Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:03, 12. 2. 2018.

Odlazak velikog glumca

Autor

Filmski kritičar i urednik Filmskog i video programa NKC

Već nekoliko dana, tačnije od petka prepodne, kada je najšira javnost saznala za šokantnu vest o smti najboljeg glumca kojeg smo imali u prethodnih davadesetak godina (a netaktično bih se usudio da kažem, i u narednih dvadesetak godina), svi mediji na svojim naslovnim stranama već nekoliko dana pišu o karijeri i životu Nebojše Glogovca, o reakcijama kolega, prijatelja, komšija...

Ako izuzmemo neke od tabloida (čak, ne ni sve tabloide), od kojih se i ne očekuje istančani ukus kad je reč o kulturi, mora se priznati da su svi prepoznali značaj koji je Nebojša Glogovac imao za našu kulturnu scenu, pa čak i za kulturu čitavog regiona;

U Hrvatskoj su toga postali svesni nakon filma „Kenjac“, gde je tako dobro „skinuo“ lokalni dijalekt, bezobzira na to što je poreklom iz Hercegovine, on ipak veći deo svog života nije proveo tamo, da su neke kolege iz Hrvatske konstatovale da nijedan hrvatski glumac to ne bi mogao da odigra tako ubedljivo. Usledila je saradnja sa Šerbedžijom i „Pijana noć 1918“ gde je fascinirao pozorišni svet ne samo u Hrvatskoj, da bi poentirao, možda i svojom najboljom ulogom u filmskoj karijeri (koja je puna, za sve druge, teško dostižnih glumačkih vrhunaca kakvi su bili, „Hadersfild“ ili „Klopka“) u „Ustavu Republike Hrvatske“, gde igra gorljivog profesora, nacionalistu, pripadnika LGBT populacije, ali i čoveka koji isijava nesumnjive i iskrene emocije.

Prošle godine je na Filmskim susretima u Nišu svoj četvrti Grand Prix „Naisa“ dobio na svoj rođendan – 30. avgusta. Time je postao jedinstven, kako u istoriji niškog festivala, tako i u istoriji našeg glumišta. Niko pre njega nije, sa tako malo godina i sa karijerom koja je tek bila na vrhuncu, uradio tako puno. Kolega iz „Politike“, Ivan Aranđelović ga je u tekstu nakon dobijanja „Zlatne arene“ u Puli, prošle godine nazvao „srpskim Tomom Heksom“.

U državi u kojoj postoji prevlast politike, estrade i sporta, i u kojoj su ličnosti iz rijalitija i folk pevači veće zvezde od bilo kog predstavnika naše kulturne scene, u zemlji u kojoj dominira kič (začikavam bilo koga da kaže da nisam u pravu!), smrt jednog glumca koja danima iskreno potresa našu javnost, pokazuje da možda ipak nismo izgubili sposobnost da razlikujemo prave vrednosti samo što, na žalost, toga postajemo svesni tek onda kada nešto veliko i značajno izgubimo!

Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Goran

    08:19 // 15. 2. 2018.

    Jeza me hvata, suze naviru, poznavao sam ga samo sa ekrana a kao da mi je neko blizak otisao....

  • Duško Milojković

    10:16 // 13. 2. 2018.

    Deki odlačin tekst. Veliki glumac je otišao u legendu....Interesantno da niko ne spominje "Normalne ljude" film u kome je Glogovac ostvario izuzetnu ulogu...

  • Numancia

    19:45 // 12. 2. 2018.

    Bravo Dejane,kolumna ,melem za dusu,za sve nas ,sto pokojnog Glogovca smatrasmo glumcinom,pa bila to televizija ,pozoriste ili film!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: