Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Dejan Stojiljković

Pisac i novinar.

Autor bestselera "Konstantinovo raskršće" i brojnih drugih romana i proznih zbirki.

Potpisuje više dramskih tekstova i strip-scenarija. Jedan je od scenarista TV serije "Senke nad Balkanom".

 • D'artanjanova smrt

  Jedna od priča iz prozne zbirke "Neonski bluz".

  (1) detaljnije
 • Živeo mrak!

  Odlomak iz romana "Zvezda nad prazninom" niškog pisca Dejana Stojiljkovića koji je posvećen životu i radu pesnika Branka Miljkovića.

  (5) detaljnije
 • konstantin

  Konstantinov Jork: Previše istorije

  Jubilej - 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta je blizu, i dok mi ovde raspravljamo o tome šta je starije, kokoška ili jaje, Rim ili Vizant, Patrijarh ili Papa, preduzimljivi Britanci već odavno imaju svoju priču. Ostalo je još vrlo malo vremena da i mi krenemo da pričamo svoju.

  (12) detaljnije
 • Vrelina

  Dobili smo novu gradsku vlast i ona je već krenula sa reformama. Jedan savetnik, zamenik i sekretarica po glavi stanovnika. Nema stranačkih zapošljavanja. Od sad zapošljavamo samo bližu rodbinu i kumove. I to samo uz overenu potvrdu iz socijalnog.  

  (40) detaljnije
 • Kad porastem biću Većnik

  Komšija Laza automehaničar mi došapnu onomad dok smo cevčili pivo u lokalnoj kafani neke stvari o slastima i mastima koje uživaju gradski većnici, te da bih ja mogao, kako on reče "da se ogrebem za neku funkciju", jer sam postao nekakav istaknuti umetnik koga su, zamisli, snimali i za "Dnevnik".

  (35) detaljnije
 • Predator 3: Valter brani biblioteku

  Uvaženi žiri je, dakle, u jednoj vrsti svete misije vraćanja Srbalja pravoj literaturi i ispravljanju istorijskih grešaka. Nekada davno, kada se ova nagrada dodeljivala u SFRJ, nju su listom dobijali pisci od renomea, prvi laureat je bio Miloš Crnjanski 1973. godine za "Roman o Londonu". Sreća da tada nije bilo tog komiteta za političku podobnost kamufliranog u Žiri, jer bi onda nagradu dobio neki pripadnik Druge proleterske brigade za svoje memoare.

  (10) detaljnije
 • Duge noći i crne zastave, 2. deo

  Na bedemu odmah iznad gradske kapije, nasred šetnice u kojoj se smenjuju stražari vojvoda Ivan Kosančić stoji na vetru i gleda preda se. Otegnuti jauk molitve Alahu zamire u daljini i u turskom logoru počinju da se pale vatre, jedna po jedna, poput zvezda na nebu. Nerazgovetni žagor čuje se neko vreme a onda, mir prolećnjeg sutona počinje da se rastapa i da drhti...

  (2) detaljnije
 • THIS IS RADIO ŠABAN

  Niko nije svetac u svom selu i to je hiljadu puta u praksi potvrđena maksima. Možeš biti dobar celom svetu ali u mestu gde si prvi put prohodao uvek će se naći neko da te solidno okrpi.

  (11) detaljnije
 • Duge noći i crne zastave

  Sve što je Idriz želeo da zna ticalo se svetog rata u koji ga je poslao njegov gospodar. I sve što mu je trebalo bili su brzi konji i putevi koji vode ka srcu hrišćanskih carstava. Jer, nisu to bile samo zemlje nevernika kojima treba sabljom i plamenom doneti reč islama, bile su to ivice na kojima truli i nestaje zapadni svet. Granica koju treba svakog dana pomerati iznova, ka tvrdim zidinama Beča i visokim katedralama Pariza, sve dok ne ostane ni stope zemlje koja neće pripadati Muhamedu i njegovoj deci.

  (3) detaljnije
 • Oslobodjenje Niša 1944. godine

  Dan kada nismo pobedili

   U nedelju 9. maja ceo svet slavi pobedu u Drugom svetskom ratu ali Srbija, kao po starom dobrom običaju, i po tom pitanju mora biti izuzetak.

  (12) detaljnije

Naši autori