Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:19, 8. 5. 2010.

Dan kada nismo pobedili

Oslobodjenje Niša 1944. godine Oslobođenjenje Niša 1944. godine; foto: zbirka Istorijskog arhiva Niš

 U nedelju 9. maja ceo svet slavi pobedu u Drugom svetskom ratu ali Srbija, kao po starom dobrom običaju, i po tom pitanju mora biti izuzetak.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Poslednji komentari:
  • Ivan

    19:40 // 8. 5. 2010.

    Potpisujem!

  • weasd

    21:06 // 8. 5. 2010.

    Da li vam treba Liobif?

  • Mare

    23:42 // 8. 5. 2010.

    Pa i nije se mnogo toga promenilo, kakvi smo bili takvi i ostali. Gresim li ?

  • Petar

    02:53 // 9. 5. 2010.

    Dosta je nelogičnosti u tekstu, ako ga posmatramo kao istorijsku kritiku.

    Na primer ukoliko je partizanska kako autor tvrdi štap-i-kanap vojska kaskala za Crvenom armijom kako država nije postala staljinistički satelit kao ostale u okruženju i kako je onda uopšte došlo do Sremskog fronta?

    Šta je sa redovnim snadbevanjima od strane Britanaca od 1943. i angažovanjem Fitzroy MacLeana? Ili autor veruje kako je to sve samo zavera Čerčila da preotme Jugoslaviju iz Staljinovog zagrljaja? Teško je poverovati da su sve bitke samo iz filmova. Istorijski su značajni i nemačka komunikacija '42-43, dešifrovana tokom rata od strane Britanaca. U to vreme formacija broji 200 do 300 000 ljudi.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Yugoslav_Partisans

    A rešenje misterije zašto nema parade je veoma jednostavno i već rečeno. Nije diplomatski moguće da paradira Srbija, a ne i Hrvatska, Slovenija, BiH, Makedonija. Sa druge strane politički nije moguće da paradiraju svi i zato ne paradira niko.

    Međutim naš je običaj da gledamo zaveru i sve tumačimo sa previše emocija - ili nas neko voli ili nas mrzi.

  • meda

    18:41 // 9. 5. 2010.

    Dobro be Dex, ovaj put si malo vise emotivno a ne bas preterano cinjenicno... ali u sustini si u pravu.
    Od rusofila su grdji samo amerofili. Za dlaku.

    Pozz, meda B

  • eriol

    08:19 // 10. 5. 2010.

    Šta je pesnik hteo da kaže, verovatno ni sam ne zna, osim da mu se baš nešto ne sviđa baš Dan Pobede iz nekih konfuznih razloga jer baš ne voli ni Ruse ni Amerikance ni partizanske filmove a i nešto je zlovoljan jutros.....

  • Dalibor Popovic Pop

    16:18 // 10. 5. 2010.

    Alal ti plajvaz Prijatelju!!!

  • Rajs

    19:24 // 11. 5. 2010.

    Odlican tekst,samo, koliko je takvo misljenje pozeljno u ovakvoj,moralno i intelektualno srozanoj drzavi.Bojim se da,u masi neznanja,lazi,poluistina,znaci svemu onom na cemu pociva srpska intelektualna i politicka "elita",autor ovog teksta,u stvari, ne zabije,sam sebi, AUTOGOL.
    Nece biti ni prvi a verovatno ni poslednji,koji,razmisljajuci svojom glavom,a ne BRKOVIMA,ustalasa ovu zabokrecinu i sve rusofile ugrozi,zato sto ne umeju da plivaju,jer im bacuske nikada nisu rekli da iz zabokrecine moze da se ispliva,a ne da se stoji i ceka da zabokrecina sama po sebi nestane ili da ce Oni doci i isusiti je kad za to dodje vreme.

  • nebojsa

    10:07 // 17. 5. 2010.

    Saglasan sam sa vecinom iznetih stavova iako mislim da je istina negde izmedju.Sama cinjenica da jos uvek tapkamo na stanici cekajuci TRI KARTE ZA HOLIVUD a onako usput se delimo na Ruse i Amerikance, vise govori o nama nego o njima.

    I jo nesto- LJUBAVI U POLITICI NEMA.

  • LETECI ZITORADJANIN

    22:34 // 17. 5. 2010.

    Dexe otprilike to je to, sve sto si rekao mozemo horizontalno i vertikalno da prosirimo, ali istina je jedna i upravo ona o trecepozivcima i borcima ispod jorgan planine, koji na kraju balade ispadose heroji sa debelom i masnom penzijom. A svakog u mesecu kad uzmu koverat mitingiju po lokalnim bircuzima po principu ti ces mene vojvodo, a ja tebe serdare a kakva smo stoka znamo odlicno. E tako se ispilise narodni heroji koji su sa kockarskog stola otislu u borbu ili logor, al ne iz patriotizma vec iz pocinjenog lopovlika sve bezeci od ruke pravde koja je kokosarima sudila po kratkom bugarskom postupku. Tako da use i svoje kljuse, a Ruse, pustimo Ruse da ne ostanemo i bez uzde i bez kljuse!

  • marko

    19:19 // 16. 1. 2011.

    Odlican tekst.Steta samo sto je u ovoj drzavi jos uvek previse komunistickog sljama kojima je onaj dzelat tito i dalje idol. Isprani mozgovi koji mi se gade. A da ovaj Petar ne misli slucajno kako se crvena armija uplasila od silnih partizana pa su zato ostavili Jugoslaviju da bude nezavisna drzava?

  • Maxov Max

    21:57 // 5. 3. 2014.

    Dok većina Beograđana zna da je na Trgu Republike nekada bilo rimsko groblje, malo ko zna da je mnogo vekova kasnije tu bila i grobnica sovjetskih vojnika.Vonici su na tom mestu počivali sve dok nije

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: