Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:37, 3. 12. 2021.

Proces likvidacije govorništva

Živimo u vremenu bolidnog nagovaranja, zlobnog ogovaranja i siktave mržnje, koje je uzgred i vreme ogoljene propagandne reklame. Živimo u vremenu terorističkog govora, koji više nije samo govor portparola terorističkih organizacija, nego ga ima svuda i na svakom mestu.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Pozitivni komentari:
  • Decak

    18:50 // 6. 12. 2021.

    Poruka roditeljima : ucite decu da govore pred publikom. Prvo u krugu porodice (da ispricaju neki dozivljaj ili izlet), posle na slavama, na skupovima. Umece govora - retorike - je kljuc drustvenog uspeha.

  • Smuk

    16:13 // 3. 12. 2021.

    Da bi neko bio GOVORNIK , mora biti pismen, edukovan , intelektualac ...
    Niko se više ne seća Raleta Damjanovića , koji je živeo i "delao" u doba SFRJ-ot...
    I mnogih ostalih.
    Danas je dovoljno da vam neko obeća 20€ ... i to je "veliki" govornik a ne znate da vam je uzeo 200.000 € i dao "stranim investitorima" , koji vam daju 250€ na mesec dana a vi , svi, zadovoljni! I , ko vam je kriv...

  • qgo

    09:12 // 4. 12. 2021.

    1. Nisam neki govornik, ALI: na protestnom skupu 97. godine na Pravnom fakultetu su bila najavljena dva profesora pravnog. Student organizator protesta me poznavao iz teretane i ponudio da se i ja obratim studentima. Prihvatio sam i u par sekundi smislio govor. Rekao sam samo 3-4 recenice i doziveo ovacije jer su culi ono sto im niko pre mene a ni posle mene nije rekao.

  • qgo

    09:20 // 4. 12. 2021.

    2. Posle mene pripremljene govore su drzala (citala) dva unapred najavljena profesora ali je reakcija pristunih bila mlaka. Ono sto je zanimljivo je da je te veceri nekoliko televizija imalo reportazu o tom protestu ali su sve sem jedne precutale cinjenicu da se neko nenajvljen obratio studentima i dobio ubedljivo najjaci aplauz. Toliko od mene o govornistvu...

    • Profesor

      00:39 // 5. 12. 2021.

      Trojica pričala - ti pobedio. Bravo!

    • tina

      08:26 // 6. 12. 2021.

      Prijatelju, ti si ocigledan primer iz ovog teksta. U 7-8 recenica, ni jednom nisi pomenuo tekst ni temu, ali si zato napravio suplju samopromociju.

    • qgo

      17:13 // 6. 12. 2021.

      @tina, kad vec provocirate, evo nesto i o tekstu. Pomenut je Nietzsche a on je rekao da u jednoj recenici kaze ono o cemu drugi moraju da napisu knjigu. A samopromocija meni nije potrebna jer ne pisem pod svojim imenom. Poenta mog komentara je da nam ne trebaju govornici vec oni koji u par recenica kazu sustinu i sta treba da se uradi. Trebaju nam oni koji dalje ne pricaju vec RADE tj. delaju.

  • Cedo Visocki

    20:21 // 5. 12. 2021.

    Veoma ozbiljna analiza današnje nevidelice političkog komuniciranja u Srbiji. Bojim se jedino da se mnogo očekuje od slušalaca.

  • Orvel

    00:49 // 4. 12. 2021.

    Lepo oslikana realnost. Strucno je obradjena, naizgled nebitna, tema instant govornika. Vrlo retko se na vreme spozna znacaj neke teme, a novogovor kod nas vec decenijama prolazi ispod radara.

  • Marko Petrović

    19:22 // 4. 12. 2021.

    Odličan tekst. Drugi deo (od "Kako je tekao proces likvidacije govorništva?") je hronološki prepoznatljiv i lakši za razumevanje dok prvi deo zahteva bolju koncentraciju i možda neku vijugu više.

    Ukoliko je želja autora (siguran sam da jeste) da se dođe do većeg broja čitalaca, onda se moraju davati golovi u gostima !

  • Caslav

    18:00 // 6. 12. 2021.

    Autor u tekstu,pogotovo u njegovom drugom delu,podvlači ono što mi građani ove zemlje svakodnevno svedocimo gledajući i slušajući vodeće,pogotovo rezimske,medijske kuće,koje mnogi zovu medijskim trovacima,koje odavno nemam zelju da pratim,svaka čast retkim izuzecima.

  • Caslav

    18:08 // 6. 12. 2021.

    Autor odlično odslikava,pogotovo u njenom drugom delu teksta,ono što mi građani ove zemlje svakodnevno svedocimo gledajući i slušajući vodeće,pogotovu rezimske .medije,koje mnogi nazivaju medijskim trovacima,koje ja odavno nemam zelju da prarim,svaka čast retkim izuzecima.

  • radivoje milenković

    11:42 // 21. 12. 2021.

    moj dubok nalon autoru!

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: