbora, i jer pametniji više ne sme da popušta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zbunjena komentarom

    10:36 // 18. 6. 2019.

    Čudno. Gospodin Inostranstvo bi sa te udaljenosti, takoreći sigurne distance, trebalo da vidi širu sliku. Šta li se tu dogodilo. Da nije zapelo sa učenjem jezika, ili se satelitski prenos zaglavio na ružičastom...

    • Inostranstvo

      17:35 // 18. 6. 2019.

      Gospođ(ice)o “Zbunjena”, programskih razlika između građanske opcije i opcije na vlasti praktično nema. Razlike su u nivou obrazovanja lokalnih funkcionera. Glavni cilj svih mojih prijatelja koji su za građansku opciju je da nekog svog negde “uguraju”. Opcija na vlasti nudi sigurnost i umereni(spori) napredak. Za neuspeh građanske opcije kriva je njihova gramzivost a ne čovek na vlasti.

  • Ouzo

    22:13 // 17. 6. 2019.

    Jadranka je ministar za sarmiranje evropljana?Ali,slaba fajda!

  • Inostranstvo

    21:25 // 17. 6. 2019.

    Dragi Danijele, da li zaista verujete u ono što ste napisali - da je spor napredak krivica jednog čoveka a ne oklevanja EU da prima nove članove? Da li zaista mislite da bi sa Đilasom na vlasti bio brži napredak? Meni se čini da želite da preobrazite one koji su na izborima kaznili “žutu varijantu” zbog godina loše vlasti. Tako prelazite iz komentatora u agitatora. Pozdrav sa velike daljine.

    • СиНиша

      11:18 // 18. 6. 2019.

      Драго Inostranstvo!
      Само необавештенима, и онима који то желе да остану, није јасно да Србија НИКАДА неће бити члан Е(М)У. Чланице су у пакту да се међусобно не пљачкају, другоразредне да се пљачкају умерено (кроз отимање способне високошколоване радне снаге)...
      А што се нас тиче ништа боље ни са ким док је овакав систем власти и овакво безвлашће, што најбоље одговара Е(М)У и осталим окупаторима.

    • Dragan R

      11:22 // 18. 6. 2019.

      U pravu ste što se tiče sporog napretka Srbije u procesu pridruživanja EU. Nije to samo krivica Vučića. Ili da budem precizniji, lično smatram da su za to Vučić i njegova vlast najmanje krivi. Glavni problem je sama EU. Činjenica je da EU okleva da primi nove članove i još važnije, samo u "zarobljenoj" državi gde jedan odlučuje o svemu je moguće ispuniti želje EU vezane za KiM i Republiku Srpsku.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: