Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

05:44, 27. 7. 2010.

Drugi me slušaju dok ćutim

Autor

Novinar.

Rođen u 1949. godine u selu Dadince, Vlasotince.

Završio pravni i filozofski fakultet. 

Objavio knjige pesama Čudna lađa (1976), Dnevnik na raspustu (2003) i Govor kamena (2004) i romane Izabrani život (1997) i Izabrana tišina (2001).

Napisao dvotomnu studiju, 1.100 stranica velikog formata "Leskovački pisci i njihovo doba".

Najnoviji roman "Izabrani snovi" proglašen za najbolje delo na "Fileksovom" anonimnom konkursu. 

Za svoj novinarski, publicistički i književni rad dobio više priznanja, a dodeljene su mu i oktobarske nagrade Leskovca i Vlasotinca.

Čudno je naše vreme. Vest protraji kao mesečina i muk. Zanemi se za tren, posle toga sve po starom.
U stvari, šta je vreme? Šta znači ta reč kada je, kako mi je jednom besedio doktor Dobrivoje Bošković, poliglota, svetski putnik, ono ograničeno životom!

- To će ti srce reći. Ono zna i poraz i pobede, i mrak i svetlost, i lakoću i težinu, ono savetuje bolje od razuma!

Ovo vreme je moj međuprostor između onog juče i dolazećeg trajanja. Ako dođe. Nada uvek umire poslednja. Ono je tu da opomene, ako ga slušamo. Često nerado činimo. Naš razum protivureči našem razumu. Vreme shvatamo kao nečiji dar, kao poklon koji treba da čuvamo, ako znamo da čuvamo. Najčešće to ne činimo.

Sleđen sam pred bujicom loših vesti. Nisu nastale daleko, tu su oko nas. Prevare, falsifikati, lažna obećanja, mnogo sujeta. Sve u jednom trenu i na istom mestu. Previše da se dovoljno razume i shvati naše vreme.

Drugi me slušaju dok ćutim. Tako najlakše podnosim svoju srdžbu. Ne mogu drugačije da razumem ni svoje, ni tuđa vremena. Valjda zbog godina, mojih i njihovih. Jedni pričaju o onome što je bilo, drugi o dešavanjima koje očekuju. Nalazim se u međuprostoru između ta dva trajanja. Ono što je bilo, za mene je već daleka prošlost, a nadanja su varljiva, čudna, nepouzdani svedoci.

- Nisam radostan što dugo živim, nego što mogu da se i dalje sećam! – govorio mi je ne jednom čuveni leskovački pesnik, profesor i boem Bora Zdravković, dok zaneti lepotom trenutka sedimo u kafani.

Život, življenje, to je trajanje i nečije vreme. Opet je to vraćanje na početak priče o mesečini i muku, o senkama koje su kraj nas, o šumovima koje ne čujemo, o pesmama koje smo nekada razumevali, o ljubavima koje su nestale...

Između dva trajanja – sadašnji trenutak je treće doba – poništene su mnoge iluzije, nestali su snovi, zagubila se prijateljstva, ostalo je premalo dana da se prisećam šta je bilo vredno u "neispisanom rukopisu" života.

Neki se plaše samoće, jer im tišina unosi nemir. Moje trajanje je u znaku druge slike. Samo u samoći, izolovan, ostavljen, zaboravljen, bez telefona, TV prijemnika – možda jedino uz kompjuter i internet – mogu da razumem svoju "izgubljenu tišinu".

Vreme merim samo po svome sećanju, a ono polako opominje da je nešto bilo, zastalo, pomalo zaboravljeno i da je preostalo da se nadam kako će to nešto i dalje biti dovoljno da prolaznost vremena razumem kao veliku, najveću avanturu svoje zbilje.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: