Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Danijel Dašić

Dugogodišnji regionalni predstavnik USAID u Nišu.

Aktivista Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

 • Predsedniče, rekli smo 500 evra plata, a ne 500 mikrograma zagađenje

  Evo, da mi je neko rekao pre samo par meseci da će republička vlast kopirati fazone i fore od ovih naših iz Niša, rekao bih mu da laže. Ali, u nedostatku novih (čitaj, bilo kakvih) ideja, odlučila Ana da iskopira Darkov štos sa radnom grupom za sprečavanje (čitaj, ignorisanje) zagađenja.

  (2) detaljnije
 • Kako je i zašto odsečen prst kralja Nikolaja

  Na početku 21. veka Rusi su konačno odlučili da „odseku“ takozvani prst cara Nikolaja, te da tako isprave trasu na železničkoj liniji koja vodi od Moskve do Petrograda, nekih 150 godina nakon što je napravljena. Reč je o čuvenoj urbanoj legendi koja je prenošena sa kolena na koleno i u zavisnosti od vremena menjala svoje glavne junake, od cara Nikolaja, sve do „tovariš“ Staljina.

  (3) detaljnije
 • Manijak u zatvoru, direktor i ministar u čudu

  Da se razumemo na početku, to što je ova jalova potera bila predmet podsmeha i neverice, najmanje krivice imaju sami pripadnici bezbednosnih snaga . Tu se zna ko komanduje, a ko mora da izvršava bez pogovora.

  (11) detaljnije
 • Nova 2020. godina - Made in PRC, ali na naš način

  Evo nama još jedne Nove godine. Osme po redu po novom naprednom kalendaru. Da li će nas približiti #BudućnostSrbije ili ne? Jedno je sigurno. I dalje nema obećane prosečne plate od 500 evra. Izgubila se negde između preplaćenih koridora, potplaćenih političara, lažljivih funkcionera i neplaćene radne snage. Ali to nije problem za našu vlast.

  (4) detaljnije
 • Av Kapone

  Ovde je izgleda na delu dobro organizovano preuzimanje države od strane brže, jače bolje organizovanog političkog kriminala, sve zakamufliranog raznoraznim mušemama #zlatnodoba, koje glume reforme, unapređene institucije i uređenu državu. I sve to naravno uz trubače na auto-putu i opštenarodno veselje na ružičasto srećnom pravu da znamo sve.

  (4) detaljnije
 • Virtuozna prezentacija višeslojnog neznanja gradske vlasti

  Ajde i da razumemo naprednjake, svi znamo koliko im teško ide ta škola. Ali šta da kažemo za ostale političke pijavice na gradskoj hobotnici koji isisavaju novac iz džepova građana i građanki kroz virtualno virtuozni budžet već više od 15 godina?

  (6) detaljnije
 • Niške rampe i roze šlem

  Sad ostaje da se vidi da li još uvek ima zakona u ovoj državi. Jer će inspekcija morati da da odgovor ko je sprečio da se podigne čeona naplatna stanica kako je planirano i ko je odobrio bespravnu gradnju bočnih naplatnih stanica.

  (3) detaljnije
 • Senke nad Balkanom i spletke po Srbiji

  Gledam ovu seriju „Senke nad Balkanom“ i jedna stvar mi nije jasna. Zašto je vlast bila toliko protiv te serije, da je morala da „nestane“ sa našeg prava da znamo sve?

  (7) detaljnije
 • Hronični bolesnik i njegovi pacijenti

  Ne kaže se bez razloga da je sloboda – hrabrost. I odluka. Koju svako od nas mora da donese. Da li stvarno mislite da hronični bolesnik, praćen sa desetak najvernijih sledbenika sekte, okružen sa par stotina kriminalaca i potopljen u sendvičarsku gomilu koju čini više desetina hiljada pacijenata, ima toliku moć?

  (5) detaljnije
 • Draga, smanjio sam Šešelja

  Ovih dana smo svedoci još jednog istorijskog podviga našeg malog Aleka. Sam i ničim izazvan, uspeo je da smanji Šešelja na njegovu portabl verziju i predstavi je javnosti pod imenom – Miša Vacić.

  (2) detaljnije

Naši autori