Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:22, 7. 11. 2013.

Luksemburg: mala država – velika očekivanja

fd
Autor

Menadžer programa Media centra Niš.

Kako izgleda proces EU integracija iz perspektive Albanije, Hrvatske i Srbije, šta je zajedničko, a šta različito za svaku zemlju, šta treba da naučimo, kako iz prve ruke izgledaju neke od najznačajnijih evropskih institucija, otkrile su ekipe albanskih, hrvatskih i srpskih novinara tokom petodnevne, po utiscima učesnika, nezaboravne posete jednom od tri grada prestonice Evropske unije – Luksemburgu.

Press-turu “Focusing on the EU institutions in Luxemburg” 19–25. septembra organizovao je Evropski novinarski centar uz podršku Ministartsva spoljnih poslova Luksemburga. Domaći partner – Media centar Niš organizovao je osmočlanu delegaciju novinara iz Srbije, kao i dvodnevni program “zagrevanja” za EU teme u Beogradu.

Luksemburg  iz našeg ugla

Upoznavanje Luksemburga za novinare iz Albanije, Hrvatske i Srbije ili evropskim rečnikom, zemlje bez statusa članstva, zemlje članice EU iIi sa statusom kandidata, počelo je u “najpoznatijem selu na svetu” – Šengenu, mestu odakle vam pogled doseže do susedne Nemačke i Francuske i gde je potpisivanjem čuvenog sporazuma 1985. nastao san o brisanju granica. 182 Ovo mirno, idilično mesto ubilo je naš godinama utemeljivan utisak o njemu – redovi, čekanja, vize, granice, ograničenje…

Doživljaj nasleđa i istorije Luksemburga kao otadžbine EU stvoren je i obilaskom kuće Roberta Šumana, rođenog Luksemburžanina, nekadašnjeg šefa francuske diplomatije, koji se smatra tvorcem Evropske zajednice. Izlaganje “Mala zemlja sa velikom istorijom” uvelo nas je u istorijski kontekst, a osim o istoriji, prolaskom luksemburškim ulicama dosta se čulo i videlo o životu njegovih stanovnika, bogatstvu koje se ogleda i po onoj “koliko jezika govoriš” jer stanovnici govore tri zvanična jezika (francuski, nemački i luksemburški), ali i po visokom životnom standardu, koji se nenametljivo ali jasno vidi svuda i u svemu. Eu

Luksemburg je najbogatija evropska država i jedna od zemalja sa najvećim zaradama po glavi stanovnika. Doskorašnje prvo mesto na lestvici država s najvećim bruto nacionalnim dohotkom Luksemburg je u ustupio Kataru, tako da je sada drugi. Ovaj podatak ne čudi ako se uzme u obzir razvijeni finansijski i bankarski sektor i industrija, pre svega proizvodnja čelika, povoljni uslovi i of-šor zona, te se u luksemburškoj prestonici nalazi oko 1.000 investicionih fondova i više od 200 banaka. Minimalna zarada iznosi oko 2000–3000 evra, doduše zarade se uvek navode u kontektsu životnih troškova i visokih cena rentiranja. Prema broju stanovnika u EU, automobili se najviše voze u Luksemburgu, i to ne bilo koji, već oni od kojih i ženama zastaje dah.

Evropska prestonica

IMG-2213 Luksemburg je danas jedan od najznačajnijih centara Evropske unije, uz Brisel i Strazbur, i sedište je najvažnijih EU institucija. Novinarske ekipe iz Hrvatske, Albanije i Srbije posetile su i sastale se sa visokim predstavnicima Evropskog suda pravde, koji sprovodi evropske zakone, i Evropskog revizorskog suda, koji kontroliše finansiranje aktivnosti EU, Evropsku investicionu banku, Eurostat – statistički centar EU.

Ove institucije smeštene su u posebnom delu grada na ogromnom prostoru sa velelepnim objektima savremene arhitekture gde dominiraju staklo i čelik, otvoreni kancelarijski prostor. U tom smislu najimpozantnija bila je Evropska investiciona banka, cela u staklu. Naravno da se mislilo na „zelene standarde“ i energetsku efikasnost, što potvrđuje činjenica da zgrada nema klima-uređaje, već se  zagrevanje i hlađenje reguliše minimalnim trošenjem resursa.

Ono kao kraj

IMG-2039 Zelenilo, prostrani vinogradi, ukus belog vina, grad na litici gde je sve namešteno kao savršen dekor, scena, vojvodstvo, sve to urezalo se kao jasna asocijacija na Luksemburg. Može se reći da nam ništa nije nedostajalo, osim, možda, ljudi, meteža, živahnosti. Nismo mi navikli na savršen mir i red, niti da nam mesec dana glavna preokupacija budu prevremeni parlamentarni izbori, samo prevremeni parlamentarni izbori. Pokušavali su da nas uvere da i oni imaju svojih briga, ali da je tako, makar bismo se po tome spoznali.

Ukoliko je nešto o Luksemburgu izostalo, mežete upitati moje kolege saputnike: iz RTS-a Milica Jevtić, Radija B92 Marija Antić, Južnih vesti Predraga Blagojevića, Večernjih novosti Daliborku Miljković, Agencije BETA Gordanu Ninković i Medija centra Beograd – Biljanu Pavlović, a mogu vam i ja još pričati…

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • visnja

    09:38 // 27. 11. 2013.

    Svaka cigla na bilo kojem od nasih manastira je starija od bilo cega u toj EU. Cemu ovoliko odusevljenje!! Sve je to balon od sapunice i sarena laza. Naucimo vec jednom da cenimo svoje!!!!!

  • hedonist

    12:56 // 20. 11. 2013.

    @soda-imas srecu,sto administrator tebi dozvoljava uvrede,a meni ne dopusta da na njih odgovorim.znaci,ipak si ti autorka teksta! TATATATIRA!

  • hedonist

    15:11 // 15. 11. 2013.

    @soda-sada se vidi da si ti skorojevic,dosljak ili balavac.zbog takvih smo dovde i dogurali-puna usta evrope a glava prazna!ta elektronska je hranila pola nisa.otrezni se,zaludeces.TATATATIRA!

    • soda bikarbona

      09:28 // 16. 11. 2013.

      @hedonist prijatelju ti si od onih juznjaka koji su sluzili sinisi pavicu kao uzor za djosu i tiku..zbog takvih smo i sami sebi smesni...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: