Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Danilo Kocić

Novinar.

Rođen u 1949. godine u selu Dadince, Vlasotince.

Završio pravni i filozofski fakultet. 

Objavio knjige pesama Čudna lađa (1976), Dnevnik na raspustu (2003) i Govor kamena (2004) i romane Izabrani život (1997) i Izabrana tišina (2001).

Napisao dvotomnu studiju, 1.100 stranica velikog formata "Leskovački pisci i njihovo doba".

Najnoviji roman "Izabrani snovi" proglašen za najbolje delo na "Fileksovom" anonimnom konkursu. 

Za svoj novinarski, publicistički i književni rad dobio više priznanja, a dodeljene su mu i oktobarske nagrade Leskovca i Vlasotinca.

  • Veternica i njeni mostovi

    Ništa nije toliko veslo, ali u isto vreme tužno nego kada se novinaru ukaže prilika da oslušne glas ministara-ministarki. Glagorečivi, valjda u nameri da zasene okoliš, pokušavaju da se prisete gimnazijske lektire, jer im je tako najlakše da potvrde svoje sadašnje radno mesto.

    detaljnije
  • Boja mraka i sumorje sećanja

    Ima, prijatelju, dana koji se pamte, ali i drugih, koji su nestali kao mehur od sapunice. Hteo bih da ih vratim, ali je nestalo i mehura, a nema ni sapunice. Samo bolna sećanja da je nešto bilo, dogodilo se i prošlo, prošlo, prošlo... 

    (1) detaljnije
  • Porazne slike života

    U Leskovcu, kraj same Veternice, u blizini mosta koji je poslednjih dana pretvoren u veliko gradilište, nedaleko od glavne pošte, svakodnevlje upotpunjuje nova, tužna slika. Žena srednjih godina drži nejako dete i ponavlja stare, izlizane reči - gospodine, dajte koji dinar!

    (3) detaljnije
  • Godine usamljenosti i bola

    Boli prošlost kafane u kojoj sam provodio dane mladosti i poslednje trenutke nade. Ostaje samo trag hroničara u našim sećanjima. Ne mogu ni da razumem i pročitam iščezli život. Dolazi vreme neuhvatljivog ćutanja.

    detaljnije
  • Drugi me slušaju dok ćutim

    Tako najlakše podnosim svoju srdžbu. Ne mogu drugačije da razumem ni svoje, ni tuđa vremena. Valjda zbog godina, mojih i njihovih. Jedni pričaju o onome što je bilo, drugi o dešavanjima koje očekuju. Nalazim se u međuprostoru između ta dva trajanja. Ono što je bilo, za mene je već daleka prošlost, a nadanja su varljiva, čudna, nepouzdani svedoci.

    detaljnije
  • Zašto volim da slušam tišinu

    Uvek sam voleo da slušam tišinu. Tako sam i jednom svom romanu nadenuo ime: "Izabrana tišina". To je metafora, ali je i deo mog stvarnog života. Tišina vas podseća da niste sami, jer je gost kome možete, ako ste voljni, da poželite dobrodošlicu!

    detaljnije
  • Slike iz života (2) - Dve tajne mojih tajni

    Evo, danas, iako nisam dobre volje, pišem u nadi da će od tog nauma biti neke vajde. Jedino se, kao i uvek, mučim kako da otpočnem ovo kazivanje. Čini mi se, povremeno, da sebe vidim kao lutalicu, asketu, čoveka koji stalno traži nešto, a ne pronalazi ni svoj san, ni svoj mir! 

    detaljnije
  • Slike iz života (1)

    Čovek je osuđen da ponavlja vlastitu istoriju, da iznova proživljava tragičnost svoje ljudske sudbine. 

    detaljnije
  • Snovi poderanog političara

     Nisam previše, čak nimalo, verovao njegovim ubeđenjima, ali sam ga pažljivo slušao. Znao je da brani stavove. Pa, bio je profesionalni političar. Bolje sam ga upoznao kada su pristigle godine i kada je, poput mnogih staraca, počeo da prebire po uspomenama.

    detaljnije
  • Najsposobniji smetaju polutanima!

     Zašto Leskovac nije ni senka nekadašnjeg "srpskog Mančestera", ko je kriv za sunovrat industrije koja je proizvodila "najubav štof na cel svet", kako povratiti ugled i dovesti strane investitore – samo su neka od pitanja na koja se poslednjih godina traže smisleni odgovori.

    (2) detaljnije

Naši autori

Pronađite nas na: