Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:10, 17. 12. 2018.

Oranje magle

Šta može da čini otuđeni, usamljeni čovek, zabavljen svojim jadom, kada više ne sme, ne može i ne ume da veruje da se njegov položaj, u višedecenijskim haotičnim prilikama, može politički ili ideološki osmisliti, pa, tako i promeniti nabolje?

Povratak na vest
Pošalji komentar
Negativni komentari:
  • CirA

    15:50 // 17. 12. 2018.

    Profesor Djokica srecom ne ore maglu - on je prodaje.

  • Ivona

    15:40 // 18. 12. 2018.

    Profesori iz Titove Jugoslavije tesko da ce moci da shvate turbulentna desavanja u svetu danas kao sto ih nisu shvatali ni tada. Oni ce se uvek baviti tezgarenjem odnosno pisanjem clanaka po meri onih koji ih placaju. Zalosno je sto su upravo oni zauzeli poziciju da toboz brane narod a ustvari ga samo obradjuju za buduce zrtvovanje. Narod to instiktivno oseca pa strogo zazire od takvih moralista.

  • Pera Stonoga

    18:25 // 17. 12. 2018.

    Marksista ostaje marksista i onda kad pokušava da obuče odelo mondijaliste. Čovek propale ideologije! I u tome mu prođe čitav radni vek tobožnjeg profesora univerziteta! Jadno da ne može biti jadnije!

    • Zarobljena država

      20:45 // 18. 12. 2018.

      Marksizam ima važno mesto u današnjem svetu. Kada pogledate zahteve protesta u Francuskoj, od 41. zahteva više od 20 ima direktne korene u Marksizmu. To što polupismeni nacionalisti u Srbiji napadaju Marksizam je samo zato jer Marks otkriva pravu korupcionu, ugnjetavacku prirodu nacionalizma, kapitalizma i laž liberalizma. Levica je uvek težila internacionali Pero. Ona jeste osnov mondijalizma.

  • Голема Баланица

    13:58 // 17. 12. 2018.

    Текст доказује да га је писао професор Филозофског факултета,јер обичном читаоцу су неопходна бар два речника и две енциклопедије да га у потпуности схвати.
    Може ли,аутор или неко други да приреди текст обичним читаоцима на срБском језику.

    • Svetomir Nikolic

      16:29 // 17. 12. 2018.

      Bespredmetno je da se sve srozava na 'nivo' IQ 80 i prelazne ocene u osnovnoj. Svi smo jednaki u pravima ali nismo svi jednaki u sposobnostima. Pojednostavljivanje se na kraju svede na manipulaciju. Zato je demokratija kao engleska trava, koja se zasadi pa zaliva i shisha bar 100 godina da bi bila kako treba. Nema precica, nego recnici, enciklopdeije itd gde ti stanes tvoji potomci ce ici dalje

    • Zarobljena drzava

      20:48 // 18. 12. 2018.

      Jadan je i nepismen narod koji čita teksta na srBskom jeziku. Ovnovno neznanje gramatike. Bez kompleksnijih pojmova i misli nije moguće opisati kompleksan svet. Gebels i Hitler u svojim knjigama i spisima stalno govore o potrebi da uproste jezik, ne da bi ih drugi razumeli, već da onemoguće društvenu kritiku i borbu protiv njihove propagande.

  • dusan

    15:23 // 17. 12. 2018.

    Eh, evo zašto sociolozi ne treba da komentarišu filozofske teme. Ne postoji ništa što se zove laissez-faire state (ovde se naslućuje opsesivnost presvučenih marksista kapitalizmom) već je to night watchman state. I u praksi se nikada nije pojavila, već je samo teorijski koncept Roberta Nozika. Drži se Đokice sociologije i komunizma.

  • Голема Баланица

    07:38 // 18. 12. 2018.

    То ваше,IQ и CV написано,не по мени већ по много мудријим,писменима језиком који је наприроднији,једно слово један глас,најмелодичнијим,што би ви назвали optimalnim,а кога се ми не стидимо и називамо ћирилицом - не значи ништа.
    Ако желите ћирилицом - ћераћемо се још.

    • Svetomir Nikolic

      11:10 // 18. 12. 2018.

      Poznavanje vise jezika (i pisama) je velika prednost za svakog ko tezi vecem znanju. Eto mi svi nicimizazavani znamo u startu jedno 4 'razlicita' jezika i 2-3 pisma. Naravno, ako se trudimo da 'ne razumemo' jedni druge usled 'narcizma malih razlika' pronaci cemo beskrajno mnogo izgovora i sto bi se reklo "pravicemo se blesavi".

    • Zarobljena drzava

      20:41 // 18. 12. 2018.

      Ti ne govoriš ćirilicom, i jezik nije samo pismo. I da ukinete latinicu, našu važnu vezu sa svetom, ja ću moje dete učiti latinici. Ali u slučaju da je ukinete, puno naše dece će učiti tuđu latinicu i tuđi jezik kao svoj, jer niko ne želi da živi u Gulagu osim onih koji su opredeljeni za samoizolaciju, onih uplašenih od sveta koji ne razumeju.

  • qgo

    21:07 // 18. 12. 2018.

    UKratko, u tekstu je (doduse previse opsirno) recena surova istina: unistili smo sve sto je bilo iole dobro u socijalizmu a prihvatili sve najgore iz kapitalizma. To je sustina. Imajte to na umu kada pisete komentare. A sve je to posledica cinjenice da je u Srbiji odavno na vlasti bolesni egoizam (ovo je moja autorizovana izjava jos iz devedesetih). Lek postoji ali je gorak, vrlo gorak.

    • mik

      09:02 // 9. 1. 2019.

      Mala dopuna: u "ponudi" kapitalizma nije bilo kvalitetnih sastojaka, već se nudilo ucenjivanjem"take it or leave it", tj.liberalizam, omaž dometima izrabljivanja od pre jednog veka.

  • антикомуниста антимарксиста

    14:29 // 17. 12. 2018.

    Сву конфузију је српском домаћину и часном и вредном сељаку донео безбожни комунизам.Видимо по тексту да се конфузија се очито увукла и у професоре.Наши сељаци можда нису били литерално писмени али су били итекако духовно писмени. Данас су писмени и слушају џез а духовно тотално неписмени. Обезбожено друштво и укидање духовне вертикале и разлике међу људима води до разуларене и апатичне гомиле.

    • Svetomir Nikolic

      03:03 // 18. 12. 2018.

      Nisam bash siguran da bi svi nasi problemi bili reseni tako sto bi se svi molili Bogu i posvetili zemljoradnji. Ako tako gledamo, nije vazno ni cija je zemlja koju obradjujemo dokle god imamo hleba da jedemo i dok nam daju da se molimo Bogu. I posto je sve u tim rukama nemamo ni o cemu da se brinemo (kao ptice...), a i inace je sve u Bozijim rukama tako da samo treba da se molimo i cekamo kraj?

  • Pepe

    23:21 // 19. 12. 2018.

    Gospodine Jovanoviću, niste li Vi svojevremeno žarili i palili u EI Niš?

  • Dexter

    11:53 // 17. 12. 2018.

    Razumem žal anacionalnog marksiste-lenjiniste za propalom ideologijom, ali ne delim taj bol. Nas smrtne više boli kolonijalni položaj Srbije, beda i muka ljudi koji kod stranih gazda nose pelene i rade za crkavicu, ponižavajuće otimanje dela zemlje, sumrak demokratije pod despotskom vlašću, rasprodaja resursa budzašto. Kapitalizam neka pada globalno; na nama je da radimo lokalno, za svoju decu!

    • Svetomir Nikolic

      02:51 // 18. 12. 2018.

      Srbija je u polozaju kolonije u ovom kvazineoiperijalistikom odnosno kvazineoliberalom svetskom poretku. Nacionalna ideologija je samo nacin da nas podele i drze u panicnom strahu jednih od drugih dok nas izrabljuju. A taj sumrak demokratije je poceo u svitanje jer nikad nije ni bila nista drugo do maska za vladavinu kapitalisticke oligarhije.

    • dragan filipović

      08:10 // 18. 12. 2018.

      ... stranih gazdi... Šta je sa ,,domaćim gazdama,,? Da li misliš da ova cena rada više odgovara stranim nego domaćim gazdama?

  • pera penzioner

    10:52 // 18. 12. 2018.

    Citam tekst, komentare, daleko od izvora pitke vode.Pocelo urusavanjem skolstva, S-M univerziteta (platis upis i cekas diplomu) uz doprinos prof drzavnih fakulteta.Nosioci diploma, mr i dr sa tih fakulteta bave se politikom, poslovima koji pomazu aktuelnu vlast.Oni ne idu vani, niko ih nece.Deca koja imaju znanje odlaze, jer ih tamo cene.Elita nam je pala na ispitu.Sada zvuci samo kao rekvijem.

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Naši autori

Pronađite nas na: