Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:55, 9. 3. 2015.

Ničija deca

Autor

Diplomirani pedagog.

Aktivista OPC Niš.

Iako zakon jasno kaže da su roditelji, škole i opštinske institucije obavezni da obezbede osmogodišnje obrazovanje deci, izgleda da na međi Aleksinca i Niša važe neka druga pravila - otprilike kao u filmu "Ničija zemlja".

Pravdajući se zaključcima Državne revizorske institucije, Opština Aleksinac je donirala za Novu godinu klincima "obustavu plaćanja mesečnih karata".

Dobro, nije baš neki poklon, ali bar je u duhu političkih "reformi" - udri po najugroženijima i sa zakašnjenjem (škole navodno dobile rešenje tek posle januarskih praznika).

Roditelji su ostavljeni na cedilu, usred polugodišta i zime, da se snalaze kako da decu bezbedno i koliko-toliko udobno otprate i dočekaju iz škole. Da nevolja bude veća, ni osnovna škola ni Grad Niš nisu mogli da izađu u susret jer se zgrada škole nalazi na tlu Niša.

Ovakvo držanje do zakona ne bi bilo problem da taj žedni politički vozni park ne konzumira više na (ne)službenim putovanjima od "upijajućeg duha" novorođenčeta.

Tako su roditelji iz Draževca mogli da zastanu kod obližnje kafane, inače omiljenog stajališta na putovanju ka Aleksincu/Nišu i zamole čike sa velikim crnim opštinskim automobilima da im odbace klince do škole. Time bi sigurno "zapušili usta" na neko vreme onima koji ih uočavaju tamo gde službenim kolima ne bi trebali da budu

Ipak, nađoše se opet neki sponzori da "spasu" grad i školu muke. Nek' ostane na tome da su to stvarno društveno odgovorni pojedinci koji neće tražiti nešto zauzvrat.

Da se vratim na one zbog kojih je cela ova stvar toliko alarmantna. Ako nam je društvo stvarno toliko zagledano u budućnost, zašto onda mladost nije "zakon" koji bi takođe trebao da se poštuje 24/7?

Nadam se da nikom nikada više neće pasti na pamet da ugrožava pravo dece na obrazovanje, a roditeljima i nastavnicima ugrozi ionako srozan socijalno-ekonomski status.

Nije nam školstvo toliko loše da više nije od koristi ni da se redovno pohađa.

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: