Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:04, 9. 1. 2015.

13.000

NZS.jpg
Autor

Diplomirani pedagog.

Aktivista OPC Niš.

Filijala Nacionalna služba za zapošljavanje u Nišu u 2014. godine zaposlila je više od 13.000 ljudi, po rečima njenog direktora za NTV. Ukoliko je to i delimično tačno, čestitam na uspehu ali sam veoma skeptičan.

Prostom računicom dolazi se do cifre da je mesečno posao dobilo više od 1.000 ljudi, odnosno više od 36 srećnika dnevno.

Kažem "srećnika" jer je više nego jasan loš status nezaposlenih, bez obzira koliko mladi, obrazovani, svestrani oni bili.

Fakultetska diploma, veštine, iskustvo, pa čak i vreme provedeno na listi NSZ nisu garant zaposlenja. Lično, vrlo dobro znam koje su sve prepreke na putu do posla (šansa za sticanjem posla u struci postaje misaona imenica). Većina oglasa na koje sam se u prethodnim godinama javljao nisu bili preko sajta NSZ, već sa drugih, ponudama i šansama bogatijih portala.

(/slika2)Ovako izgleda ponuda poslova za Nišlije na dan 09. januar 2015.

Deset (10) oglasa. Uglavnom par firmi koje u tom trenutku traže više profila radnika, za otprilike isto toliko radnih mesta.

I naravno, sutradan nećete videti nove oglase, niti će bilo ko od navedenih poslodavaca u narednih nedelju/mesec dana zaposliti novog radnika. ž

Čeka se datum isteka oglasa, pa odabir za prvi krug (najčešće), pritom teško da ćete dobiti povratnu informaciju da niste prošli dalje.

Nakon toga, uglavnom sledi intervju i/ili sledeći krug odabira, probnog rada itd. Sve to naravno oduzima puno vremena, pa je korisno vratiti se na početno pitanje – kako zaposliti ovim tempom 36 čoveka dnevno samo putem NSZ servisa?

Jedno od omiljenih obećanja političara predstavlja "otvaranje novih radnih mesta", "otvaranje fabrika za nove radnike", "upošljavanje mladih", itd. U isto vreme najavljuje se i zamrzavanje zapošljavanja u javnom sektoru, ali se i koriste svi mogući načini da se još par stranačkih kolega "uglavi" u neko javno preduzeće, upravu,...

Naravno, ne postoji tolika empatija prema mladima bez rodbinske ili bilo koje druge veze koji pokušavaju da dođu do prvih znanja i poslovnog iskustva u školi i drugim ustanovama koje takođe spadaju pod javni sektor.

Da se vratimo na temu priče – jedna od stavki na koju se direktor NSZ-a poziva, pravdajući epski uspeh svoje filijale, tiče se zapošljavanja u novim velikim kompanijama poput Leonija, Džonson Elektrika i dr.

Međutim, Džonson je, ukoliko su obećana ispunjena, zaposlio između 92 i 250 ljudi tokom prošle godine. Najavljeno je, doduše u Leskovcu, zapošljavanje 150 do 500 tek u budućem periodu. U doljevačkom Leoniju obuku je prošlo svega 50 eventualnih radnika, a pitanje koliko njih je zaposleno.

Bilo bi zanimljivo čuti kako se popunio broj do novih 13.000 radnika koji su došli do redovnih sredstava za preživljavanje u vidu mesečne plate.

Ako ništa drugo, bar bi niška filijala NSZ-a mogla da održi kurs ostalim filijalama kako do tog uspeha. A za većinu mladih će i dalje važiti pravilo da je bolje upisivati diplomske i postdiplomske studije na fakultetima, jer je nažalost bolje biti (večiti) student nego nezaposlen ili raditi za 13.000 dinara mesečno na trafici.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • iksa

    13:30 // 29. 4. 2015.

    zasto ne radi sajt nsz.???????

  • sz

    14:07 // 12. 1. 2015.

    NSZ-Nista Samo Zevamo,jos jedni prodavaci magle,pa koga su oni zaposlili??? Nek se javi neko??? osim lupanja pecata na 3 meseca i debele ladovine na drzavnim jaslima stvarno se "brinem" kako opstaju.

  • VišePutaDaoOtkaz

    11:06 // 12. 1. 2015.

    Na razgovoru za posao u privatnoj firmi posle milion krugova pitate kolika je plata oni se sablaznu: "Kakvo je to pitanje? Videćeš ako prođeš zadnji krug". Mislim...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: