Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:00, 11. 3. 2012.

Kad porastem biću Većnik

Komšija Laza automehaničar mi došapnu onomad dok smo cevčili pivo u lokalnoj kafani neke stvari o slastima i mastima koje uživaju gradski većnici, te da bih ja mogao, kako on reče "da se ogrebem za neku funkciju", jer sam postao nekakav istaknuti umetnik koga su, zamisli, snimali i za "Dnevnik".

Povratak na vest
Pošalji komentar
Pozitivni komentari:
  • Realista

    20:14 // 14. 3. 2012.

    Sve bi ovo bilo u redu da,pisac kolumne i pisac po vokaciji,ne koristi blagodeti nas,poreskih obveznika,nego,svojim radom,pisanjem,zarađuje...Međutim,samo preko NKC-a(Niški kulturni centar)zarađuje skoro kao i većnik.Većnik bar mora da ustaje ujutru i dolazi do kancelarije,a on...Možda će odgovoriti,jer vidim da u odgovorima i reklamira svoju novu knjigu,pa eto,reklame nikad dosta....Razvali...Ali odakle u priči sa NKC i birokratijom,prvo to...

    • Dexa Pantelejski

      08:45 // 15. 3. 2012.

      Dragi Realista,
      kada sledeci put zelis da izneses neistine o meni, ucini to malo smislenije. Ja ne radim u NKC-u, niti sam tamo radio. Ja sam zaposlen kao ugostiteljski radnik u kaficu koji sam otvorio od novca posteno zaradjenog od prodaje svojih knjiga, prevoda u inostranstvu i pisanja tekstova za casopise i novine. Na svaki prodati primerak knjige, moj izdavac i ja, placamo sem regularnih 18% PDV-a i dodatni porez koji ide u budzet od koga se placaju birokrate. Cak sam i za inostrana prava oporezovan. Dakle, ja pripadam onom manjem delu srpsje privrede koji nesto PROIZVODI. Sto se tice reklamiranja knjige, to se cini regularnim kanalima, preko medija koje uredno placamo za to. Veruj mi, kad neko ima bilbord u sred Beograda, postovi u forumima i na sajtovima mu ne znace mnogo. Tacno je, ja ne ustajem rano jer do kasno u noc pisem, sad sasvim je moguce da su gradske birokrate vredniji ljudi od mene jer ustaju rano kako bi ceo dan dremali u svojim kancelarijama.

    • Realista

      19:18 // 15. 3. 2012.

      Dragi Dexa Pantalejski,
      kada sledeći put odgovaraš,nemoj u stilu velikih ti prethodnika,doskočičara,poljoprivrednog tehničara,ipak su oni,mnogo više postigli...To možeš u kafani...Mislim,da izvrćeš realnost...Nisam ni pomenuo da radiš u NKC,već da zarađuješ...Koliko su vredni ugovori za isplatu...Nisu čak ni oni bitni,već je bitna dvoličnost...Čak i u njoj nisi originalan...Suština je da bi ipak trebalo da ćutiš,jer da nisu kakvi jesu,niti bi ti bio to što jesi,niti bi oni bili takvi-kakvi su...A što se tiče PDVa i bilborda,reklamiranja,rada noću,vidim dosta sličnosti tvoje malenkosti i recimo,Mileta Kitića,Cece,Karleuše....

    • Dexa Pantelejski

      22:51 // 15. 3. 2012.

      Драги Реалиста,
      Пошто ја "зарађујем" у НКЦ-у, хајде лепо изволи па напиши колико сам то зарадио. Ако цифра буде прешла више од 1000 динара, све ти поклањам да себи купиш правопис српског језика и научиш коришћење знакова интерпункције, кад те већ нису то научили у основној школи, ако си њу уопште завршио. Такође си слободан да те моје уговоре о "исплати" доставиш редакцији Јужних вести да објаве, чисто да се види колико овај град цени своје уметнике. Наравно, услов је да се потпишеш именом и презименом, ако си довољно писмен за тако нешто. Судећи по "граматици" твојих постова, изгледа да ниси, па се због тога и не љутим на тебе. Да пљује сакривена иза псеудонима може свака страначка пришипетља, а ти си видим, човек са интегритетом :)

    • Realista

      14:08 // 16. 3. 2012.

      Poštovani Pantalejski,Dexo,
      Ostavi te prekodrinsko-crnogorske gramatičke adute za kafanu,tamo tvoja nedoslednost može posle par zaječaraca da pali,jer,lingvistika je živa nauka,postoje standardi,a standard na koji se ti pozivaš je zakucan štakom,tamo,daleko odavde,pa čak i od Pantaleja.I kao što rekoh,ipak si daleko od doskočičara a još dalje od poljoprivrednog tehničara.Oni svoju nedoslednost iskazuju na originalan način,za razliku...Taj pravopis je pisao neko ko je ostao uskraćen da jede u Pantaleju zlatnom viljuškom,tako da cifra o kojoj pričam ima 4 nule,za koju bih verovatno celo izdanje tog,omiljenog ti pravopisa,mogao da kupim.Pa čak i knjigu sa bilborda.BTW najprevodjenije srpsko književno delo je na dijalektu koji i ja koristim i sa ovo malo padeža koje znam.Pozdrav!

    • Dexa Pantelejski

      10:40 // 17. 3. 2012.

      Realista, a što lepo ne priznaš da si ti ovaj Pera Pisar iz priče? :)

    • Milan Jovanovic

      00:02 // 19. 6. 2014.

      Realista napisao jedini zlurad komentar na prekrasan tekst. Ovakav, polupismen, ima najviše lajkova. To znači da bi i drugi hejteri pisali da umeju... No ne ide im.

      Nišlije najžešće mrze uspešne

  • Goran Milosavljević

    23:40 // 15. 3. 2012.

    Ovakvi tekstovi su smorili još u Cobijevo vreme... Originalnost Nišlije... Originalnost nam treba ;)

    • Milan Jovanovic

      23:59 // 18. 6. 2014.

      Osećam da ćeš ti da napišeš nešto originalno.

  • Smilja Bojovic

    13:39 // 11. 3. 2012.

    Ovaj "plod fikcije" je dobro utemeljen u realnosti a neke likove i te kako dobro poznajem da im čak ni imenovanje nije potrebno. Sve je dobro izmešteno ali neverovatno prepoznatljivo. Naravno da se ovako ne postaje većnik ali se na manje-više sličan način stiže do radne knjižice. Pričica je duhovito, pitko i čitko napisana, lako se čita i ostavlja prilično gorak ukus. Verujem da je to bio i cilj autora, koji je postigao bar u mom slučaju.

  • Velibor Petkovic

    19:08 // 11. 3. 2012.

    Dragi Dex,
    verujem da bi ti i Nušić i Domanović stegli ruku za ovaj tekst, jer je u najboljoj tradiciji srpskog humora i satire. A mi Srbi, za razliku od Šekspira, jedino tako možemo da kažemo celu Istinu i nastavimo da živimo, kao da nimalo nismo ludi. A poludimo samo kad sretnemo zbunjene, političari, čuvajte se!

  • ;-)))

    12:12 // 11. 3. 2012.

    Predpostavljam da ne znaš da vožiš biciklu i istovremeno mešeš jednom rukom dok se smeškaš u objektiv kamere. Sigurna sam da bi ti ta veština pomogla da se ubaciš međ većnike, pošto nisi zainteresovan za fotelju predsednika opštine.

  • Generacija iz Panteleja

    17:36 // 11. 3. 2012.

    Deki, kao Pantalejac doživeo si vrhunsku inspiraciju za ovaj tekst. Znam da bi tebe i druge niške intelektualce bilo sramota prihvatanje funkcije posle sadašnjih bisera.

  • hm

    20:46 // 11. 3. 2012.

    Retko koji tekst na ovom sajtu procitam u celosti. Ovaj jesam. Svaka cast!

  • ivan stanojevic

    08:49 // 12. 3. 2012.

    Svaka cast skolski :) nasmeja me ko niko u skorije vreme

  • Žarko Milenković

    10:15 // 12. 3. 2012.

    Pisac, kad će nova knjiga...?

    • Dexa Pantelejski

      11:20 // 12. 3. 2012.

      http://www.facebook.com/events/326380224076213/

      Dejan Stojiljković potpisivaće svoj novi roman DUGE NOĆI I CRNE ZASTAVE 15. marta u knjižari Lagune u centru sa početkom od 18h. Specijalni gost: Big Sale. Pokloni i popusti za čitaoce.

  • Semper Fi

    14:58 // 11. 3. 2012.

    Da kazem fenomenalno..,malo je.., Vasa fikcija je ono sta zivimo, svaka cast!

    • Dexa Pantelejski

      15:07 // 12. 3. 2012.

      semper fidelis - uvek verni... svome gradu

  • Борис Јовановић

    13:14 // 12. 3. 2012.

    Господине писац, неки се насмејали ја се умало нисам расплакао... Разумећете ме ако вам кажем да сам се вратио из дуге шетње градом у којој сам посетио и сајам за запошљавање... Драго ми је да могу да Вас сретнем улицама нашег сивог Ниша.

  • z.p. nis

    13:57 // 12. 3. 2012.

    i mi ledenostenci smo ponosni na tebe...

  • Milan petrovic

    00:34 // 13. 3. 2012.

    I dobro sugradjani evo prodje i jos jedna kolumna ..ismejasmo se i sta?!

    Meni je dosta uloge po strani i smejanja neukim politicarima.. ako su neuki i nekompetentni dajte strategiju da svlacimo bagru s pozicija.. ako si pisac, intelektualac i interesujes se za politiku..daj neukoj masi plan za akciju, moguce resenje.. dosta vise apatije i rezignacije.. mirimo se s sudbinom ko da ne mozemo da je menjamo..
    Evo je afera serif.. ajte tu su fejsbuk, tviter dajte da se organizujemo barem da ta stvar dobije sudsku formu, dajte da izadjemo na protest da blokiramo ulice, da obavestimo ministarstva, da se nas glas cuje.. nisam naivan i znam da je politika kurva i znam kako ovaj sistem funkiconise..al s tim znanjem imam samo depru i apatiju ..ocu da skidam bagru s mesta od uticaja..

    Ajmo Nislije!

  • Srđan Radić

    18:48 // 11. 3. 2012.

    Pročitao sa zadovoljstvom. Bravo, Dejane! Možda bi trebalo više vremena da posvetiš ovom žanru.

  • Nebojsa Ozimic

    07:27 // 12. 3. 2012.

    Bravo,Dex. Nušić bi bio ponosan na nasledika.

  • Меда

    13:06 // 11. 3. 2012.

    Neverovatna vizualizacija.

  • Collgate

    11:41 // 16. 3. 2012.

    Komsija Dekso :D sta se "potrisas"? Jer cim pocnes da kritikujes banane i njegove pulene, cica Mileta sa drugovima,ili nekog Cirka sa sve Sladjom kao da si im gurnuo prst u oko, jer diras njihovu dedovinu(citaj fotelje iz kojih nece nikada izaci) !!!
    Podrska iz borske !!!

  • Velibor Petković

    21:00 // 16. 3. 2012.

    Dragi prijatelji u polemici, gledajte da izbegavate uvrede. Najveća uvreda zdravom razumu je saznanje da su se neki minorni šrafovi u Gradskoj i opštinskim upravama "ladno" prepoznali. Očigledno, svako od njih pridaje sebi preveliki značaj. I to je ljudski, ali je jadno. "Gospodar prstenova" je i naša priča o borbi Dobra i Zla, svako sam bira stranu i snosi odgovornost za svoja dela. Ali neki odmah snesu jaje, jer su izabrali kokošji život. Neka im je kokodakanje na zdravlje!

  • Denis Milosavljevic

    16:04 // 14. 3. 2012.

    Nema potrebe da pisac organizuje narod. On je pisac i njegovo je da onim sto najbolje ume, pisanjem, kritikuje, pokusa da kod gradjana podigne svest o drustvenim problema, ili jednostavno zadovolji svoju potrebu da iznese u etar ono sta ga preokupira, raduje ili rastuzuje...

    • Milan petrovic

      16:38 // 14. 3. 2012.

      a je li?

      vise volis psihologa ili grobara na mestu predsednika? Sta je draskovic? koje je profesije velja ilic ? a koje cedica?

      ne znam sto ga stitis prijatelju? ..treba ovom narodu petlja u politici ali petlja koja dolazi iz intelektualnih krugova.. jer prave reforme i promene bez inteligencije koja zna sta oce nisu moguce..

    • Milan petrovic

      16:44 // 14. 3. 2012.

      Kad komentarisem mislim generalno Denise..ne mislim da svaki ponaosob pisac treba politicki da bude angazovan! taman posla ..nisam mislio iskljucivo na Dejana.. on je jos mlad ali i perspektivan.. "decko koji obecava" i nas je ..Nislija..ali pred njim je veliki put "dokazivanja" na kome mu zelim uspeh i srecu..

  • Djordje Markovic

    12:57 // 13. 3. 2012.

    Haha,bas slucajna,pogotovo ovo sa padobranom... :D

  • Ljiljana Milanovic

    21:19 // 25. 10. 2014.

    Dejane, prica je odlicna kao sto si ti odlican pisac,i drago mi je sto predstavljas nas grad u knjizevnim krugovima i nase i drugih zemalja. Ignorisem anonimne prostakluke,ne odgovaraj im nistavni su

  • Saša Mišić

    11:47 // 21. 1. 2019.

    Bravo školski,svaka čast na tekstu.Samo napred.

  • Sale

    23:14 // 19. 6. 2014.

    Napiši ipak zanimljiviju priču, tipa "Kad porastem biću gradonačelnik". Mislim da bi to stvarno bilo bolje.

  • deda stavra

    08:35 // 16. 3. 2012.

    blago dedi da ti poslusas ipak svog deda....nikako da razumem ja mojeg unuka kad mi kaze deda ti em nisi pismen dovoljno em ne razumes da oni to mora da pisu....politika je to.....blago deda stavri....nije lepo j.... se ovde i ovak a natalitet nam u stvarnom zivotu na nuli.....ajd sa zdravlje dedini

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: