Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:28, 8. 12. 2010.

Veternica i njeni mostovi

Autor

Novinar.

Rođen u 1949. godine u selu Dadince, Vlasotince.

Završio pravni i filozofski fakultet. 

Objavio knjige pesama Čudna lađa (1976), Dnevnik na raspustu (2003) i Govor kamena (2004) i romane Izabrani život (1997) i Izabrana tišina (2001).

Napisao dvotomnu studiju, 1.100 stranica velikog formata "Leskovački pisci i njihovo doba".

Najnoviji roman "Izabrani snovi" proglašen za najbolje delo na "Fileksovom" anonimnom konkursu. 

Za svoj novinarski, publicistički i književni rad dobio više priznanja, a dodeljene su mu i oktobarske nagrade Leskovca i Vlasotinca.

Ništa nije toliko veslo, ali u isto vreme tužno nego kada se novinaru ukaže prilika da oslušne glas ministara-ministarki.

Glagorečivi, valjda u nameri da zasene okoliš, pokušavaju da se prisete gimnazijske lektire, jer im je tako najlakše da potvrde svoje sadašnje radno mesto.

U našem političkom svetu, ministarki je (prirodno) manje od ministara i zato je njihovo blago izvoljenje dolazaka u siromašni krajolik juga Srbije događaj koji odudara od uobičajne slike života.

Ministarka Verica Kalanović, koja je pre nekoliko dana, zajedno sa hiperaktivnim gradonačelnikom Leskovca Slobodanom Kocićem, bez presecanja vrpce predala na korišćenje most koji spaja dve obale reke Veternice, u centru "srpskog Mančestera", bila je blago je to reći, inspirisana tom građevinom da je podsetila na Andrićeve opise iz Mosta na Žepi. Nije citirala jedinog srpskog nobelovca, ali je, u zanosu jasno vidljive vlastite zaljubljenosti ulogom koju ima, izgovorila kako su za nju mostovi uvek projekti za koje smo posebno vezani, jer povezuju obale, ljude i ideje.

Kad to kaže neko ko u džepu ima ceo NIP, treba mu verovati. Ako ništa drugo, lepo zvuči. Za pomenuti most, iz kase NIP-a uloženo je 22,5 miliona, a nejaka opštinska budžetska mašinerija morala je da izdvoji dodatnih 5,5 miliona dinara.

Neki zluradi Leskovčani, koji su jesenju sliku otvaranja mosta na Veternici posmatrali iz obližnje kafane nezvanično nazvana "Bela lađa" (prozvana davno, pre istoimene Pavićeve serije), grohotom su se smejali, jer nisu mogli da veruju da je, kako su procenjivali u kafanskom zanosu, za šminkanje mosta potrebno toliko para.

Njima, tim dokonim gostima, uglavnom "promašenim političarima, novinarima i penzionerima", ne treba preterano vervati, jer u vreme sirotinjske Srbije, neće valja ministarka Kalanović dozvoliti da iz NIP-a bude tek tako proćerdeno veliko bogatstvo.

Istina, treba dopričati: ovo vreme je doba velikih zagonetki. Kladim se, ipak, u šišanje (poput naših sjajnih tenisera) da dokoni Leskovčani iz Bele lađe nisu u pravu! Godišnji izveštaj NIP-a će to sigurno potvrditi. Bez obzira što će paraf na završnu obradu staviti upravo nadahnuta ministarka Verica Kalanović.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: