Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Dejan Stojiljković

Pisac i novinar.

Autor bestselera "Konstantinovo raskršće" i brojnih drugih romana i proznih zbirki.

Potpisuje više dramskih tekstova i strip-scenarija. Jedan je od scenarista TV serije "Senke nad Balkanom".

  • Dušanovački gusari

    Odlomak iz rukopisa romana “Zvezda nad prazninom”.

    (2) detaljnije
  • Višak mudrosti

    Pročelje dvospratne kuće u Ulici Maksima Gorkog zeleni se na suncu. Poput žive ograde od betona. Nekadašnja slave građanske klase sada već blaženopočivše kraljevine kruni se sa nje zajedno sa malterom fasade. Kao da se naslage istorije skidaju jedna po jedna, ostavljajući golo telo istine o porazu jedne ideje i pobedi druge.

    (12) detaljnije
  • D'artanjanova smrt

    Jedna od priča iz prozne zbirke "Neonski bluz".

    (1) detaljnije
  • Živeo mrak!

    Odlomak iz romana "Zvezda nad prazninom" niškog pisca Dejana Stojiljkovića koji je posvećen životu i radu pesnika Branka Miljkovića.

    (5) detaljnije
  • konstantin

    Konstantinov Jork: Previše istorije

    Jubilej - 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta je blizu, i dok mi ovde raspravljamo o tome šta je starije, kokoška ili jaje, Rim ili Vizant, Patrijarh ili Papa, preduzimljivi Britanci već odavno imaju svoju priču. Ostalo je još vrlo malo vremena da i mi krenemo da pričamo svoju.

    (12) detaljnije
  • Vrelina

    Dobili smo novu gradsku vlast i ona je već krenula sa reformama. Jedan savetnik, zamenik i sekretarica po glavi stanovnika. Nema stranačkih zapošljavanja. Od sad zapošljavamo samo bližu rodbinu i kumove. I to samo uz overenu potvrdu iz socijalnog.  

    (40) detaljnije
  • Kad porastem biću Većnik

    Komšija Laza automehaničar mi došapnu onomad dok smo cevčili pivo u lokalnoj kafani neke stvari o slastima i mastima koje uživaju gradski većnici, te da bih ja mogao, kako on reče "da se ogrebem za neku funkciju", jer sam postao nekakav istaknuti umetnik koga su, zamisli, snimali i za "Dnevnik".

    (35) detaljnije
  • Predator 3: Valter brani biblioteku

    Uvaženi žiri je, dakle, u jednoj vrsti svete misije vraćanja Srbalja pravoj literaturi i ispravljanju istorijskih grešaka. Nekada davno, kada se ova nagrada dodeljivala u SFRJ, nju su listom dobijali pisci od renomea, prvi laureat je bio Miloš Crnjanski 1973. godine za "Roman o Londonu". Sreća da tada nije bilo tog komiteta za političku podobnost kamufliranog u Žiri, jer bi onda nagradu dobio neki pripadnik Druge proleterske brigade za svoje memoare.

    (10) detaljnije
  • Duge noći i crne zastave, 2. deo

    Na bedemu odmah iznad gradske kapije, nasred šetnice u kojoj se smenjuju stražari vojvoda Ivan Kosančić stoji na vetru i gleda preda se. Otegnuti jauk molitve Alahu zamire u daljini i u turskom logoru počinju da se pale vatre, jedna po jedna, poput zvezda na nebu. Nerazgovetni žagor čuje se neko vreme a onda, mir prolećnjeg sutona počinje da se rastapa i da drhti...

    (3) detaljnije
  • THIS IS RADIO ŠABAN

    Niko nije svetac u svom selu i to je hiljadu puta u praksi potvrđena maksima. Možeš biti dobar celom svetu ali u mestu gde si prvi put prohodao uvek će se naći neko da te solidno okrpi.

    (11) detaljnije

Naši autori

Pronađite nas na: