Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:20, 3. 3. 2011.

Predator 3: Valter brani biblioteku

izvor: Politika

Uvaženi žiri je, dakle, u jednoj vrsti svete misije vraćanja Srbalja pravoj literaturi i ispravljanju istorijskih grešaka. Nekada davno, kada se ova nagrada dodeljivala u SFRJ, nju su listom dobijali pisci od renomea, prvi laureat je bio Miloš Crnjanski 1973. godine za "Roman o Londonu". Sreća da tada nije bilo tog komiteta za političku podobnost kamufliranog u Žiri, jer bi onda nagradu dobio neki pripadnik Druge proleterske brigade za svoje memoare.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Negativni komentari:
  • Vlada

    15:39 // 3. 3. 2011.

    Analogija ne stoji. Nagrađivati pisce za čitanost isto je što i nagrađivati atletičare ne po uspehu, nego po glasovima publike. Kao što najbolji sportista nije onaj ko je najpopularniji, nego onaj ko postiže najbolje razultate, tako ni najbolji pisac nije onaj ko je najčitaniji, nego onaj piše najbolje knjige.

    Ako je Deksa ponosi time što se našao u LJ.H.Đ i MBM, aferim. Ja bih ga samo podsetio da bi po njegovim merilima (popularnost), Ceca bila bolja od EKV, a "Farma" bolja od... a svega drugog što se na TV može videti.

  • Vlada

    21:04 // 3. 3. 2011.

    Knjizi nije otisla nagrada za najcitaniju knjigu, nego za najbolju meju najcitanijim knjigama. Prema tome, paradoksa nema.

  • oza

    13:07 // 4. 3. 2011.

    Kolega, nemoj mnogo da se upinješ da shvatiš - jednostavno, teško je shvatiti postojanje ovakvih žirija.
    Vidim,komentarisao Mixa pa me navede da zamislim 10 predstava (od kojih je samo jedna najgledanija) a onda žiri odluči koja je to i NAJGLEDANIJA...
    @Vlada, loše poređenje sa atletičarima. Oni se takmiče da osvoje prvo mesto, to je takmičarska kategorija. Nagrada je, u ovom slučaju, za NAJČITANIJU knjigu bez obzira na ime autora i njegov književni opus.''Najbolja među najčitanijim''? To je tek smešna formulacija jer je SAMO JEDNA NAJČITANIJA.
    Sve paradoks do paradoksa, pitanje samo ko šta vidi.

  • Bojan

    14:01 // 3. 3. 2011.

    Dejane jako sam ponosan sto Nis ima tebe. Drago mi je isto tako da pises o istorijskim temama te na taj nacin ozivljavas uspavani duh ovog grada..
    u ovom slucaju iskreno mislim da ti je tekst prenabudzen i predugacak za ovako nesto kao sto je tip nagrade
    ..jeste smesno i apsurdno davati nagradu za "najbolju najcitaniju..." ali ko ih J.. mi imamo tebe ti nas..nije patetika zato nastavi da picis punom parom i ne obaziri se na ove stvari.. pucaj na dobre teme

    SRECNO!

  • Pedja

    14:30 // 3. 3. 2011.

    Kada vidim top 10 shvatim zasto je zemlja tu gde je, zarobljena u svetu zute stampe i riality showa.
    Nekada je na vrhu bio Selimovic, Kis, Pekic...a sada...

  • Pantelejski

    16:38 // 3. 3. 2011.

    Ja sam se oduvek čudio odakle Isidori Bjelici i Habjanovićki toliki tiraži a svi kažu kako ne čitaju njihove knjige :)

  • Mixa

    18:38 // 3. 3. 2011.

    Награда за најчитанију књигу није отишла најчитанијој књизи и то је парадокс вредан спрдње. Све остало, да ли уопште треба награђивати књигу са највише читалаца, да ли је то вредно или безвредно признање, успела или неуспела паралела са спортом у Дексином тексту.., све остало је неважно! И не пропадамо ми зато што оваквих будалаштина има у нашем друштву, већ зато што смо престали да их примећујемо. Браво за текст!

  • bibliotekar

    08:50 // 4. 3. 2011.

    Ja ipak najviše verujem Narodnim novinama koje su u utorak 1. marta 2011, na 14. strani objavile '' nagrada za najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka Srbije uručena je u Kafe knjižari Svetislavu Basari za knjigu ''Uspon i pad Parkinsonove bolesti'', koju je objavila ...'' , a zatim i opširnije objašnjenje sa slikama. Verovaću im i ako budu objavili sliku mog pokojnog oca od pre desetak godina s pozivom rodbini da prisustvuje sahrani. Jer, možda mi je pravi otac tek sada umro. A ja ipak najviše verujem Narodnim, a ne tamo nekom Dejanu.

  • Đole

    17:30 // 6. 3. 2011.

    @Vlada očigledno brka babe i žabe ili zato što ne voli Dejana ili ne voli njegovu knjigu. Ili nije shvatio. Analogija STOJI i sve je VRLO paradoksalno. Atletika je sport i rezulatati su kvantitativni, a književnost je umetnost i rezultati su kvalitativni. Dakle rezultat prvih je maksimalno precizan (do u stotinku) a rezultat potonjeg je merljiv samo emocijama čitalačke publike za koje kantar još nije izmišljen.
    "Najbolji među najčitanijima" je toliko glupa fraza da se postavlja pitanje da li je onome ko ju je kreirao moguće izmeriti mikrogramažu mozga.
    Ili je najbolji ili najčitaniji, s tim što je najbolji nemerljiva ocena, jer ono što je žiriju najbolje ne mora uopšte da bude najbolje (pa makar u žiriju sedeli pokojni Andrić i Crnjanski).
    Na osnovu čega je najbolji biran od 25 najčitanijih a ne od 26? To jasno pokazuje svu nesuvislost ove ideje i potrebu nekih literarnih bednika (čitaj: žiri) (koji su u svom veku napisali po koje neuspešno ljubavno pismo) da odlučuju o vrednosti umetnika koji su svetlosnim godinama ispred njih. Kao pisci, naravno.
    A to da li će Habjanovićka, Legija ili Ceca bili najčitaniji, o tome na žalost @Vlade i svih nas ipak odlučuje samo publika.
    Samo da podsetim da su mnogi svetski umetnici čija se dela danas prodaju u milionskim tiražima umrli kao bednici.
    Možda je Ceca ispred svog vremena?

  • Бојан М. Ђукић

    00:41 // 10. 3. 2011.

    Једном давно сам гледао неку ,,времепловну" ТВ емисију о старом Холивуду из херојских немих и црнобелих времена и много тога први пут чуо, запамтио и видео ... па и то да су Лорел и Харди, ,,Станлио и Олио", снимали неме филмове пре оних својих звучних комедија које сам обожавао као дете..! ЕЛЕМ, у коментару о њима западе ми занавек за меморију дивна опаска поводом њихове не претеране омиљености код критике и немилог краја у опскурности и беди... Глас коментатора припадао је непревазиђеном а заборављеном Браниславу Сурутки а изрекао је најкључнију ствар за иког ко ствара за на увид публици: ,,Нико их заправо није волео... САМО ПУБЛИКА".
    Толико.

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: