Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

23:45, 19. 12. 2012.

Konstantinov Jork: Previše istorije

konstantin

Jubilej - 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta je blizu, i dok mi ovde raspravljamo o tome šta je starije, kokoška ili jaje, Rim ili Vizant, Patrijarh ili Papa, preduzimljivi Britanci već odavno imaju svoju priču. Ostalo je još vrlo malo vremena da i mi krenemo da pričamo svoju.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Pozitivni komentari:
  • Ivan Milovanovic

    16:05 // 20. 12. 2012.

    "U našem slučaju, arheolozi i istoričari u Nišu još uvek ne mogu da se dogovore gde je bila Konstantinova palata, na Medijani ili na gradskom polju? Ili možda u centru? Englezi bi to lako rešili - odabrali bi najpogodnije mesto u gradu, zaboli tamo neki rimski stub i saopštili da je baš tu bio Konstantinov dvor. Onda bi sve to lepo ogradili, napravili muzej i suvenirnicu i počeli turistima da naplaćuju karte.."
    TO!! Neki ce uloziti celog sebe da dokazu da je NJIHOVA tvrdnja u pravu, a ne nekog drugog istoricara. Umesto da budemo prakticni i gledamo ocima turista. Bas oni znaju d ali je u tvrdjavi ili Medijani. Neka bude tvrdjava, ko ce da se mlati do Medijane, ovako u centru dok pogledaju druge stvari vide i mesto rodjenja.. Pa koliko smo puta MI doveli u pitanje nesto sto su nam "prodavali" u drugim evropskim gradovima?

  • brana

    10:42 // 21. 12. 2012.

    Знате шта…Дејане! Када бих био довољно богат, ја бих Вас слао на путовања, а онда читао ваше путописе!
    Причамо ми своју причу одавно, само нема ко да чита и разуме!

    Велики поздрав и чекам нову књигу и нови путопис.

    • Dexa Pantelejski

      12:40 // 21. 12. 2012.

      Ovo je priča iz avgusta 2010. tada sam išao u Jork. Možda najlepši grad koji sam video. Ono što nisam pomenuo u tekstu jeste da Jork živi gotovo 100% od turizma. Grad je čist, lepo uređen, sve je tako udešeno da vam treba 5 minuta da se snađete. Na svakom koraku bilbordi sa uputstvima, mapama grada, a i meštani su izuzetno ljubazni. Inače Jork ima oko 100 000 stanovnika. Dakle skoro tri puta je manji od Niša.

  • CENTAR

    18:06 // 20. 12. 2012.

    Tranziciona tragedija je da su porasli mali kopci-pilićari, odrasli na devizi: "Pevac ili krelac, svejedno je ko će pobediti, važno da je supa masna!"

  • Snezana Stojanovic-Gajic

    14:45 // 22. 12. 2012.

    Dejane, samo mogu da Vam čestitam, na svemu što radite, na knjigama i svim komentarima i izjavama ....Pravi ste , pravi Nišlija , samo ne znam zašto morate da idete u Beograd .... ali ustvari znam .... treba da se sete oni koji imaju novac i da ulože u VAS KOJI OSTAJETE zauvek u istoriji književnosti Niša .... kao Sremac , kao Bora, kao Branko i svi poznati pisci i glumci i mislioci ponikli ovde .... hvala Vam što postojite baš ovde u Nišu ....

  • Перица Мали

    19:10 // 20. 12. 2012.

    Дејане браво за путопис. На сличан начин би и ми требали да се организујемо око будуће прославе 1700 година. Можда је требало да још неко иде не само у Јорк, него и Милано и свуда где ће се организовати прославе 1700 година и да прикупи искуства и примере и начине за припреме прославе.Још увек није касно, а не када све прође да се жалимо како нисмо искористили шансу како на промоцији града тако и на туристичкој заради.

    • Милан

      07:55 // 21. 12. 2012.

      Дакле, Ви мислите, ако сам добро разумео а ако нисам исправите ме, да би требало да пошаљемо неког у Јорк и Милано о трошку градског буџета, да он тамо ужива у туристичким атракцијама (као што је то радио Дејан али је Дејан ваљда то радио о свом трошку) а онда да се врати овде у наш Ниш и да се представља као експерт за организовање журки поводом 1 700 година Миланског едикта? Ако нисте на ово мислили, молим ѕа мало више детаља да схватимо шта сте мислили?

    • Перица Мали

      10:09 // 21. 12. 2012.

      Небих банализовао ниво означавања јубилеја на журку. Много тога се може организовати и пригодно поставити да буде у сврси означавање једне овако велике манифестације. Ако неко није довољно искусан, а да не спомињемо креативност и надареност, увек постоји она ,,карту читај а сељака питај,,. Ови простори баш и не обилују онима који се баве организацијом манифестација овакве величине и значаја. Па није ово турнир у малом фудбалу у неком приградском насељу, па и за такву организацију је потребан неко мало писменији од Пере ложача. Не ради се о трошењу градских пара и уживању у светским метрополама, много више пара је потрошено на и незна се зашто. За озбиљне послове треба ангажовати искусне професионалце и зато их треба платити и онда сви од тога касније имају користи. Партијска припадност или функција у градској управи не даје компентенцију некоме да се бави овако озбиљним стварима. Дејанова запажања могу бити само добродошла и неко би их радо искористио.

    • Dexa Pantelejski

      12:02 // 21. 12. 2012.

      Dejan je isao u Jork o svom trosku. Cisto da se zna ;)

  • Milutin M.

    10:52 // 24. 12. 2012.

    Sjajna priča i užašna situacija u Nišu.
    Kao po običaju ništa se nije uradilo za pripremu proslave jer se čekalo da se vidi ko će da pobedi na izborima. Niš, kao i cela Srbija žive na po 4 godine tj. po izbornom ciklusu i svakog puta krećemo od početka. To se i sada dogodilo i ništa nije urađeno povodom proslave. Ne znam, nisam skoro prošao bulevarom ka Niškoj Banji, da li su skinuli reklame iz 2009.godine o proslavi bitke na Čegru! Toliko o ažurnosti TON-a i grada.
    Sada najavljuju da će doći oko 100,000 turista! Gde će se oni smestiti? Parkirati automobile? Šta će videti? Aerodrom.....
    Ponovo kasnimo zbog sitnog politikanstva i mislim da će grad "potrošiti" više sredstava nego što će ih dobiti.
    Grad je u haosu kao i cela zemlja i ako se hitno ne desi promena celokupnog sistema i vrednosi i rada i samog sistema nema nama pomoći.

  • Svetlana Petkovic

    10:40 // 21. 12. 2012.

    Izgleda da sem mnogih drugih stvari i nacin prezentacije istorije treba uciti od tog Zapada.Uvek su bili prakticni i umeli da zarade.

  • Meda

    00:25 // 21. 12. 2012.

    Nije "sve" u turizmu.

    Dapace, jos manje je "sve" u nemogucem: dokazivanje nepisane istorije

    Uravnotezenost izmedju dve (ili vise) stvari je glavni nedostatak u Srba.
    Promaja je tek na 7. mestu




    PS
    Pevac je pisac
    a Yugo je krelac... njega ne pominjati ;)

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: